Tämä koulutus on sinulle työtön työnhakija tai työttömyysuhan alla oleva aikuinen (+20 vuotta) ja tarvitset valmennusta työelämään tai ammatilliseen koulutukseen siirtymisessä.
Askel ammattiin – koulutus on aikuisille suunnattua Tuva – koulutusta (tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta), joka tähtää ammatilliseen koulutukseen tai työelämään siirtymisen valmiuksien vahvistamiseen.
Koulutuksen aloitus neljästi vuodessa Ylä-Savon työllisyyspalveluiden kanssa sovittujen aloituspäivien mukaan.
HAKU TYÖMARKKINATORIN KAUTTA kohdasta ” Hae koulutukseen”. Haku päättyy 9.3.2025!
Puuttuuko sinulta ammatillinen koulutus, mutta haluaisit opiskella itsellesi ammatin. Kaipaatko ohjausta omien koulutusvalintojesi tekemiseen? Askel ammattiin -opinnoissa pääset tutustumaan erilaisiin koulutusaloihin ja opiskelutapoihin sekä saat ajantasaista tietoa tämän päivän toisen asteen opiskelumahdollisuuksista. Koulutuksen aikana saat valmennusta opiskelutaitoihisi, voit suorittaa ammatillisen koulutuksen opintojen osioita (esim. Yhteisten tutkinnon osien eli YTOjen sisältöjä) tai esimerkiksi työelämän vaatimusten mukaisia korttikoulutuksia (esim. hygieniapassi tai työturvakortti).
Koulutuksen yhdyshenkilö Ylä-Savon työllisyysalueella on Kira Aminoff p. 040 357 9015, kira.aminoff@iisalmi.fi
Koulutuksen sisältö
Opinnot koostetaan seuraavista Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (eli Tuva-koulutuksen) osista opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan: opiskelu- ja urasuunnittelutaidot, perustaitojen vahvistaminen (esim. matematiikka, digitaidot, suomen kieli), ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (yhteiset tutkinnon osat ja mahdollisesti ammatillisen tutkinnon osa), mahdollisuus tutustua itseään kiinnostaviin koulutusaloihin, painotuksena hyvin työllistävät ammattialat, joihin mahdollista päästä opiskelemaan esim. ravintola-, cateringala, puhdistuspalveluala, maatalousala, teknologia-ala, työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen HOKSin mukaan, arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus, mahdollisuus tutustua lukio-opintoihin, jos se selkeästi tukee jatkosuunnitelmia
Aloituspaikat
5
Koulutuksen suunniteltu kesto
9-12 kk, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa
Kielitaitovaatimustaso
A2.2 Kehittyvä peruskielitaito
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi
Opintojen aikainen toimeentulo
Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Muuta huomioitavaa
KOULUTUKSEEN HAKEMINEN 9.3.2025 mennessä Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Hakulomakkeelle pääset koulutuksen tiedoista Kuvaus- tai Tiedot -välilehdeltä klikkaamalla Hae tähän koulutukseen . Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman kirjautumista, sinun tulee vahvistaa hakemuksesi Työllisyysalueen asiointipisteellä ennen hakuajan päättymistä.
Täytäthän hakemuksesi huolellisesti, erityisesti kohdan Tarkemmat perustelut , sillä valintahaastatteluun kutsuttavat valitaan hakemuksen perusteella
V: Koulutukseen haetaan työllisyysalueen kautta.
K: Kuinka kauan koulutus kestää?
V: Yleinen kesto on noin 6-8 kk.
K: Voinko suuntautua myös lukio-opintoihin?
V: Kyllä voit, henkilökohtaisen tarpeen ja suunnitelman pohjalta.
K: Voinko saada tähän koulutukseen opintotukea?
V: Et voi, mutta työvoimakoulutuksessa olet oikeutettu työttömyysetuuksiin.
Lisätietoja antaa
palveluasiantuntija Hilden-Saarelainen Kati
puh. +358 40 5645 465
sähköposti: kati.hilden-saarelainen@ysao.fi
Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin
Ravintola- ja cateringalan koulutus työvoimakoulutuksena (725134)
Kokki

Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.
HAKU TYÖMARKKINATORIN KAUTTA kohdasta ” Hae koulutukseen”. Haku päättyy 16.2.2025!
Koulutuksen tavoitteena on suorittaa koko tutkinto tai tutkinnon osia Ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta.
Tuo työsi välityksellä ihmisille mielihyvää usean eri aistin myötä! Kokkina työsi tulokset näkyvät, tuoksuvat ja maistuvat. Valintasi on siis ravintola- ja catering-alan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala, kokki.
Osaat valmistaa maukkaita lounas-, à la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Osaat huolehtia keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Päivittäiseen työhösi kuuluu erilaisten ruoka-annosten suunnittelu ja valmistus sekä raaka-aineiden käsittely. Luovuus ja hyvä mielikuvitus ovat kokin valtteja siinä missä tarkkuus ja huolellisuuskin. Pääset toteuttamaan itseäsi ja tekemään tiimityötä, sekä toisaalta saat tehdä nopeita ja itsenäisiä päätöksiä.
Tulevaisuuden työpaikkojasi voivat olla erilaiset ravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringalan yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset.
Tavoitteena on saada riittävästi ammatillisia valmiuksia työllistyä erilaisiin tehtäviin ravitsemisalalla.
Lisätietoja koulutuksesta:
Ritva Ikonen ritva.ikonen@ysao.fi 0400793126
Koulutuksen yhdyshenkilö Ylä-Savon työllisyysalueella on Kira Aminoff p. 040 357 9015, kira.aminoff@iisalmi.fi
Koulutuksen sisältö
Opetus painottuu käytännön työskentelyyn oppilaitoksessa ja työpaikoilla. Lisäksi opintoihin kuuluu ammattiaineita lähi- ja verkko-opintoina. Teoriaopinnoissa opiskelet ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteita, ruokaohjeiden suurentamista, hygieniaosaamista ja muita ammattiin liittyviä teoria-asioita. Käytännössä opiskelet monipuolisesti ammattiin liittyvä taitoja, kuten koneiden ja työvälineiden käyttöä, raaka-aineiden käsittelyä, ruuanvalmistusta ja asiakaspalvelua. Koko tutkinnon suorittajat opiskelevat myös yhteisiä tutkinnon osia. Myös osatutkinnon opiskelu on mahdollista, jolloin opinnoille laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma
Koulutuksen aloitus
Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.
Aloituspaikat
2
Koulutuksen suunniteltu kesto
2,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa
Kielitaitovaatimustaso
B1.1 Toimiva peruskielitaito
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi
Terveyssuositukset
Koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa.
Opintojen aikainen toimeentulo
Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Muuta huomioitavaa
KOULUTUKSEEN HAKEMINEN 16.2.2025 mennessä: Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake www.tyomarkkinatori.fi > Henkilöasiakkaat > Haussa oleva työvoimakoulutus > Valitse oikea koulutus (Sanahakuun koulutuksen numero 725134) > Kuvaus- tai Tiedot -välilehdiltä klikkaamalla Hae tähän koulutukseen . Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman kirjautumista, sinun tulee vahvistaa hakemuksesi Työllisyysalueen asiointipisteellä ennen hakuajan päättymistä. Täytäthän hakemuksesi huolellisesti, erityisesti kohdan Tarkemmat perustelut , sillä haastatteluun kutsuttavat valitaan hakemuksen perusteella. Seuraa valinnan etenemistä Työmarkkinatorin asiointipalvelun kautta, www.tyomarkkinatori.fi > asiointi > Työvoimakoulutus Koulutuksen ajalta voidaan maksaa työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Tähän liittyen voit sopia koulutuksen kirjaamisesta työllistymissuunnitelmaasi.
Lisätietoja antaa
palveluasiantuntija Ikonen Ritva
puh. +358 400 793 126
sähköposti: ritva.ikonen@ysao.fi
Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin
Ajoneuvoalan perustutkinto työvoimakoulutuksena (nro 725110)
Automekaanikko
Diagnoosimekaanikko
Hyötyajoneuvomekaanikko

Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.
HAKU TYÖMARKKINATORIN KAUTTA kohdasta ” Hae koulutukseen”. Haku päättyy 31.3.2025.
Haluatko arvostetun työn nopeasti kehittyvän tekniikan ja monipuolisten työtehtävien parissa? Haluatko näköalapaikan ajoneuvojen sähköistymiseen? Ajoneuvoalan perustutkinto / Ajoneuvotekniikan osaamisala (automekaanikko, diagnoosimekaanikko, höytyajoneuvomekaanikko) on tällöin sinua varten.
Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä alan työtehtävissä tai jatkaa opintojasi. Voit työskennellä esimerkiksi autokorjaamoissa, maahantuojan palveluksessa tai perustaa oman yrityksen.
Lisätietoja: Hakijapalvelut, palveluasiantuntija Riitta Härö p. 0400 793 179, riitta.haro@ysao.fi
Koulutuksen yhdyshenkilö Ylä-Savon työllisyysalueella on Kira Aminoff, p. 040 357 9015, kira.aminoff@iisalmi.fi
Osaamisala
Ajoneuvotekniikan osaamisala
Koulutuksen sisältö
Opinnoissa pääset tutustumaan alaan monipuolisesti. Perehdyt sähkö- ja hybridiautotekniikkaan sekä opit tekemään ajoneuvojen tai koneiden huoltoja, vianmäärityksiä ja korjauksia.
Opit huomioimaan työssäsi ajoneuvojen valmistajien ohjeistukset, huomioimaan työturvallisuuden sekä ympäristönsuojelun edellyttämät menettelytavat sekä muut ajoneuvoalaa koskevat säädökset. Opit käyttämään työssäsi tietokoneita, diagnosointilaitteita sekä maahantuojien ja varaosaliikkeiden tietokoneohjelmia. Teknisen osaamisen lisäksi kehität opintojen aikana myös alan työtehtävissä tarvittavia asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja.
Koulutuksen aloitus
Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.
Aloituspaikat
4
Koulutuksen suunniteltu kesto
1,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa
Koulutuskohtaiset valintaperusteet
Koulutus on tarkoitettu vähintään B-ajokortin omaaville henkilöille, joilla on soveltuvuus ja kiinnostus autoalalle sekä ammatinvaihtoa suunnitteleville tai jo aiemmin alalla työskennelleille, joilta puuttuu alan koulutus. Valinnan edellytyksenä on ammatissa vaadittava terveys.
Kielitaitovaatimustaso
B1.1 Toimiva peruskielitaito
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi
Opintojen aikainen toimeentulo
Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Muuta huomioitavaa
KOULUTUKSEEN HAKEMINEN 31.3.2025 mennessä: Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake www.tyomarkkinatori.fi > Henkilöasiakkaat > Haussa oleva työvoimakoulutus > Valitse oikea koulutus (Sanahakuun koulutuksen numero 725110) > Kuvaus- tai Tiedot -välilehdiltä klikkaamalla Hae tähän koulutukseen . Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman kirjautumista, sinun tulee vahvistaa hakemuksesi Työllisyysalueen asiointipisteellä ennen hakuajan päättymistä. Täytäthän hakemuksesi huolellisesti, erityisesti kohdan Tarkemmat perustelut , sillä haastatteluun kutsuttavat valitaan hakemuksen perusteella. Seuraa valinnan etenemistä Työmarkkinatorin asiointipalvelun kautta, www.tyomarkkinatori.fi > asiointi > Työvoimakoulutus Koulutuksen ajalta voidaan maksaa työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Tähän liittyen voit sopia koulutuksen kirjaamisesta työllistymissuunnitelmaasi.
Lisätietoja antaa
palveluasiantuntija Härö Riitta
puh. +358 400 793 179
sähköposti: riitta.haro@ysao.fi
Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin
Maatalousalan perustutkinto (nro 723979), työvoimakoulutuksena

Koulutus on tarkoitettu maatalousalasta kiinnostuneille tai alalla jo työskennelleille ja alalle soveltuville henkilöille.
Voit hakea työvoimakoulutukseen, mikäli olet tällä hetkellä työtön, työttömyysuhan alainen, lomautettuna, määräaikainen työsuhteesi on päättymässä ennen koulutuksen alkua tai teet osa-aikatyötä.
Oletko kiinnostunut maatilan töistä ja eläintenhoidosta? Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa koulutusta, tai alan työkokemusta, riittää että olet kiinnostunut toimimaan maatalousalalla. Koulutuksen jälkeen pystyt toimimaan maatalouslomittajan, tuotantoeläinhoitajan tai tilatyöntekijän tehtävissä. Voit suorittaa joko koko maatalousalan perustutkinnon tai osia perustutkinnosta.
Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille sellaiset tiedolliset ja taidolliset valmiudet, että he pystyvät hakeutumaan maatalousalalle työntekijäksi (maatalouslomittaja, tuotantoeläinhoitaja, tilatyöntekijä) ja sitä kautta työllistymään alalle. Myös yrittäjyys mahdollistuu esim. lomituspalveluiden tarjoajana.
Koulutus antaa valmiuksia: maatalouslomittajaksi (työntekijäksi lomituspalveluille tai itsenäiseksi yrittäjäksi), tilatyöntekijäksi maatiloille (voi sisältää sekä kasvinviljely- että eläintenhoitotöitä), karjanhoitajaksi / eläintenhoitajaksi maatiloille.
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä:
Palveluasiantuntija Tarja Komulainen, tarja.komulainen@ysao.fi, puh 0400 798 529.
Koulutuksen yhdyshenkilö Työllisyyspalveluissa on Kira Aminoff, puh. 0403579015, kira.aminoff@iisalmi.fi
Osaamisala
Eläintenhoidon osaamisala
Maatilatalouden osaamisala
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen tavoitteena on suorittaa maatalousalan perustutkinto, maatilatalouden tai eläintenhoidon osaamisala. Koko tutkinto edellyttää myös YTO-opintojen eli yhteisten tutkinnon osien suorittamista tai tunnustamista aikaisemmista opinnoista:
*Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp
*Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen 6 osp
*Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp
Mikäli on kiinnostunut koko maatalousalan perustutkinnon suorittamisesta, löytyy tarkempi tutkinnon muodostumisen ohjeistus osaamisaloineen ja YTO-opintoineen: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7657030/tiedot
Myös osatutkinnon suorittaminen on mahdollista. Voit opiskella vain ammatillisia tutkinnon osia. Näitä voivat olla esim:
– Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen 15 osp
– Maatalousyrittäminen 10 osp
– Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen 40 osp
– Rehukasvien tuottaminen 15 osp
– Tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen 25 osp
– Lypsylehmien hyvinvoinnista huolehtiminen ja maidontuotanto 20 osp
Valittaviksi suositeltavat tutkinnon osat maatalouslomittajaksi, tuotantoeläinhoitajaksi tai tilatyöntekijäksi aikoville.
Maatalouslomittaja / Tuotantoeläinhoitaja:
*Toiminta maatalousalalla 15 osp (sisältyy alkusammutuskoulutus, T-kortti (ellei ole B-ajolupaa))
*Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen 15 osp (suositeltava, mikäli aikoo yrittäjäksi)
*Tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen 25 osp (sisältyy ensiapukoulutus)
* Eläinlajikohtainen tuotanto ja hyvinvoinnista huolehtiminen 20 osp (lypsylehmä, lihanauta)
Tilatyöntekijä:
*Toiminta maatalousalalla 15 osp (sisältyy alkusammutuskoulutus, T-kortti (ellei ole B-ajolupaa))
*Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen 40 osp (sisältyy ensiapukoulutus, tulityökorttikoulutus, kasvinsuojeluainekoulutus, Tieturva-1)
*Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen 15 osp (suositeltava, mikäli aikoo yrittäjäksi)
*Maatalousyrittäminen 10 osp (suositeltava, mikäli aikoo yrittäjäksi)
* Eläinlajikohtainen tuotanto ja hyvinvoinnista huolehtiminen 20 osp (lypsylehmä, lihanauta)
*Rehukasvien tuottaminen 15 osp
*Maatalousalan tuotantotilojen automaation käyttäminen 10 osp
*Maatalouskoneiden huoltaminen ja korjaaminen 10 osp (sisältyy tulityökorttikoulutus, viranomaismaksut maksaa opiskelija)
Opinnot henkilökohtaistetaan opiskelijan olemassa olevan osaamisen mukaan. Opiskeluaika riippuu tästä ja valituista tutkinnon osista. Opinnot sisältävät lähiopiskelua oppilaitoksella, etäopiskelua kotona tai muualla ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikat ovat maatiloja.
Koulutuksen aloitus
Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.
Aloituspaikat
2
Koulutuksen suunniteltu kesto
1-1,5 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa
Kielitaitovaatimustaso
B1.1
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi
Opintojen aikainen toimeentulo
Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Muuta huomioitavaa
Lähipäivät koululla klo 8-15. Työpaikoilla oppimisessa toimitaan työpaikan aikataulujen mukaan, eivät ole samoina päivinä lähipäivien kanssa.
Lisätietoja antaa
palveluasiantuntija Komulainen Tarja
puh. +358 400 798 529
sähköposti: tarja.komulainen@ysao.fi
Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin