Työelämä odottaa sinua – Ammatillinen koulutus on nopein reitti työelämään!

Yhteishaussa 20.2.-19.3.2024 voit hakea opiskelemaan suoraan ammattilaiseksi tai mikäli vielä haet omaa polkuasi työelämään, voit hakea tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA). Voit hakea meille myös harkintaan perustuvassa valinnassa.

Me YSAOlla tarjoamme sinulle usean kampuksen voimalla mahdollisuuksia saada ammatillinen perustutkinto. Meillä voit opiskella useita kymmeniä tutkintoja, useilta eri aloilta. Opintosi rakennetaan juuri sinun tarpeidesi ja tavoitteesi mukaisesti. Oppimista toteutetaan sekä oppilaitoksen tiloissa, työelämässä ja verkko-oppimisena eYSAOn kautta.

Yhteishaku on tarkoitettu sinulle, jolla ei ole perusopetuksen jälkeen suoritettua ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa.

Tutustu tarjoamiimme ammatillisiin perustutkintoihin, opiskeluun YSAOlla ja kampuksiimme!

Tutustu hakuoppaaseen tästä

Yhteishaku, hakuaika on 20.2. — 19.3.2024 ja haku tehdään Opintopolussa.

Hakijapalvelut

Jos jokin asia ammatin valinnassa tai hakemisessa mietityttää, tukenasi on Hakijapalvelut.

Kysy rohkeasti, mikäli tarvitset apua hakemiseen!
Yhteishaun aikana sivuston chat-palvelu päivystää arkisin klo 9-15 välisenä aikana.
Voit myös soittaa meille arkisin puh. 040 4811 400,
tai lähettää sähköpostia hakijapalvelut@ysao.fi

Yhteishaussa voit hakea myös tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA)

Voit osallistua tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA), jos sinulla ei ole vielä selvillä mitä alaa opiskelisit. Koulutuksen aikana voit tarkentaa suunnitelmia jatko-opinnoista, korottaa perusopetuksen arvosanoja ja opiskella osia lukio- ja ammatillisesta koulutuksesta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma valmiuksiesi ja tavoitteidesi perusteella.

Harkinnanvarainen valinta

Harkinnanvaraista valintaa käytetään ammatillisessa koulutuksessa ja lukiokoulutuksessa silloin, kun koulutodistustasi ei voi verrata suomalaiseen vastaavaan todistukseen. Voit hakea harkintaan perustuvassa valinnassa myös silloin, kun sinulla on jokin erityinen syy tulla huomioiduksi pistevalinnan ohessa.

  • Hae koulutuksia

Opiskelijavalinnat

Saat valintatuloksen aikaisintaan 13.6.2024. Ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta meille viimeistään 27.6.2024. Varasijat ovat voimassa 16.8.2024 asti. Huomioithan, että opiskelijaksi ottaminen on ehdollinen siihen saakka, kunnes koulutuksen järjestäjä on tarkistanut koulutodistukset sekä tarvittaessa lääkärintodistukset.

Opetushallitus lähettää kirjeen aikaisintaan 13.6.2024. Kirjeessä kerrotaan pistemääräsi ja sijoittumisesi varasijoille kuhunkin koulutukseen, johon olet hakenut.

Kirjeessä on ohje, kuinka toimia, jos haluat valittaa opiskelijavalintaa koskevasta päätöksestä. Valitusta varten sinun tulee pyytää oppilaitoksesta valituskelpoinen kirjallinen päätös ja liittää se valitukseesi. Lähetä valitus aluehallintovirastoon viimeistään 14 päivän kuluttua siitä, kun olet saanut oppilaitoksen yhteishaku-päätöksen.

Tuplaa mahdollisuutesi useammalla tutkinnolla – MAHIS

Mahiksessa voit suorittaa lukio-opinnot, valmistua ylioppilaaksi ja esimerkiksi sähköasentajaksi yhtä aikaa. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla opiskelua eri oppilaitoksissa vaihtojaksoilla tai suorittaa kaksi ammatillista perustutkintoa samanaikaisesti. MAHIS-yhteistyöverkosto on tarjolla Ylä-Savossa toisen asteen koulutuksessa opiskeleville nuorille.

MAHIS on Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän lukioiden, Savon ammattiopiston (Iisalmen toimipaikka) sekä Ylä-Savon ammattiopiston yhteistyöverkosto, jossa sinulla on mahdollisuus rakentaa henkilökohtainen omien tavoitteittesi mukainen opiskeluohjelma.

Nuorten oppisopimus NOPSO


Kun päätät peruskoulun, sinulla on mahdollisuus opiskella ammatti myös oppisopimuksen kautta. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja sekä tutkinnon osia. Peruskoulunsa päättävän nuoren oppisopimus on nimeltään NOPSO.

Oppisopimus onnistuu, kun sinulla on tiedossa työpaikka, joka on valmis ottamaan sinut töihin ja kouluttamaan sinut ammattiin.