Uudelle opiskelijalle

Lämpimästi tervetuloa, olemme iloisia saadessamme juuri Sinut meidän opiskelijaksemme! Olemme koonneet tähän oppaaseen asioita, jotka sinun tulee tehdä ennen kuin aloitat opintosi meillä. Mukana on myös muita ohjeita ja tärkeitä yhteystietoja opintojen alkuun liittyen.

Jatkuvan haun kautta opiskelijaksi tuleva

Kun tulet opiskelijaksi jatkuvan haun kautta, noudata seuraavia ohjeita. 

1. Käyttäjätunnukset

Lähetämme sinulle käyttäjätunnukset YSAOn järjestelmiin muutama päivä ennen opintojesi alkua. Tunnukset tulevat tekstiviestinä siihen numeroon, jonka olet antanut koulutukseen hakeutuessasi. Jos et ole saanut tunnuksia, ole yhteydessä opiskelijapalveluihin.

2. Wilmassa

Kun olet saanut tunnukset, kirjaudu Wilmaan osoitteessa https://ysao.inschool.fi/. Löydät kirjautumissivulta ohjeita Wilman käytöstä, mikäli ohjelma on sinulle vieras. Kun olet kirjautunut Wilmaan, täytä ”Opiskelijatietojen kartoitus”-lomake. Löydät lomakkeen Wilman ylävalikosta: Lomakkeet.

3. Ohjeita myös opiskelijaintrassa

Kun olet saanut Ysaon tunnukset, pääset kirjautumaan myös opiskelija-intraan osoitteessa opiskelija.ysao.fi Tutustu intraan kaikessa rauhassa, löydät sieltä paljon hyödyllistä tietoa opintoihisi liittyen. Aloita tutustumalla osioon: Uudelle opiskelijalle

Yhteisvalinnan kautta opiskelijaksi tuleva

Kun olet hakenut opiskelijaksemme yhteisvalinnan kautta, toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti.

Ennen opintojen alkua

1. Opiskelupaikan vastaanottaminen

  • Tieto opiskelijavalinnasta tulee Opintopolusta hakuvaiheessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, aikaisintaan 15.6.2023.
  • Saat lisäksi sähköpostitse Ysaon päätöksen opiskelijavalinnasta. Mikäli et ole antanut lupaa valintapäätöksen toimittamisesta sähköpostitse, lähetämme sen sinulle kirjepostina.
  • Lähetämme huoltajalle sähköpostitse tiedon huollettavan saamasta opiskelupaikasta.
  • Ota opiskelupaikka vastaan viimeistään 29.6.2023 Oma Opintopolussa https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/.

2. Käyttäjätunnukset

Lähetämme sinulle käyttäjätunnukset tekstiviestillä ennen opintojen alkua. Huomaa, että samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa käytetään kaikissa Ysaon järjestelmissä. Ysaolla on käytössä vahva tunnistautuminen (MFA) – lue lisää täältä.

Mikäli et ole saanut käyttäjätunnuksia 30.6.2023 mennessä tai sinulla ei ole käytössä tietokonetta / mobiililaitetta, ota yhteyttä opiskelijapalveluihin.

3. Wilmassa

Sinun tulee täyttää Wilmassa Opiskelijatietojen kartoitus -lomake 31.7.2023 mennessä. Löydät lomakkeen kirjautumalla Wilmaan ja valitsemalla ylävalikosta ”lomakkeet”. YSAOn Wilma ja ohjeet löytyvät osoitteesta: https://ysao.inschool.fi/.

4. Kesätehtävä

Sinun tulee tehdä kesätehtävä ennen varsinaisten opintojen aloittamista 31.7.2023 mennessä. Alla linkki, jossa tarkemmat ohjeet. Tehtävien tarkoituksena on auttaa sinua perehtymään tuleviin ammatillisiin opintoihisi. Lue tehtävien ohjeet huolellisesti. Jos tarvitset apua tehtävien tekemiseen, ota yhteyttä amisopinnot@ysao.fi tai puh. +358 40 186 7587.

5. Lukuvuoden 2023-2024 aloitusajat ja -paikat

• Sankariniemi, Asevelikatu 4, 74100 Iisalmi 9.8.2023 klo 9.00
• Hingunniemi, Hingunniementie 98, 74700 Kiuruvesi 9.8.2023 klo 8.00
• Peltoniemi, Kotikyläntie 254, 74150 Iisalmi 9.8.2023 klo 8.15
Teollisuustie 3, 74200 Vieremä 9.8.2023 klo 9.00
Takojantie 9, 70900 Toivala 9.8.2023 klo 8.00

HUOM! Julkisen liikenteen koululaiskuljetukset alkavat vasta 10.8. normaaliaikataulujen mukaisesti. Uusien Ysaon opiskelijoiden tulee siis itse järjestää saapuminen opiskeluyksikköön muilla kuin julkisilla koulukuljetuksilla 9.8 osalta.

YSAO järjestää 9.8.2023 linja-autokuljetuksen Iisalmi-Peltoniemi-Iisalmi välillä seuraavasti:

7.50 Iisalmen linja-autoasema – Peltoniemi (Pohjolan Matka, autossa kyltti ”Ysao / Peltoniemi”)
14.30-14.45 Peltoniemi – Iisalmen linja-autoasema
15.00-15.15 Peltoniemi – Iisalmen linja-autoasema

10.8 alkaen Ylä-Savon alueen koulukuljetukset toimivat jo normaalisti (varmista reitit ja aikataulut Matkahuollon kautta). Kiuruveden Hingunniemessä asuntolassa aloittavien osalta seuraa tiedotusta asuntolavalinnan yhteydessä ja varmista kuljetusten aikataulut tämän oppaan kohdasta 7.

6. Asuntolapaikan hakeminen

Mikäli tarvitset asuntolapaikkaa, hae sitä Wilmassa viikon kuluessa opintojesi alkamisesta https://ysao.inschool.fi/ Wilma-ohje (opiskelijalle), opastaa sinua tarkemmin.

Suora linkki hakemukset sivulle: https://ysao.inschool.fi/forms/406/new?sid=6507

Kun opintosi alkavat 1.7.2023 hae viimeistään to 14.7.2023. 
Mikäli haet myöhemmin heinäkuussa, saat asuntolapaikkapäätöksesi elokuun alussa. 

Tutustu asuntolapalveluihin täällä!

7. Kulkeminen asuntolan ja koulun välillä

Kulkeminen asuntolan ja eri YSAOn toimipisteiden välillä onnistuu oheisten aikataulujen mukaisesti. Katso Iisalmen ja Kiuruveden asuntoloiden kuljetukset täältä. Jos et asu asuntolassa, voit kulkea YSAOn toimipisteisiin yleisten bussiaikataulujen mukaan. Bussiaikataulut saat matkahuollosta.

8. Opintososiaaliset asiat

Tarkista opintotukeen, koulumatkatukeen ja muihin opintososiaalisiin etuihin liittyvät ohjeet täältä: Opintososiaaliset edut

9. Opiskeluhuolto, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueiden palvelut

Opiskeluhuollossa sinua ovat tukemassa opinnoissa eteenpäin terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi. Yhteinen tehtävämme on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistä ongelmien syntymistä.

Opiskeluhuollon palveluihin pääset helposti varaamalla ajan joko itse tai yhdessä vastuuohjaajan kanssa puhelimitse, tekstiviestillä tai WILMA-viestillä. Yhteystiedot löydät Wilmasta, Ysaon sivustolta, ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueiden sivustolta.

Kaikkien opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa työskentely on luottamuksellista ja yksilöllisesti räätälöityä opiskelijan omien tavoitteiden ja toiveiden mukaista.

10. Yhteystiedot kesällä

Mikäli tarvitset apua tai sinulle on kysymyksiä opinnoista tai Startti-tehtävän ohjeistuksista, ota yhteyttä Amisinfoon puh. +358 40 186 7587. 

Hakuasioissa voit soittaa hakijapalvelujen numeroon, josta tavoitat päivystävän opinto-ohjaajan puh. +358 40 4811 400.

11. Tutustu ohjeisiin myös opiskelijaintrassa

Kun olet saanut Ysaon tunnukset, pääset kirjautumaan myös opiskelija-intraan osoitteessa opiskelija.ysao.fi Tutustu intraan kaikessa rauhassa, löydät sieltä paljon hyödyllistä tietoa opintoihisi liittyen. Aloita tutustumalla osioon: Uudelle opiskelijalle.

12. Tuen ja ohjauksen jatkuminen toisella asteella

Hei uusi opiskelija ja huoltajat

Oliko sinulla peruskoulussa tukea ja ohjausta, joka auttoi koulunkäyntiäsi eteenpäin? Tällaista tukea on voitu antaa esim. terveydentilaan, oppimisen haasteisiin tai sosiaalisiin suhteisiin liittyen (esim. kaveriasiat, yksinäisyys). On tärkeää, että tuki ja ohjaus jatkuvat myös meillä YSAO:lla. Toiselle asteelle siirryttäessä voi tuntua siltä, että olisi parempi unohtaa peruskoulussa mahdolliset esiintyneet haasteet ja aloittaa puhtaalta pöydältä, mutta usein tuen tarve ei pääty yhtäkkiä. Jotta opiskelut sujuisivat heti alkumetreiltä lähtien, on ensiarvoisen tärkeää, että meillä on tiedossa opiskelijan tuen ja ohjauksen tarpeet ennen opintojen alkamista. Toisella asteella opiskelu on itsenäisempää kuin peruskoulussa ja vastuuta pitää ottaa omista opinnoista enemmän. Näissäkin asioissa opiskelijaa ovat auttamassa ja tukemassa opiskeluhuollon kuraattorit, terveydenhoitajat, psykologit ja opiskeluterveydenhuollon lääkärit sekä muu tuki- ja ohjaushenkilöstö, kuten psyykkari, opinto-ohjaajat ja erityisopettajat.

Jännittäminen on monelle opiskelijalle etenkin opintojen alkuvaiheessa hyvin tavallinen tunne. Olet aloittamassa opinnot uudessa opiskeluympäristössä ja kenties uudessa kaupungissa, ja osa voi muuttaa ensimmäistä kertaa omaan asuntoon tai opiskelija-asuntolaan. Tällaisiin muutoksiin elämässä on luonnollista reagoida jännittämällä. Usein jännittävästä asiasta puhuminen auttaa, joten on tärkeää, että voit jutella esim. kotona tai kavereiden kanssa. Joskus omista asioista puhuminen ulkopuoliselle voi olla helpompaa. Oppilaitoksen kuraattorin kanssa voi keskustella em. asioista matalalla kynnyksellä. Yhdessä voitte miettiä mikä auttaisi esim. jännittämiseen tai ahdistuneisuuteen.

Jotta voimme YSAO:lla tukea opiskelijaa parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää, että opiskeluun liittyvät ohjauksen tarpeet ovat tiedossa ja tuki voidaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä on opiskelijan etu. Opiskelijana voit tulla juttelemaan ihan mistä tahansa asiasta. Yhdessä keskustelemalla löydetään sinua parhaiten auttavat ratkaisut.

Linkki opiskeluhuollon yhteystiedot-sivulle