Kielitaitovaatimukset


YSAOlla opetuskielenä on pääsääntöisesti suomi. Hakijalla tulee olla riittävä suomen kielen taito, että pystyy opiskelemaan ja työskentelemään kyseisellä koulutusalalla. Tutkintokohtaiset kielitaitovaatimukset näet koulutuksen tiedoista.

Kielitaidon arviointi

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hakija ohjataan kielitaidon testaukseen. Hakija voi osoittaa kielitaitonsa myös seuraavilla todistuksilla:

  • suomen kielellä suoritetun perusopetuksen päättötodistus (myös aikuisten perusopetuksen päättötodistus)
  • suomen kielellä suoritetun lukion päättötodistus tai ylioppilastutkintotodistus
  • todistus suomen kielellä suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta
  • yleisten kielitutkintojen (YKI) suomen kielen keskitason todistus hakukohteen edellyttämällä taitotasaolla (korkeintaan 3 vuotta vanha)
  • kotoutumiskoulutuksen todistus (korkeintaan 3 vuotta vanha)

Kielitaitotestin toteutus ja voimassaoloaika

Kielitesti tapahtuu etäyhteydellä (Teams). Kun hakemuksesi on käsittelyssä, saat ohjeet testiajan varaamiseen. Testi kestää noin 60 minuuttia. Suoritetun kielitaitotestin tuloksen voimassaoloaika YSAOn hakukohteisiin on 6 kuukautta. Emme käsittele uutta hakemusta, mikäli edellisestä kielitestistä on alle 6 kuukautta.

Jos opintojen aikana huomataan, että opiskelijan kielitaito ei tukitoimista tai todistuksista huolimatta riitä tutkinnon suorittamiseen, voidaan opintojen tavoite muuttaa tutkinnon osien suorittamiseksi. Kielitaitoa voidaan tarkistaa myös opintojen aikana.