Luonnonvaraosaaminen YSAOlla tarjoaa sinulle monipuolisen kattauksen mahdollisuuksia opiskella alaa ja
työllistyä luonnonvara-alalle.

Hingunniemen hevostalouden kampuksemme Kiuruvedellä ja maatalouden- sekä eläintenhoidon kampuksemme Peltoniemessä Iisalmessa tarjoavat upeat puitteet ja aidot oikeat opetusmaatilat.

Laajat verkostomme alan yrityksiin kansallisesti sekä kansainvälisesti mahdollistavat osaamisen kehittämisen yksilöllisesti alan ammattilaiseksi. Luonnonvara-ala on entistä merkittävämpi tulevaisuuden ala ja opiskelijoidemme luonnonvaraosaaminen on arvostettua myös ulkomailla.

Hevosala

Tykkäätkö hevosista?

Jos vastauksesi on kyllä, silloin tykkäät varmasti opiskella meillä!

Hevosala työllistää Suomessa suoraan yli 15000 alan ammattilaista.

Polkusi kohti hevosalan ammattilaiseksi alkaa perustutkinnon opinnoista, jossa perusvalmiuksien lisäksi erikoistut eri ammattiosaamiseen, kuten hevostenhoitajaksi, hevospalveluohjaajaksi tai ratsastuksenohjaajaksi.

Hevostalouden ammattityöntekijältä vaaditaan osaaminen, jonka saat hevostalouden ammattitutkinnosta. Kun suoritat sen, osaat huolehtia hevosten hyvinvoinnista, käsitellä hevosia turvallisesti sekä toimia alan yritystoiminnassa työntekijänä tai yrittäjänä. Osaamisalakohtaisen erikoistumisen mukaan toimit hevoskasvatuksen tai hevosavusteisten palvelujen tuottajana, ravivalmennuksen työtehtävissä, ratsuhevosen kouluttamisen ja valmennuksen tehtävissä, hevosten kengittämisen, hevosvarusteiden valmistamisen, hevoshieronnan tai ratsastuksenopettamisen työtehtävissä.

Mikäli haluat jatkaa uraasi tallimestariksi, kengityssepäksi, hevosurheilun managerointiin tai ratsastuksenopettajaksi asti, syvennät sen taidon ja tiedon hevostalouden erikoisammattitutkinnosta. Luonnonvaraosaaminen ja alalla suoritetut tutkinnot takaavat hyvät mahdollisuudet työelämässä.

Tutustu Hingunniemen kampukseen!

Maatalous- ja eläintenhoitoalat

Vastaa maaseudun kutsuun – katso opiskelutarinat!

Uusinta teknologiaa, eläinten hyvinvointia ja unelmien ammatti! Videolla selviää, kuinka Elias ja Jenni innostuivat luonnonvara-alasta, ja miten teknologia sekä eläinten hyvinvointi näkyvät heidän arjessaan.

Maatalousalan ja eläintenhoidon opinnoissa hyödynnettävä teknologia keventää henkilötyötä ja hiilijalanjälkeä sekä antaa työntekijöille aikaa eläinten ja niiden hyvinvoinnin huomioimiselle.

Maatalousalan tulevat ammattilaiset opiskelevat perusteet valmistuen maaseutuyrittäjiksi tai eläintenhoitajiksi. Maatilatalouden osaamisalan suorittanut maaseutuyrittäjä osaa tehdä töitä monipuolisesti erilaisissa maaseutuyrityksissä.

Maatalousteknologian osaamisalan suorittanut maaseutuyrittäjä osaa toimia tuotantoteknologiaan liittyvissä tehtävissä. Valintojensa mukaan hän toimii maaseutuyrittäjänä, maatalouskoneurakoitsijana, huoltokorjaamoyrittäjänä, bioenergia-alan yrittäjänä tai työntekijänä, maataloustarvikekaupassa ja erilaisissa maatiloille suunnatuissa palvelutehtävissä.

Eläintenhoidon osaamisalan suorittanut eläintenhoitaja osaa hoitaa ja kasvattaa eläimiä erilaisissa eläintenhoitoalan yrityksissä. Hänellä on laajat perustiedot eläinten elintoiminnoista, ravitsemuksesta, terveydenhoidosta ja perinnöllisyydestä. Eläintenhoitajalla on valmiudet perustaa eläintenhoitoalan yritys tai toimia eläintenhoitajana maatilalla, lomittajana, kotieläinpuistossa, eläintarhassa, tutkimuslaitoksissa, eläinklinikoilla ja muissa eläinalan yrityksissä. Eläintenhoidon osaamisalalla voi erikoistua tuotantoeläinten ja/tai pieneläinten hoitamiseen ja hyvinvointiin.

Maatalousalan ammattitutkinnon suorittaneella on vahva maatalousalan työtehtävissä vaadittu ammattitaito. Maatalousalan ammattitutkinnossa voi valita Agrologistiikan, Maatalouslomittamisen, Maatalousteknologian, Mehiläistarhauksen, Sorkkien hoitamisen, Tuotantoeläinten hoitamisen tai Maatilan hoitamisen osaamisalan.

Maatalousalan erikoisammattitutkinnon suorittaneella henkilöllä on monipuoliset ja kattavat taidot työskennellä maatalousalalla erilaisissa tuotanto-, suunnittelu-, neuvonta-, asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.

Eläintenhoidon ammattitutkinnon suorittanut alan ammattilainen voi erikoistua eläinhoitolan, eläinkaupan, eläinten kouluttamisen, trimmaamisen, koirahierojan tai klinikkahoitamisen osaamisalalla. Alan ammattilainen voi toimia joko itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä alan yrityksessä.

Eläintenhoidon erikoisammattitutkinnon eläinten kouluttamisen osaamisalan suorittanut ammattilainen kouluttaa eläimiä itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä yrityksessä, joka tarjoaa eläinten kouluttamiseen tai käyttäytymiseen liittyviä palveluja. Valinnaisen tutkinnon osan kautta eläintenkouluttaja voi erikoistua eläintarhaeläinten hoidon suunnitteluun tai eläinten ongelmakäytöksiin tai toimia eläinten käytösneuvojana tai työ- tai kilpailueläinten kouluttajana tai valmentajana.

Tutustu Peltoniemen kampukseen!

Kiinnostus työskennellä eläinten parissa, maaseudulla ja luonnossa tarjoaa sinulle lähes rajattomat mahdollisuudet kehittyä ja kehittää itseäsi. Jos koet tärkeäksi toimia vastuullisesti ja huolehtia eläinten hyvinvoinnista on luonnonvara-ala sinulle oikea valinta. Tutustu koulutuksiin ja hae!

Kysy lisää!
Virve Rinnola
koulutuspäällikkö
040 662 0660
virve.rinnola@ysao.fi

Tutkinto Tutkintotyyppi Paikka Huom.
Eläinalan yritystoiminta, 20 osp, Eläintenhoidon ammattitutkinto Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinhoitolan osaamisala Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinkaupan osaamisala Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinten kouluttamisen osaamisala Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi Tällä hetkellä uusi ryhmä on juuri aloittanut ja ryhmä on täynnä. Tiedotamme seuraavasta hakuajasta mahdollisimman pian!
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinten trimmaamisen osaamisala Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, klinikkaeläinhoitaja Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Eläintenhoidon erikoisammattitutkinto, eläintenkouluttaja Erikoisammattitutkinto Verkkokoulutus Tällä hetkellä uusi ryhmä on juuri aloittanut ja ryhmä on täynnä.Tiedotamme seuraavasta haku- ja aloitusajasta mahdollisimman pian!
Erityisryhmien hevospalveluissa avustaminen, 20 osp, Hevostalouden perustutkinto Perustutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden ammattitutkinto, hevosavusteiset palvelut Ammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden ammattitutkinto, hevoshieroja Ammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi Opiskelupaikat täynnä! Haku aukeaa syksyllä v. 2024 ja aloitus 01/2025.
Hevostalouden ammattitutkinto, hevoskasvatuspalvelut Ammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden ammattitutkinto, kengittäjä Ammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden ammattitutkinto, ratsastuksenopettaja Ammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden ammattitutkinto, ravivalmentaja Ammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden ammattitutkinto, valjasseppä Ammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden erikoisammattitutkinto, hevosurheilumanageri Erikoisammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden erikoisammattitutkinto, kengitysseppä Erikoisammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi Helmikuussa 2023 alkanut ryhmä on täynnä. Jätä hakemus 1.10.2024 alkavaan koulutukseen!
Hevostalouden erikoisammattitutkinto, tallimestari Erikoisammattitutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi 1.2.2024 alkanut koulutusryhmä on täynnä. Seuraava koulutus alkaa 1.2.2025
Hevostalouden perustutkinto, hevospalveluohjaaja Perustutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden perustutkinto, hevostenhoitaja Perustutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hevostalouden perustutkinto, ratsastuksenohjaaja Perustutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, Kampaaja, Parturi Perustutkinto Iisalmi, Sankariniemi Opiskelijapaikat täynnä!
Koirien ruokinta-asiantuntija, 50 osp, Eläintenhoidon erikoisammattitutkinto Erikoisammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi Suosittu koulutus, täynnä! Avaamme haun seuraavan kerran syksyllä 2024.
Maaseudun kehittämisen erikoisammattitutkinto Erikoisammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouskoneenkuljettaja (agrologistiikan osaamisala) Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouskonehuoltaja (maatalousteknologian hyödyntämisen osaamisala) Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouslomittaja Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatilatyöntekijä Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan ammattitutkinto, mehiläistarhaaja Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi Haku auki toistaiseksi!
Maatalousalan ammattitutkinto, sorkkahoitaja Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan ammattitutkinto, tuotantoeläintenhoitaja Ammattitutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan perustutkinto (nro 720139), työvoimakoulutuksena (720139) Perustutkinto Iisalmi, Sankariniemi
Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja Perustutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä Perustutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Mehiläisten hyvinvoinnista huolehtiminen sekä hunajan ja mehiläisvahan tuotanto 20 osp, Maatalousalan perustutkinto Perustutkinto Iisalmi, Peltoniemi Haku auki toistaiseksi!
Peruskengityksen tekeminen, 60 osp, Hevostalouden perustutkinto Perustutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi Haku aukeaa seuraavan kerran ajalle 1.8. - 24.11.2024. Valinnat tehdään hakuajan päätyttyä.
Sukupolvenvaihdos kasvinviljelytilalla, Maatalousalan perustutkinto (osatutkintona) Perustutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Sukupolvenvaihdos tuotantoeläintilalla, Maatalousalan perustutkinto (osatutkintona) Perustutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Tilatyöntekijän työn perusteet, Maatalousalan perustutkinto (osatutkintona) Perustutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Tuotantoeläinten hoitotyön perusteet, Maatalousalan perustutkinto (osatutkintona) Perustutkinto Iisalmi, Peltoniemi
Valjassepän perusopinnot, yht. 60 osp, Hevostalouden perustutkinto Perustutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi Osatutkinto
Valjastyön perusteet Perustutkinto Kiuruvesi, Hingunniemi
42 koulutus(ta)