Luonnonvaraosaaminen YSAOlla tarjoaa sinulle monipuolisen kattauksen mahdollisuuksia opiskella alaa ja
työllistyä luonnonvara-alalle.

Hingunniemen hevostalouden kampuksemme Kiuruvedellä ja maatalouden- sekä eläintenhoidon kampuksemme Peltoniemessä Iisalmessa tarjoavat upeat puitteet ja aidot oikeat opetusmaatilat.

Laajat verkostomme alan yrityksiin kansallisesti sekä kansainvälisesti mahdollistavat osaamisen kehittämisen yksilöllisesti alan ammattilaiseksi. Luonnonvara-ala on entistä merkittävämpi tulevaisuuden ala ja opiskelijoidemme luonnonvaraosaaminen on arvostettua myös ulkomailla.

Hevosala

Tykkäätkö hevosista?

Jos vastauksesi on kyllä, silloin tykkäät varmasti opiskella meillä!

Hevosala työllistää Suomessa suoraan yli 15000 alan ammattilaista.

Polkusi kohti hevosalan ammattilaiseksi alkaa perustutkinnon opinnoista, jossa perusvalmiuksien lisäksi erikoistut eri ammattiosaamiseen, kuten hevostenhoitajaksi, hevospalveluohjaajaksi tai ratsastuksenohjaajaksi.

Hevostalouden ammattityöntekijältä vaaditaan osaaminen, jonka saat hevostalouden ammattitutkinnosta. Kun suoritat sen, osaat huolehtia hevosten hyvinvoinnista, käsitellä hevosia turvallisesti sekä toimia alan yritystoiminnassa työntekijänä tai yrittäjänä. Osaamisalakohtaisen erikoistumisen mukaan toimit hevoskasvatuksen tai hevosavusteisten palvelujen tuottajana, ravivalmennuksen työtehtävissä, ratsuhevosen kouluttamisen ja valmennuksen tehtävissä, hevosten kengittämisen, hevosvarusteiden valmistamisen, hevoshieronnan tai ratsastuksenopettamisen työtehtävissä.

Mikäli haluat jatkaa uraasi tallimestariksi, kengityssepäksi, hevosurheilun managerointiin tai ratsastuksenopettajaksi asti, syvennät sen taidon ja tiedon hevostalouden erikoisammattitutkinnosta. Luonnonvaraosaaminen ja alalla suoritetut tutkinnot takaavat hyvät mahdollisuudet työelämässä.

Tutustu Hingunniemen kampukseen!

Maatalous- ja eläintenhoitoalat

Vastaa maaseudun kutsuun – katso opiskelutarinat!

Uusinta teknologiaa, eläinten hyvinvointia ja unelmien ammatti! Videolla selviää, kuinka Elias ja Jenni innostuivat luonnonvara-alasta, ja miten teknologia sekä eläinten hyvinvointi näkyvät heidän arjessaan.

Maatalousalan ja eläintenhoidon opinnoissa hyödynnettävä teknologia keventää henkilötyötä ja hiilijalanjälkeä sekä antaa työntekijöille aikaa eläinten ja niiden hyvinvoinnin huomioimiselle.

Maatalousalan tulevat ammattilaiset opiskelevat perusteet valmistuen maaseutuyrittäjiksi tai eläintenhoitajiksi. Maatilatalouden osaamisalan suorittanut maaseutuyrittäjä osaa tehdä töitä monipuolisesti erilaisissa maaseutuyrityksissä.

Maatalousteknologian osaamisalan suorittanut maaseutuyrittäjä osaa toimia tuotantoteknologiaan liittyvissä tehtävissä. Valintojensa mukaan hän toimii maaseutuyrittäjänä, maatalouskoneurakoitsijana, huoltokorjaamoyrittäjänä, bioenergia-alan yrittäjänä tai työntekijänä, maataloustarvikekaupassa ja erilaisissa maatiloille suunnatuissa palvelutehtävissä.

Eläintenhoidon osaamisalan suorittanut eläintenhoitaja osaa hoitaa ja kasvattaa eläimiä erilaisissa eläintenhoitoalan yrityksissä. Hänellä on laajat perustiedot eläinten elintoiminnoista, ravitsemuksesta, terveydenhoidosta ja perinnöllisyydestä. Eläintenhoitajalla on valmiudet perustaa eläintenhoitoalan yritys tai toimia eläintenhoitajana maatilalla, lomittajana, kotieläinpuistossa, eläintarhassa, tutkimuslaitoksissa, eläinklinikoilla ja muissa eläinalan yrityksissä. Eläintenhoidon osaamisalalla voi erikoistua tuotantoeläinten ja/tai pieneläinten hoitamiseen ja hyvinvointiin.

Maatalousalan ammattitutkinnon suorittaneella on vahva maatalousalan työtehtävissä vaadittu ammattitaito. Maatalousalan ammattitutkinnossa voi valita Agrologistiikan, Maatalouslomittamisen, Maatalousteknologian, Mehiläistarhauksen, Sorkkien hoitamisen, Tuotantoeläinten hoitamisen tai Maatilan hoitamisen osaamisalan.

Maatalousalan erikoisammattitutkinnon suorittaneella henkilöllä on monipuoliset ja kattavat taidot työskennellä maatalousalalla erilaisissa tuotanto-, suunnittelu-, neuvonta-, asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.

Eläintenhoidon ammattitutkinnon suorittanut alan ammattilainen voi erikoistua eläinhoitolan, eläinkaupan, eläinten kouluttamisen, trimmaamisen, koirahierojan tai klinikkahoitamisen osaamisalalla. Alan ammattilainen voi toimia joko itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä alan yrityksessä.

Eläintenhoidon erikoisammattitutkinnon eläinten kouluttamisen osaamisalan suorittanut ammattilainen kouluttaa eläimiä itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä yrityksessä, joka tarjoaa eläinten kouluttamiseen tai käyttäytymiseen liittyviä palveluja. Valinnaisen tutkinnon osan kautta eläintenkouluttaja voi erikoistua eläintarhaeläinten hoidon suunnitteluun tai eläinten ongelmakäytöksiin tai toimia eläinten käytösneuvojana tai työ- tai kilpailueläinten kouluttajana tai valmentajana.

Tutustu Peltoniemen kampukseen!

Kiinnostus työskennellä eläinten parissa, maaseudulla ja luonnossa tarjoaa sinulle lähes rajattomat mahdollisuudet kehittyä ja kehittää itseäsi. Jos koet tärkeäksi toimia vastuullisesti ja huolehtia eläinten hyvinvoinnista on luonnonvara-ala sinulle oikea valinta. Tutustu koulutuksiin ja hae!

Kysy lisää!
Riina Huttunen
koulutuspäällikkö
0400 793 129
riina.huttunen@ysao.fi

Tutkinto Tutkintotyyppi Paikka Huom.
Avoin hakemus Mikäli et tiedä varmasti, että mihin tutkintoon sinun kannattaisi hakeutua, niin täytä tämä hakemus.
Eläinalan yritystoiminta, 20 osp (tutkinnon osa) Ammattitutkinto Iisalmi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinhoitolan osaamisala Ammattitutkinto Iisalmi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinkaupan osaamisala Ammattitutkinto Iisalmi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinten kouluttamisen osaamisala, eläintenkouluttaja Ammattitutkinto Iisalmi Opiskelupaikat täynnä tällä hetkellä!
Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläinten trimmaamisen osaamisala, trimmaaja Ammattitutkinto Iisalmi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, Kissojen hoito trimmaamossa Ammattitutkinto eYSAO verkkokoulutus ohjattu
Eläintenhoidon ammattitutkinto, klinikkaeläinhoitamisen osaamisala Ammattitutkinto Iisalmi
Eläintenhoidon ammattitutkinto, koirahieronnan osaamisala, koirahieroja Ammattitutkinto Iisalmi
Erityisryhmien hevospalveluissa avustaminen, 20 osp (hevostalouden perustutkinnon tutk.osa) Perustutkinto Kiuruvesi Tutkinnon osa, joka toteutetaan 1.4. - 30.09.2023
Hevostalouden ammattitutkinto, hevoshieroja Ammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden ammattitutkinto, hevoskasvatuspalvelut Ammattitutkinto Kiuruvesi 1.2 2023 alkava Hevosjalostus-ja kasvatuskoulutuksen ryhmä on täynnä. Seuraava vastaava koulutus järjestetään 1.2.2024 alkaen.
Hevostalouden ammattitutkinto, hevospalvelujentuottaja Ammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden ammattitutkinto, kengittäjä Ammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden ammattitutkinto, ratsastuksenopettaja Ammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden ammattitutkinto, ravivalmentaja Ammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden ammattitutkinto, valjasseppä Ammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden erikoisammattitutkinto, hevosurheilumanageri Erikoisammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden erikoisammattitutkinto, kengitysseppä Erikoisammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden erikoisammattitutkinto, tallimestari Erikoisammattitutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden perustutkinto, hevospalveluohjaaja Perustutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden perustutkinto, hevostenhoitaja Perustutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden perustutkinto, Peruskengityksen tekeminen 60 osp (osatutkinto) Perustutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden perustutkinto, ratsastuksenohjaaja Perustutkinto Kiuruvesi
Hevostalouden perustutkinto, Valjakkoajon perusteet 10 osp (hevostalouden perustutkinnon tutk.osa) Perustutkinto Kiuruvesi
Koirien ruokinta-asiantuntija Erikoisammattitutkinto Iisalmi
Maaseudun kehittämisen erikoisammattitutkinto Erikoisammattitutkinto Iisalmi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouskoneenkuljettaja (agrologistiikan osaamisala) Ammattitutkinto Iisalmi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouskonehuoltaja (maatalousteknologian hyödyntämisen osaamisala) Ammattitutkinto Iisalmi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatalouslomittaja Ammattitutkinto Iisalmi
Maatalousalan ammattitutkinto, maatilatyöntekijä Ammattitutkinto Iisalmi
Maatalousalan ammattitutkinto, mehiläistarhaaja Ammattitutkinto Iisalmi Opiskelupaikkoja vapaana vielä toistaiseksi
Maatalousalan ammattitutkinto, sorkkahoitaja Ammattitutkinto Iisalmi
Maatalousalan ammattitutkinto, tuotantoeläintenhoitaja Ammattitutkinto Iisalmi
Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja Perustutkinto Iisalmi
Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä Perustutkinto Iisalmi
Mehiläisten hyvinvoinnista huolehtiminen sekä hunajan ja mehiläisvahan tuotanto 20 osp Perustutkinto Iisalmi
Oppisopimuskoulutus
38 koulutus(ta)

Lyhytkoulutukset

Koulutus Osaamisalue Paikka
Hevoskimpanvetäjien koulutus, Kiuruvesi, 04.04.2023 - 14.04.2023 Luonnonvaraosaaminen Kiuruvesi
Hevoskuljetuskoulutus pätevyyskoe, eYSAO verkkokoulutus ohjattu Luonnonvaraosaaminen eYSAO verkkokoulutus ohjattu
Hevoskuljetuskoulutus + pätevyyskoe, Kiuruvesi, 02.10.2023 Luonnonvaraosaaminen Kiuruvesi
Hevoskuljetuskoulutus + pätevyyskoe, Kiuruvesi, 15.04.2023 Luonnonvaraosaaminen Kiuruvesi
Opi hevosesta-hevostenhoidon perustaidot, eYSAO verkkokoulutus itsenäinen Luonnonvaraosaaminen eYSAO verkkokoulutus itsenäinen
Opi työskentelemään turvallisesti ja tehokkaasti tallissa, eYSAO verkkokoulutus itsenäinen Luonnonvaraosaaminen eYSAO verkkokoulutus itsenäinen
Ravivalmennuksen peruskurssi, C-taso, Kiuruvesi, 03.05.2023 - 05.05.2023 Luonnonvaraosaaminen Kiuruvesi
Tulityökorttikoulutus, Iisalmi, 03.05.2023 Työelämäosaaminen, Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen Iisalmi
Tulityökorttikoulutus, Iisalmi, 05.04.2023 Työelämäosaaminen, Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen Iisalmi
Tulityökorttikoulutus, Iisalmi, 31.05.2023 Työelämäosaaminen, Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen Iisalmi
Työpaikkaohjaajakoulutus, perusteet (taso 1), eYSAO verkkokoulutus itsenäinen Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen, Työelämäosaaminen eYSAO verkkokoulutus itsenäinen
Työpaikkaohjaajakoulutus, perusteet (taso 1), eYSAO verkkokoulutus ohjattu, 11.05.2023 Työelämäosaaminen, Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen eYSAO verkkokoulutus ohjattu
Työpaikkaohjaajakoulutus, työpaikkaohjaajana toimiminen (taso 2), eYSAO verkkokoulutus itsenäinen Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen, Työelämäosaaminen eYSAO verkkokoulutus itsenäinen
Työturvallisuuskorttikoulutus, Iisalmi, 07.06.2023 Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen, Työelämäosaaminen Iisalmi
Työturvallisuuskorttikoulutus, Iisalmi, 10.05.2023 Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen, Työelämäosaaminen Iisalmi
Työturvallisuuskorttikoulutus, Iisalmi, 12.04.2023 Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen, Työelämäosaaminen Iisalmi
Uutta maatalousteknologiaa, eYSAO verkkokoulutus ohjattu, 19.09.2023 - 11.03.2024 Luonnonvaraosaaminen eYSAO verkkokoulutus ohjattu
Verkot tutuksi ja turvalliseksi - Stop kyberuhkille!, eYSAO verkkokoulutus itsenäinen Logistiikkaosaaminen, Luonnonvaraosaaminen, Palveluosaaminen, Rakentamisosaaminen, Teknologiaosaaminen, Työelämäosaaminen eYSAO verkkokoulutus itsenäinen
18 koulutus(ta)