Sonkajärveltä kotoisin oleva iisalmelainen Veeti Hotti opiskelee leipuri-kondiittoriksi Ylä-Savon ammattiopistolla. Hänellä on menossa työssäoppimisjakso Leipomo Pekka Heikkisellä ja samalla hän antaa näytön kahvileipätuotteiden valmistuksesta. Osaamistaan hän näyttää taikinanteossa, tuotteiden valmistamisessa, paistamisessa ja pakkaamisessa, näyttötuotteina ovat pullapitkot ja joulutortut.

Veetin tie leipomoalalle johti ikään kuin vahingossa. Hän opiskeli Mahis -tutkintoa eli opiskeli lukiossa ja suoritti samalla ravintola-alan tutkintoa YSAOlla.

– Talvella 2021 katselin kesätyöpaikkaa ja löysin netin työnhakufoorumilta leipurin kesätyöpaikan Iisalmen Citymarketin Fazerille. Pääsin kesätöihin ja tykästyin leipurin hommiin, summaa Veeti.
– Tykkään leipomotyön rytmistä ja monipuolisuudesta, työssä saa mennä ikään kuin tuotteen mukaan. Äärimmäisen positiivinen kesätyökokemus siivitti sitten alan vaihtoon seuraavana syksynä.

Alan parhaimpiin puoliin kuuluu monipuolisuus. Leipomotuotteissa on laaja kirjo erilaisia tuotteita ja niiden valmistaminen tekee työstä mielekästä.

– Leipomotyö ei ole pelkästään leipomista vaan siihen liittyy paljon muutakin, järjestyksen ylläpitoa ja siivoamista Veeti kertoo. – Olen myös oppinut paljon muitakin taitoja kuten ongelmien ratkaisua, töiden priorisointia ja toimimaan stressaavissa tilanteissa johdonmukaisesti.

Nykyajan leipomoiden työskentelyolosuhteet ovat Veetin mukaan inhimilliset, ilmanvaihto toimii ja lämpötila on sopiva. Hyvät ohjeistukset ja varotukset sekä työpisteiden ja koneiden järkevä sijoittelu helpottavat työskentelyä ja lisäävät turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

– Tällä hetkellä leipomoala tuntuu omalta alalta, mutta ei sitä tiedä mitä tulee vastaan, miettii Veeti. – On mahdollisuuksia kouluttautua lisää tai erikoistua ja työelämässä voi edetä esihenkilöksi tai päättäviin asemiin asti.

Työskentelystä Pekka Heikkisellä on Veetillä pelkkää hyvää sanottavaa. Työnteko on ollut luontevaa ja on kokenut olevansa osa työyhteisöä.

– Onhan täällä ihan mahtava porukka. Silloin kun aloitin niin eivät jättäneet puille paljaille vaan heti ottivat mukaan, kehuu Veeti. – Heti neuvottiin, että miten tuotteita pitää tehdä ja antoivat ohjeita ja neuvoja, sain myös palautetta työstäni. Eikä se ole pelkää työhön liittyvää asiaa vaan heitetään läppää, jutellaan niitä näitä ja vaihdetaan kuulumisia. – Suosittelen kyllä vahvasti Pekka Heikkistä työharjoittelupaikkana, jos pystyy tänne Kajaaniin kulkemaan tai täällä asumaan. Työ on monipuolista ja pystyy suorittamaan eri tutkinnonosat samassa yrityksessä.

Heikkisen leipomon työnjohtaja Mika Honkanen antaa myönteistä palautetta Veetistä ja kiittää hänen työpanoksestaan työssäoppimis-jaksolta, oppimisen kehityskäyrä on mennyt selkeästi ylöspäin.

– Veeti on mahtava ja symppis tyyppi ja hänen kanssaan on ollut mukava tehdä töitä, Mika sanoo.
– Kaikista hienointa näissä nuorissa on nähdä se kehittyminen. Jokaisella pitää olla oma mielenkiinto sitä hommaa kohtaan mitä tehdään ja siksi me käydään kouluja.

Heikkisen leipomon työyhteisöllä on hyvä tekemisen meininki, huumori kuuluu jokaiseen päivään ja työpäivän jälkeen on kiva lähteä kotiin.

– Huumoria pitää olla mutta olennainen eli työnteko tulee muistaa, veistelee Mika. – Kiinnitetään huomiota siihen, että on mukavaa ja pidetään huolta siitä, että kellään ei ole huono olla täällä töissä. Asioihin pitää puuttua ajoissa.

Veetin opinnot alkavat olla jo loppusuoralla. Edessä on vielä konditoriatuotteiden näyttö ja valmistuminen kevään tai alkukesän aikana.

– Sen näkee sitten, miten lähtee konditoriapuolen työt sujumaan, Veeti tuumii. – Kyllä minä enemmän kuitenkin koen itseni leipurina. Leipuripuolella ei vaadita niin paljon käden tarkkuutta ja pientä nypräämistä vaan tehdään suuria määriä kerralla. Tarvitaan matematiikkaa, raaka-aineiden tuntemusta ja pitää osata arvioida tuotteen menekkiä ja hintaa.

YSAOn opettaja Outi Leinosella on aihetta hymyyn. Veetin näyttötuotteita kelpaa esitellä ja kehitystä osaamisessa on selkeästi tapahtunut työssäoppimisjakson aikana.

Elintarvikealan perustutkintoa opiskelee tällä hetkellä 30 opiskelijaa ja he valmistuvat omassa tahdissaan pitkin vuotta. Ensi vuonna leipomoluokassa aloittaa 18 opiskelijaa.

Elintarvikealan perustutkinnossa ensimmäisenä käydään läpi ruuanvalmistuksen liittyviä perusasioita kuten raaka-aineisiin tutustumista ja niiden käsittelyä ja jalostusta, kertoo Outi.

– Sen jälkeen opiskelijat lähtevät ensimmäiselle työssäoppimisjaksolle ruuanvalmistukseen liittyviin yrityksiin. Kolme päivää ollaan lähiopetuksessa ja kaksi päivää työssä oppimassa.

Työssä oppiminen kulkee opintojen mukana koko opintojen ajan ja koulun tuella opiskelijat pääsääntöisesti itse hakeutuvat yrityksiin oppimaan. Monissa yrityksissä on ollut YSAOn opiskelijoita useampana vuonna harjoittelemassa työelämän taitoja.

– Opiskelijoille, jotka rohkenevat lähteä eri paikkakunnille tai ulkomaille ovat ovet auki. Se on hieno mahdollisuus, Outi toteaa.

Valmistuneiden opiskelijoiden taitotasoon työssä oppimisella on iso merkitys. Saako hän harjoitella ja tehdä monipuolisesti erityyppisiä tuotteita. Oppijoiden kädentaidoissa on isoja eroja, toiset tarvitsevat enemmän harjoitusta ja toisilla ne ovat hyvin nopeasti hallinnassa. Kiinnostus ja oman ajan käyttö harjoitteluun nopeuttaa oppimista.

YSAOlla leipomoalan koulutukseen hakeutuvista puolet on nuoria, suoraan peruskoulusta tulevia opiskelijoita. Toinen puoli on aikuisia esimerkiksi ammatinvaihtajia, jotka haluavat tehdä vielä elämässään jotakin muuta tai opiskella nuoruuden haaveammattiin, vaikka virkavapaan aikana. 

– Nuoruuden haaveena voi olla myös kahvilan perustaminen, jota varten lähdetään opiskelemaan ja hankitaan leipuri-kondiittorin taidot ja paperit, kertoo Outi. – Toivoisinkin, että jokaisella paikkakunnalla olisi yksi paikallinen leipomoyritys, että kahvileipä- ja leipäkulttuuri pysyisi mahdollisimman rikkaana täällä Suomessa.

Marraskuussa Pekka Heikkisen toimitusjohtajana aloittaneelle Laura Rantaselle leipomo oli jo ennestään tuttu. Hän toimi yrityksessä 1,5 vuotta kehityspäällikkönä henkilöstön, toiminnan ja tuotteiden kehittämisen parissa. Leipomon tuotteita menee myyntiin aina Oulusta Tampereelle asti ulottuvalle alueelle.

Leipomo tekee yhteistyötä YSAOn kanssa ja osa henkilöstökunnasta on opiskellut oppisopimuksella leipuri-kondiittoriksi. Työssä oppijoita otetaan myös mielellään vastaan, jos opiskelijan käytännön asiat järjestyvät jakson ajaksi.

– Koulussa opiskellaan perusteet ja työ itsessään kyllä sitten opettaa. Tärkeintä on kuitenkin oppia ne työelämäntaidot, tuumaa Rantanen. – Onneksi on näitä työelämän jaksoja, joissa niitä taitoja sitten harjoitellaan. Työssäoppimispaikalla on iso merkitys osaamisen kehittymiseen.

Leipomo Pekka Heikkinen & kumpp.
”Hyvvää sen olla pittää” on leipomon motto. Perinteikkään leipomon tarina sai alkunsa yli sata vuotta sitten, kun leipurimestari Pekka Heikkinen perusti vaimonsa kanssa leipomo- ja konditorialiikkeen Kajaaniin. Nykyään yrittäjinä toimii jo neljäs sukupolvi Heikkisten sukua, Kaisa ja Juuso Marin lisäksi kolmantena osakkaana on Ollis Leppänen. Leipomo työllistää noin 20 henkilöä.