Ylä-Savon ammattiopiston Peltoniemen kampuksella maatalouden perustutkintoa opiskelevalla Iisa Vesamäellä on syytä hymyyn. Hän on yhtä opintopistettä vaille valmis eläintenhoitaja.

Kuopiosta kotoisin olevalla Iisalla on taustalla lähihoitajan ja kosmetologin opintoja, mutta ne eivät tuntuneet omilta aloilta. Motivaatiota uuden opiskeluun toi myös muutto miehen kotitilalle Varpaisjärvelle.

– Halusin hahmottaa tilanhoidon kokonaisuuden paremmin, koska minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta navettahommista, kertoo Iisa. – Nyt oli hyvä sauma lähteä, kun opiskelumahdollisuus oli tässä lähellä. Tulevaisuutta ajatellen on myös hyvä, että erikoisammattitutkintoja on mahdollista suorittaa täällä, tutussa ympäristössä.

Iisan mies on opiskellut Peltoniemellä maaseutuyrittäjän tutkinnon, ja he hoitavat yhdessä lypsykarjatilaa noin vuosi sitten toteutuneen sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Tilalla on yhden robotin navetta, jossa on 50 lypsävää ja lisäksi nuorta karjaa.

Peltoniemen kampusalue on Iisan mielestä viihtyisä. Lähiviikkojen ajaksi hän on ottanut huoneen koulun asuntolasta.

– Koulun sisätilat on kivan näköisesti sisustettu ja ruokalasta avautuu hieno maisema, tuumaa Iisa. -Tykkään asuntolaviikoista, koska siellä on samaan aikaan kivoja tyyppejä, joiden kanssa pysyy koulun jälkeen hengailemaan.

Eläinrakkaan Iisan mielestä on hienoa, että koululla on hoidettavia eläimiä monipuolisesti ja opintoihin kuuluu tuotantoeläinten sekä pieneläinten hoitotyötä. Eläinten ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että navetta on hyvä ja toimiva. Peltoniemeen rakenteilla oleva uusi opetusnavetta valmistuu ensi kesään mennessä ja samalla uudistuu myös käytössä oleva teknologia.

Iisa lähti keväällä viiden kuukauden ajaksi kausityöhön Korkeasaaren eläintarhaan. Hän sai suoritettua siellä myös viimeisen harjoittelun ja eläinlajikohtaisen, hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen -näytön markhor -kierteissarvivuohilla.

– Hoidin kalliotarhoissa viihtyviä markhoreita sekä persianlampaita, ilvestä, metsäpeuroja ja Afrikan pikkuvuohia. Pääsin myös mukaan leijonan siirtoon sekä ruokkimaan pikkupandoja ja manuleita, Iisa kertoo. – Persianlampaat kyllä veivät sydämeni.

Syyskuussa Korkeasaaressa järjestettiin Euroopan eläintarhojen säätiön (EAZA) vuosikonferenssi, jossa Iisalla oli mahdollisuus tavata henkilökuntaa eri maiden eläintarhoista. EAZA on jäsenjärjestö, joka asettaa standardin edistyksellisille eläintarhoille ja akvaarioille ja muille kumppaneille Euroopassa, Länsi-Aasiassa ja sen ulkopuolella.
Mielenkiintoinen kokemus oli myös päästä mukaan Korkeasaari tv-sarjan kuvauksiin viime kesänä. Iisa nähdään suuren suosion saaneen sarjan toisella tuotantokaudella Nelosella ja Ruudussa 14.11. alkaen.

Iisan nyt loppusuoralla olevat opinnot alkoivat viime vuoden tammikuussa. Monimuoto-opiskelu mahdollistaa samanaikaisen työskentelyn kotitilan navetalla. Harjoittelujaksot Kuopion eläinkaupassa ja Korkeasaaressa ovat antaneet monipuolisen kuvan työstä eläinalalla. Myös kansainvälinen harjoittelu koiratarhalla Espanjassa oli alun perin Iisan suunnitelmissa.

Joulukuussa häämöttävän valmistumisen myötä jatko-opinnot kajastavat jo mielessä. Uusia ajatuksia on tullut koko ajan opintojen edetessä.

– Mitä enemmän olen oppinut ja tehnyt tai käynyt työharjoittelussa on mieleen tullut uusia ideoita ja halua tietää ja oppia enemmän, tuumii Iisa. – Eläintenkouluttajan opinnot kiinnostavat ja kaikki missä syvennytään eläinten lajinomaiseen käyttäytymiseen.

Erityisen positiivisena asiana opiskeluajalta on jäänyt mieleen opettaja Johanna Virtasen ja yrittäjä Ulla Hööpakkan kehittämä Kumpainen-ohjelma. Sen tavoitteena on parantaa sekä eläinten että tuottajien hyvinvointia lisäämällä ymmärrystä ja osaamista tuotantoeläinten oppimiseen ja käyttäytymiseen.

-Siitä tullut hyvä mieli, kun aihe on nostettu esiin ja tuotantoeläinten koulutukseen kiinnitetään huomiota, kiittelee Iisa.