Oletko koskaan miettinyt, kuka teki sinun sukkasi? Neuloiko mummo ne vai ompeliko pieni lapsi ne hikipajassa? Kestävässä kehityksessä on kyse juuri tästä. Puhutaan arkipäiväisistä asioista, mutta koitetaan nähdä pintaa syvemmälle. Sinulla on sukat nyt jalassa, mutta mitä kaikkea on tapahtunut ennen niiden sukkien pukemista. Puuvillan viljelyä, keräystä ja kuivatusta, keinokuitujen valmistusta öljystä, kuljetusta, värjäystä kemikaaleilla, ompelua, pakkaamista, kuljetusta… Käyttämiemme tuotteiden elinkaari on yllättävän pitkä. Elinkaaren vaiheissa tarvitaan energiaa ja työtä ja valitettavasti lapsityövoiman käyttö on maailmalla yleistä.

Kestävässä kehityksessä on tärkeää ymmärtää sekä maailmanlaajuinen ongelma että paikalliset toimintatavat. Yksi kestävän kehityksen kansainvälisistä tavoitteista on poistaa nälkä. Maailmassa noin joka yhdeksäs kärsii aliravitsemuksesta ja samaan aikaan neljäsosa ruoasta hukataan hävikkiin. YSAOlla taistellaan ruokahävikkiä vastaan. Ruokahävikki punnitaan ja kirjataan, jotta sitä voidaan vähentää aktiivisesti. Ruokalan henkilökuntaa laskee jopa opiskelijoiden kenkäpareja, että ruokaa valmistetaan oikea määrä ja lounaan jälkeen hävikkiruokaa myydään edullisesti.

Kestävän kehityksen osa-alueet ovat ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävä kehitys. Sosiaalinen kestävä kehitys tarkoittaa esimerkiksi työturvallisuutta, tasa-arvoa ja hyvinvointia. Hyvinvointiin panostetaan ja yksi uusimmista ideoista on opiskelijoille tarjottava ilmainen aamupala. Tällä tuetaan säännöllistä ruokarytmiä, mikä parantaa hyvinvointia ja opiskelumotivaatiota. Asevelikadun pääkampuksella on myös opiskelijoille ilmainen kuntosali ja koululta saa lainaan urheilu- ja retkeilyvälineitä. Parhaillaan menossa on opiskelijakysely tasa-arvosta.

Huhtikuussa oli valtakunnallinen Vaskihaaste-kampanja, jossa ammattiin opiskelevat jättivät kestävän kehityksen ja vastuullisuuden lupauksia. Ysaolaisista moni lupasi suosia kävelyä, polkupyöräilyä ja julkista liikennettä. Näillä toimilla halutaan vähentää yksityisautoilun hiilidioksidipäästöjä ja hillitä ilmastonmuutosta. Tunne siitä, että voi vaikuttaa, lisää hyvinvointia. YSAOlla on yksilölliset opintopolut eli opiskelija voi vaikuttaa omiin opintoihinsa. Osa kursseista on myös mahdollista suorittaa lähiopetuksen sijaan etänä Teamsin kautta tai itsenäisesti verkko-opintoina. Autoilun vähentäminen, etäopetus ja verkkomateriaalit ovat ympäristön kannalta hyviä vaihtoehtoja. Puhumme ekologisesta kestävästä kehityksestä silloin, kun tietoisesti valitsemme ympäristön kannalta hyviä vaihtoehtoja.

Luonnon merkitystä hyvinvointiin on tutkittu. Jo 5 minuuttia luonnossa parantaa mielialaa ja 15 minuuttia lisää elinvoimaa ja alentaa verenpainetta. YSAOn kampuksilla luonto on lähellä ja ulkona oppiminen mahdollista. Esimerkiksi luonnonvara- ja rakennusaloilla osa työtehtävistä ja niiden opiskelusta tapahtuu luontevasti ulkona, mutta myös muilla aloilla ulkona oppimista voisi hyödyntää.

Miksi ruokalassa ei ole tarjotinta? Miksi hevosen jalat kylmätään jäällä eikä vedellä? Miksi simulaatio-opetus lisääntyy? Miksi luutun ei anneta kuivua kokonaan? Miksi EcoAssistancea kannattaa totella? Nämä kaikki toimenpiteet ovat arkipäivää YSAOlla ja niillä vähennetään luonnonvarojen kulutusta. Taloudellinen kestävä kehitys tarkoittaa luonnonvarojen rajallisuuden ymmärtämistä ja säästämistä.

Parhaillaan työstetään alakohtaisia kestävän kehityksen osaamislupauksia, joissa kerrotaan, mitä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden asioita opiskelija kurssin tai tutkinnon jälkeen osaa. Työn alla on myös kestävän kehityksen päiväkirja opiskelijalle mukaan työssäoppimisjaksolle. Päiväkirjan idea on ohjata opiskelijaa huomioimaan kestävän kehityksen asioita työssä. Päiväkirjan toivotaan myös virittää keskustelua kestävän kehityksen aiheista työelämässä. Osaamislupauksilla ja kestävän kehityksen päiväkirjalla vahvistetaan työelämään siirtyvän tietoja ja taitoja toimia kestävän kehityksen osaajana ja vastuullisena ammattilaisena omalla alallaan.

Luonnon monimuotoisuuden häviäminen, ylikulutus, ilmastonmuutos ja mikromuovi ovat maailmanlaajuisia ongelmia. Kestävän kehityksen tarkoitus on valottaa ratkaisuja ongelmien selättämiseksi. Tärkeää on ymmärtää, että jokainen voi vaikuttaa omassa arjessa ja työssä ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva keino vaikuttaa. YSAOlla esimerkiksi juodaan luomumaitoa. Luomun valinta vähentää kemikaaleilla lotraamista ja tukee luonnon monimuotoisuutta.