Hollannin Hellendoornissa kahden kuukauden kansainvälistä työssäoppimisjaksoa suorittavalla 19-vuotiaalla Emilia Aikiolla ei ole koti-ikävä.

– Päin vastoin, voisin jäädä tänne pidemmäksikin aikaa, tuumaa Emilia. – Olen käynyt kävely- ja pyörälenkeillä lähiseudulla. Täällä on upeat maisemat, paljon peltoja ja eläimiä näkee joka puolella, hevosia, lehmiä, lampaita ja alpakoita. Minut on otettu hyvin vastaan ja olen päässyt tutustumaan myös muihin hevostalleihin täällä.

Oulusta kotoisin oleva Emilia opiskelee Ylä-Savon ammattiopisto YSAOn Hingunniemen kampuksella, hevostalouden perustutkintoa, ratsastuksenohjaajaksi.

– YSAO vaikutti minusta parhaalta vaihtoehdolta, kuulemani mukaan oli hyvä koulu ja suhteellisen lähellä kotiani, kertoo Emilia. – YSAOlla on oltu todella joustavia, olen tehnyt suurimman osan opinnoistani koulutussopimuksella työpaikalla.

Emilialle oli selvää jo opintojen alkuvaiheessa, että hän haluaa ulkomaille.

– Tiesin haluavani ulkomaille, olen haaveillut tästä jo kauan! Koulultakin kannustettiin ja oltiin innoissaan puolestani, Emilia iloitsee.

Työssäoppimisjaksoon kuuluu hevosten hoitotyötä sekä ratsastusta ja juoksuttamista. Työtehtävät ovat erilaisia kuin Suomen ratsastuskouluissa, koska tallityöntekijät ovat erikseen. Tallilla koulutetaan pääasiassa nuoria hevosia ja myydään niitä. Toiminta on ammattimaista ja kaikki tehdään viimeisen päälle.

Kuopiosta kotoisin oleva Elli Heiskanen opiskelee myös ratsastuksenohjaajaksi ja on parhaillaan työssäoppimisjaksolla Saksan Traben-Trarbachissa. Elli on viihtynyt Hingunniemessä hyvin ja kertoo opiskelussa parasta olevan hevoset ja kaverit.

– Meillä on hyvät tilat ja ympäristö koululla, mukava henkilökunta, opettajat ja tallimestarit, jotka aina tsemppaa. Kannustivat minuakin lähtemään tänne ulkomaan jaksolle, Elli tuumaa.

Saksassa Ellin töihin kuuluvat perus tallihommat, karsinoiden siivous ja hevosten ruokkiminen. Hevosia varustetaan valmiiksi ja liikutetaan juoksuttamalla tai ratsastamalla. Työntekijöitä on eri maista, joten työkielenä tallilla käytetään englantia.

– Todella hyvin otettiin vastaan tänne ja olen päässyt käymään kisoissakin mukana muutaman kerran, Elli kertoo. – Olen vähän tutkinut lähikaupunkeja kaverin kanssa ja käynyt festivaaleilla.

Kansainvälinen toiminta avaa uusia mahdollisuuksia ammatillisessa koulutuksessa. Se kehittää kielitaitoa ja antaa valmiuksia toimia erilaisissa monikulttuurisissa ympäristöissä sekä avaa työllistymismahdollisuuksia ulkomaille. YSAOlle myönnetty Erasmus + akkreditointi tuki mahdollistaa ulkomaan liikkuvuusjakson.

Emilia ja Elli kannustavat muitakin lähtemään ulkomaille. – Tämä on varmasti unohtumaton kokemus. Täältä saa paljon oppia, hienoja muistoja ja näkee paljon enemmän kuin Suomessa.