Kolmannen vuoden leipuri-kondiittoriopiskelija Inka-Maria Lindlöf valmistautuu Taitaja-kilpailuihin opettaja Outi Leinosen valmennuksessa.

Kipinä leipurin opintoihin lähti kytemään jo lapsuudessa, kun Inka-Maria leipoi äidin kanssa kotona Kiuruvedellä. Hän hakeutui opiskelemaan YSAOlle etsittyään koulutukseen liittyvää tietoa netistä. Työn alla on myös opinnot Kiuruveden lukiossa, eli hän on kaksoistutkinto-opiskelija. Opinnot sujuvat joustavasti kahden koulun välillä ja nyt aikataulua on muokattu niin, että hän pystyy valmistautumaan Taitaja-kilpailuun toukokuussa. Ammattiin hän valmistuu kevään aikana ja lukio-opinnot jatkuvat vielä vuoden verran.

– Tämä on käsillä tekemistä ja pääsee käyttämään luovuuttaan ja sopii hyvin teoreettisten lukio-opintojen vastapainoksi, tuumii Inka-Maria. – Tämä on monipuolista ja vaihtelevaa, eikä ole tuntunut liian raskaalta.

Sokerimassakoristeita peilillä josta heijastuu henkilön kasvot.

Iloisin mielin kilpailuun

Outi opettajan ehdotuksesta Inka-Maria osallistui Taitaja semifinaaleihin Rovaniemellä ja omaksi yllätyksekseen hän pääsi Kuopiossa järjestettävään finaaliin. Kilpailutehtävät ovat pääpirteittäin selvillä etukäteen, mutta tarkemmin ne selviävät vasta kilpailupäivänä.

– On kerrottu, että tehtävänä on raskitettu leipä, mutta ei ole tietoa onko se tumma vai vaalea leipä, hän kertoo. – Olemme harjoitelleet esim. suklaan käsittelyä ja suklaatöiden tekemistä erilaisia tekniikoita käyttäen, koska se tulee olemaan yksi tehtävistä.

Taitaja-kilpailun finaalia nuori nainen ei ainakaan myönnä paljon jännittävänsä.

– Kun vain alkaa tekemään kilpailutehtäviä, eikä liikaa mieti kilpailutilannetta, niin kyllä se siitä alkaa rullaamaan, hän tuumaa iloisena.

Työssäoppimisjaksoja on kertynyt monipuolisesti opintojen edetessä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna hän työskenteli Kiuruvedellä ravintola Peltohovissa lounasruokailun parissa. Toisena vuonna Iltalypsyn leipomossa tulivat tutuksi leipomotuotteet ja viimeisimmässä työssäoppimispaikassa kahvila Natassa Iisalmessa Inka-Maria perehtyi kahvilatuotteiden valmistukseen. Kesällä hän on pitänyt lomaa ja ollut mukana muutamalla pitopalvelukeikalla.

Kotioloissakin hän leipoo mielellään, fiiliksen mukaan. Kakkuja hän leipoo perhejuhliin sekä harjoittelee keksien ja leivoksien tekemistä. Myös pulla ja pitsa ja marjapiirakat sekä juureen leivottu leipä maistuvat koko perheelle. Oma makuraati on hyvä olla olemassa.

– Kysyn aina, että onko hyvää, mitä pitää muuttaa, mikä fiilis ja arvosana leipomukselle.

Tulevaisuuden suhteen hänellä on jo suunnitelmia. Leipomoala kiinnostaa ja haaveissa on työpaikka tai jatko-opinnot, alan ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto.

Taitaja kilpailuun osallistumista Inka-Maria pitää hyvänä tilaisuutena näyttää kykynsä sekä arvokkaana kokemuksena kouluajalta.

– Jos epäonnistun, niin ei siitä kuitenkaan ihan hajalle mene. Olen päässyt jo sinne asti ja katsotaan sitten, menestynkö vai en, hän toteaa. – Kilpailuun osallistuminen näyttää ainakin hyvältä CV:ssä.