Aada Suutari opiskelee Ylä-Savon ammattiopisto YSAOn Hingunniemen kampuksella ratsastuksenohjaajaksi. Toukokuun Taitaja-finaalissa hän kisaa hevostenhoidon lajissa. 

Henkilö hevosen kanssa tallin käytävällä.

Kempeleestä kotoisin oleva Aada on Mahis-kaksoistutkinnon opiskelija eli ammatillisten opintojen lisäksi työn alla ovat opinnot Kiuruveden lukiossa. Pääkouluna hänellä on YSAO ja opinnot kestävät neljän vuoden ajan, jolloin hän asuu omassa asunnossaan Kiuruvedellä. Kilpailukokemusta nuorelta naiselta löytyy koulu- ja esteratsastuksesta ja Hingunniemen tallissa asustaa oma kisakaveri Dexter.

– Olihan se aluksi vähän hurja ajatus muuttaa omilleen. Opinnot ovat kuitenkin sujuneet hyvin, olen viihtynyt ja saanut hyviä ystäviä täältä, hän kertoo.  – Lukio- ja ammattikouluopintojen yhteen sovittaminen on välillä vähän raskasta, mutta samalla myös monipuolista ja vaihtelevaa.

Taitaja-kisaan osallistumiseen innostus kasvoi sen myötä, kun karsinnat kohti finaalipaikkaa etenivät. Kisajännitystä on jo ilmassa ja kilpailutehtäviä pitää treenata ennen toukokuun finaalia.

– Myönnän olevani aika kilpailuhenkinen. Olen kuitenkin kilpaillut ratsastuksessa, niin olen tottunut myös pettymyksiin, aina ei voi onnistua, hän tuumaa.

Omat kannustusjoukot ovat tärkeä tuki jo kilpailuun valmistautumisessa. Opiskelukaverit ja henkilökunta ovat tsempanneet häntä koko ajan matkalla finaaliin. Kilpailuun osallistuminen jää varmasti mieleen ja sitä on kiva muistella myös kouluajan jälkeen.

– Kaikilla täällä on ollut hyvä tsemppi päällä ja he ovat uskoneet minuun, Aada iloitsee. – Jo semifinaalireissukin oli mieleenpainuva kokemus.

YSAO on tiiviisti mukana Taitaja2024 tapahtumassa ja toimii kumppanina finaaleiden kisajärjestelyissä kahden kampuksen voimin. Peltoniemellä Iisalmessa kilpaillaan eläintenhoidossa ja Hingunniemessä Kiuruvedellä hevostenhoidossa. Lajivastaavana toimitaan Kuopiossa järjestettävissä infrarakentamisessa ja koneasennuksessa.

– YSAOn Taitaja-semifinalisti- ja finalistimäärät ovat kasvaneet hienosti edellisestä vuodesta. Olemme olleet myös kahtena edellisenä vuotena tuloslistan TOP 10:ssä, iloitsee YSAOn vararehtori Kirsi Pulkkinen. – Kuopiossa annetaan taas todellakin taidon näkyä!