Kytkinlangat sujahtavat sujuvasti paikoilleen, kun Jere Hänninen tekee kuituasennusta Kaisanetin teknisessä tilassa sijaitsevaan kytkinkaappiin. Iisalmelainen Jere on Mahis-opiskelija eli opiskelee yhtäaikaisesti kaksi ammattitutkintoa.

– Olen valmistunut jo sähköasentajaksi ja tällä hetkellä opiskelen tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa, Jere kertoo.

Opiskelupaikkaa valitessa Jerellä oli ensimmäisenä vaihtoehtona hakeutua sähköpuolen opintoihin, johon kipinä syttyi jo yläkoulun TET-jakson aikana. Mahis-kaksoistutkintoon hän hakeutui opon suosituksesta. Kiinnostusta oli myös elintarvikealalle ja mielessä olivat erityisesti kokin opinnot.

– Minua kiinnostaa myös tuo ruuanlaittopuoli, tuumaa Jere. – Olen kyllä kokkaillut ja kokeillut paljon erilaisia ruokajuttuja nyt kun muutin omaan asuntoon.

Jere aloitti vuonna 2021 sähköalan opinnoilla ja opiskeli jo siinä vaiheessa valinnaisena aineena tietoverkkoalan opintoja, joiden myötä hän hakeutui Kaisanetille.

– Olin ensin koulutussopimuksella kaksi kuukautta ja sen jälkeen jatkettiin oppisopimuksella, Jere summaa. – Kesällä annoin näytön tietoverkkokaapeloinnista ja sen jälkeen vielä it-puoleen kuuluvan näytön kulunvalvonta-asennuksesta.

Työtä ja opiskelua rinnakkain

Jere ei ole kokenut kaksoistutkinnon opiskelua työläänä. Pakolliset yhteiset aineet hän opiskeli etänä nopeaan tahtiin ja opiskelun ja työnteon yhdistäminen on sujunut hyvin.

– Työssä käyminen koulun ohella on ollut helppoa, olen saanut koululta tarvittavan tuen, Jere sanoo.

Työssäoppimisjaksoja ja kesätöitä on opiskelun matkan varrella kertynyt Kaisanetin lisäksi myös muista yrityksistä esimerkiksi sähköpuolelta E Avenuella sekä Iisalmen sähkö- ja automaatiosuunnittelulla.

Armeija-aika on nuorella miehellä jo takanapäin, joten nyt on suunnitelmissa keskittyä työntekoon. Koulutussopimus jatkuu vakituisena työsuhteena Kaisanetillä toukokuun alusta lähtien. Ajatuksena on kerryttää työkokemusta muutaman vuoden ajan. Myös tietoverkkoalan jatko-opinnot työn ohella amk:ssa kiinnostavat.

Jeren sydäntä lähellä on luonnossa liikkuminen, ja hän on harrastanut partiotoimintaa pienestä lähtien. Yksi mielenkiintoinen harrastus liittyy läheisesti hänen opiskelemaansa alaan.

– Minulla on 3D-tulostin, millä tulostan omiin projekteihin liittyviä osia esimerkiksi koteloita ja varaosia. 

Kaksi miestä seisoo teknisessä tilassa.

Kaisanetilla työkokemusta kertyy kokeneiden asiantuntijoiden ohjauksessa. Tiimiesimies Eero Niskanen tekee uusien opiskelijoiden koulutussopimukset oppilaitosten kanssa. Koulutussopimuksia solmitaan vuoden aikana keskimäärin kaksi, toinen Kajaaniin ja toinen Iisalmeen.

– Meillä on selkeä tavoite saada uusi työntekijä sopimuksen avulla, Eero Niskanen kertoo. – Työssä tarvitaan osaamista mitä ei pystytä koululla opettamaan, vaan taidot hankitaan työpaikalla. Perustaidot ja käsitteet tulee tietenkin olla hallussa jo tänne tullessa.

Yhteistyö oppilaitosten ja Kaisanetin välillä on säännöllistä. Jere oli itse jo ottanut yhteyttä ja kysynyt paikkaa, mutta lopullisesti asia lyötiin lukkoon YSAOn järjestämässä työnantajapäivässä. Jere on sopeutunut Kaisanetin työyhteisöön hyvin, saanut lisää osaamista ja päässyt tekemään työtehtäviä jo itsenäisesti.  

Uutta virtaa tiimiin

– Yleisesti työyhteisössä, kun tulee uusi kaveri niin hän tuo tiimiin mukanaan uutta virtaa ja skarppiutta, miettii Eero. – Tässä työssä tulee olla asiakaspalvelu- ja työyhteisötaitoja sekä tietenkin myös kädentaitoja pärjätäkseen. Jerellä nämä kaikki taidot on kohdillaan.

Henkilö tietokoneen ääressä.

Jeren opinnot ovat loppusuoralla ja hän valmistuu huhtikuun loppuun mennessä. Koulutussopimus Kaisanetilla muuttuu toukokuussa vakituiseksi tietoliikenneasentajan työsuhteeksi.

Kevään yhteishakua miettivälle nuorelle Jere antaa neuvon. – Lähtekää sille alalle mikä kiinnostaa. Jos ei se sitten jostain syystä olekaan oikea ala, niin älkää pelätkö vaihtaa toiseen. – Jo opiskelevia kehotan osallistumaan Taitaja-kisoihin, jos suinkin on mahdollista, kannustaa Jere. – Ei kannata miettiä epäonnistumista, vaan ottaa kisat hienona kokemuksena.

MAHIS-yhdistelmätutkinto


Ylä-Savon alueen yhteistyöoppilaitoksissa on mahdollisuus opiskella samanaikaisesti niin lukio- kuin ammatillisia opintoja, jolloin opiskelun aikana vuorottelevat ammatilliset- ja lukiojaksot. Samanaikaisesti voi myös opiskella kahta ammatillista tutkintoa. Haku MAHIS-opiskelijaksi tapahtuu yhteishaun kautta.