Iisalmen kulttuurikeskuksella järjestettävässä Teknologiatalkoot-tapahtumassa käydään läpi teollisuuden tulevaisuuskuvaa. Tilaisuuden keynote puheenvuoron pitää futuristi Perttu Pölönen, joka puheenvuorossaan ottaa kantaa tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Tilaisuudessa osallistujat pääsevät myös kuulemaan ja keskustelemaan Ylä-Savon nykytilanteesta ja toimenpiteistä, joiden avulla Ylä-Savon teollisuus pidetään elinvoimaisena.

Teknologiatalkoot järjestetään Iisalmen kulttuurikeskuksella 17.2. klo 11-15 ja lisätietoja tilaisuudesta sekä ilmoittautumislinkki löytyy KesTechin verkkosivulta https://kestech.fi/teknologiatalkoot/. Tilaisuus on suunnattu erityisesti Ylä-Savon teknologia- ja teollisuusyritysten toimijoille, koulutusten järjestäjille sekä alaan liittyville sidosryhmille.

– Viimeisten vuosien tapahtumat ja globaalit kriisit tulivat monelle yllätyksenä, mutta niihin johtaneet tapahtumat ja heikot signaalit olivat kuitenkin olemassa, nähtävissä ja sitä kautta jossain määrin myös ennustettavissa. Ei ole sattumaa, että osa yrityksistä on pystynyt luovimaan globaaleissa myrskyissä toisia paremmin ja näiden onnistumisten taustalla on usein systemaattinen tulevaisuuden skenaarioiden luominen, ylläpitäminen sekä ennakointityö, kertoo Kestech-hankkeen projektipäällikkö Reijo Hynynen.

Kun katse keskittyy maailman mullistuksiin, helposti unohtuu mihin Ylä-Savo alueena on menossa. Millaisia palveluita tulevaisuudessa tarvitaan tai millaisille tuotteille on kysyntää vuonna 2035? Entä kuinka nuo tulevaisuuden tuotteet valmistetaan, millaisia materiaaleja niissä käytetään ja kuinka tekoäly, digitalisaatio ja kestävyyskriisi vaikuttaa tuotteiden suunnitteluun, valmistukseen ja elinkaareen? Millaista osaamista tarvitaan, että uudet menetelmät pysyvät hallussa ja uusia innovaatioita syntyy?

Vuoden 2022 alussa Ylä-Savossa aloitti toiminnan KesTech-osaamiskeskittymä, jonka yksi päätehtävistä on tuottaa alueen teollisuuden tulevaisuuskuvaa ja uutta osaamista ennakointityön kautta. KesTech on Ylä-Savon ammattiopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteinen hanke, joka on tehnyt systemaattista selvitys- ja ennakointityötä yhdessä Ylä-Savon teollisuuden ja organisaatioiden kanssa kartoittaakseen alueen tulevaisuuteen vaikuttavia ilmiöitä ja tekijöitä. Ennakointityön pohjalta osaavan työvoiman saatavuus, tulevaisuuden teknologioihin perehtyminen sekä kestävyyden ja vastuullisuuden hallitseminen ovat nousseet elinvoimaisuuden avaintekijöiksi.

Nämä ilmiöt on edelleen viety KesTechin Round Table -työpajoihin pureksittavaksi. Työpajoja on järjestetty jo neljä kappaletta, joissa osallistujia on ollut lähes 100 henkilöä edustaen laajasti Ylä-Savon yrityskenttää, oppilaitoksia sekä muita sidosryhmiä. Tilaisuuksissa Ylä-Savon toimijat ovat kertoneet näkemyksiään siitä, mitä toimenpiteitä alueella kannattaa tehdä ja mihin alueella kannattaa panostaa, jotta Ylä-Savo alueena pysyisi elinvoimaisena ja yrityksillä olisi mahdollisuus kehittyä ja menestyä.

– Osaavan työvoimaan saatavuuteen liittyvän keskustelun pohjalta on löytynyt jo konkreettisia toimenpiteitä, mitä voidaan toteuttaa Ylä-Savossa. Tämä auttaa yrityksiä, oppilaitoksia ja Ylä-Savon kuntia valmistautumaan tulevaisuuteen ja toteuttamaan tarvittavia kehitystoimia ennakoidusti ja suunnitellusti
kertoo hankekoordinaattori Mika Julkunen YSAOlta.

Lisätietoja KesTech-osaamiskeskittymästä ja sen toiminnasta:
Projektipäällikkö Reijo Hynynen, Savonia-amk, reijo.hynynen@savonia.fi, 044 785 5576
Hankekoordinaattori Mika Julkunen, Ylä-Savon ammattiopisto mika.julkunen@ysao.fi 040 6686 068

Lisätietoja Teknologiatalkoot tapahtumasta:
Asiantuntija Herkko Pulkkinen, Itä-Suomen yliopisto, herkko.pulkkinen@uef.fi, 050 465 5947