Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuman Taitaja-kisojen neljäpäiväinen finaali järjestettiin tänä vuonna Porissa. Skills Finland ry:n organisoimassa Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailivat SM-mitaleista, ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

YSAOn taitavat opiskelijat

YSAOlta kisojen finaaliin ylsi sähköasennuksessa Luukas Iskanius, CNC koneistuksessa Lassi Heino, infrarakentamisessa Jukka Niskanen sekä tietokoneet- ja verkot -lajissa Vili Tikkanen. Niskanen ja Tikkanen voittivat lajistaan kultaa, kun taas Iskanius sekä Heino saivat lajistaan hopeaa.

Vili Tikkanen sai myös ehdokkuuden Vuoden Taitajien taitajaksi. Lajituomarit tekevät ehdotuksen harkinnanvaraisesti lajinsa parhaasta, joka osaamisen lisäksi edustaa positiivisesti lajiaan sekä ammatillista koulutusta. Ehdokkuus kertonee osaltaan siitä, millaisista ominaisuuksista tämän vuoden voittaja on tehty.

Opiskelijoiden kisavalmisteluita tukivat myös heidän oppisopimuspaikat, joita olivat LVI-palvelut Viva  Oy, Maansiirto Korolainen Ky, RP-teollisuuspalvelu Oy sekä Ponsse Oyj.

Mitalistien kommentit

Mitalistit kommentoivat omalta osaltaan kisakokemuksia.

Jukka Niskanen:

”Hyvät fiilikset kilpailusta, ja tehtävät onnistui niin kuin pitikin.”

Huoltajavalmentaja Jani Mähönen:

”Jukalla oli vahvat visiot kuinka aikoo lähteä suorittamaan tehtäviä, joten eipä huoltajana voi muuta kuin vihreätä valoa näyttää.”

Jukka Niskanen taitaja2022 tapahtuman kultamitalisti infrarakentaminen -lajissa.

Vili Tikkanen

”Kaikin puolin erittäin onnistunut viikko. Ei olisi voinut mennä yhtään paremmin, niin oman kuin tiimin suorituksen puolesta.”

Huoltajavalmentaja Pasi Korhonen

”Vili osoitti kilpailussa monipuolisuutensa ja kyvykkyytensä kokonaisvaltaisena alansa osaajana. Hän sai myös ehdokkuuden vuoden taitajien taitajaksi. Ehdotuksen tekevät lajituomarit harkinnanvaraisesti lajinsa parhaasta, jotka osaamisen lisäksi edustaa positiivsesti lajiaan sekä ammatillista koulutusta. Ehdokkuus kertonee osaltaan siitä, millaisista ominaisuuksista tämän vuoden voittaja on tehty.”

Vili Tikkanen Taitaja2022 -kisojen kultamitalisti tietokoneet ja verkot lajissa.

Luukas Iskanius:

”Hyvät fiilikset jäi tapahtumasta ja matkasta. Sijoitukseen olen myös tyytyväinen.”

Huoltajavalmentaja Tuomo Lahtinen:

”Luukas osallistui kolme kertaa semifinaaleihin ja pääsi viimeisellä kerralla selvästi finaaliin. nyt paineen alle kilpailtaessa kilpailurutiinist oli selvästi hyötyä, koska Luukas paransi suoritsutaan kilpailun edetessä loppua kohden. Myös ohjelmoinnissa Luukas onnistui todella hyvin.”

Lassi Heino:

”Kaikinpuolin mukava kisaviikko takana. Sijoitus oli mainio harjoittelun määrään nähden.”

Huoltajavalmentaja Jari Huttunen:

”Lassi teki jäätävän suorituksen todella vähäisellä harjoittelulla NC-jyrsinnän osalta, oppisopimuspaikalta RP-teollisuuspalvelulta saadun huippuopin turvin NC-sorvauksen osalta lähes täydet pisteet.”

Ylpeä kannustus- ja tukijoukko

Paikan päällä kilpailijoita oli kannustamassa huoltajavalmentajina alojen opettajat, YSAOn Taitaja-koordinaattori Satu Nasrelarab sekä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän johtaja ja YSAOn rehtori Kari Puumalainen.

Puumalainen kertoi kisapäivien tunnelmista:

YSAOn Taitaja-joukkue teki todella kovan suorituksen, neljä kilpailijaa, neljä mitalia. Vaikka miehet ovat nuoria, on asenne tekemiseen ammattimainen, mietitään ensin, tehdään sitten, ei hötkyillä turhasta. Olen ylpeä sekä opiskelijoista, mutta myös koko Taitaja-tiimistä, joka auttoi sekä opiskelijoitamme menestymään omissa lajeissaan, mutta myös toteuttamaan koko Taitaja -tapahtumaa. He kaikki toteuttivat oman ammattinsa edustajina YSAOn teemaa: ”Antaa taidon näkyä”!

Satu Nasrelarab seurasi kisaajien ja huoltajavalmentajia jo syksyvalmisteluista alkaen. Hän kertoi tunnelmista heti tulosten julkaisun jälkeen:

”On vaikea kiteyttää tunnelmia. Pojat teki niin uskomattoman hienoa työtä alusta loppuun. Näitä meidän opiskelijakilpailijoita seuratessa olen ihastellut heidän asennettaan. Vaatimattomuus, rauhallisuus, keskittyminen omaan suoritukseen, määrätietoisuus, huumori. Tuota kaikkea löytyy taidon lisäksi.”

Lisätiedot

YSAOn Taitaja-koordinaattori 
Satu Nasrelarab 
satu.nasrelarab@ysao.fi
0400 798 524