
Koulutus on suunnattu maahanmuuttaneille työnhakijoille. Mikäli olet mahanmuuttanut työnhakija ja olet kiinnostunut opiskelemaan ja työllistymään puhtaus-, elintarvike- tai keittiöalalle, on koulutus sinua varten.
Haku Työmarkkinatorin kautta kohdasta ” Hae koulutukseen”. Haku päättyy 10.8.2025!
Koulutuksen tavoite on opettaa opiskelijalle perustaitoja, joita hän tarvitsee puhtaus-, elintarvike- ja keittiöalojen töissä. Koulutuksen jälkeen opiskelija voi työllistyä esimerkiksi elintarviketuotantolaitokseen, keittiöön, elintarvikemyymälään, leipomoon, kahvilaan, siivouspalveluihin tai muihin alan yrityksiin. Koulutus antaa valmiuksia hakea alan tutkinto-opintoihin.
Koulutus on maahanmuuttaneille työnhakijoille. Koulutus on sinulle, jos olet kiinnostunut opiskelemaan ja työllistymään puhtaus-, elintarvike tai keittiöalalle.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen aikana:
– Harjoittelet opiskeluvalmiudet.
– Tutustut tiloihin, työasuihin ja perehdyt digityökaluihin.
– Voit suorittaa työturvallisuuskortin ja hygieniapassin.
– Voit opiskella ensiaputaidot.
– Opit elintarvikehygienian ja elintarvikkeiden käsittelyn perusteet.
– Opit puhtaanapidon perusteet.
– Opit keittiöalan perusteet.
Suomen kielen opetus jatkuu työssäoppimisen aikana tarvittaessa.
Jos kielitaitotaso on alle A2, tavoitteena on saavuttaa koulutuksen aikana ainakin A2-kielitaitotaso.
Voit valita puhtaus-, elintarvike- tai keittiöalan. Sitten lähdet alan työpaikalle aidon työelämän tilanteisiin. Opit siellä alaa käytännössä.
Työssäoppiminen (69 päivää)
Siirryt työpaikalle, jossa syvennät opittuja taitoja ohjatusti. S2-opetus jatkuu myös työssäoppimisen aikana.
Opettaja ja vastuuohjaaja vastaavat työssäoppimisesta.
Työelämäjaksolla voit saada tukea myös S2-opettajalta.
Työssäoppiminen on olennainen osa koulutusta. Työssäoppiminen on koulutuksen eri vaiheissa. Sinun henkilökohtainen suunnitelmasi kertoo, milloin työssäoppiminen on.
Työelämäjaksojen aikana alan opettaja tai vastuuohjaaja pitää yhteyttä viikoittain opiskelijaan ja työpaikkaohjaajaan.
Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman toteutus:
Jokaiselle opiskelijalle teemme henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Suunnittelemme henkilökohtaisen opintopolun yhdessä opiskelijan kanssa.
Aloituspaikat
12
Koulutuskohtaiset valintaperusteet
Koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa.
https://ysao.fi/hakijalle/valintaperusteet/
Kielitaitovaatimustaso
A1.3 Toimiva alkeiskielitaito
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi
Opintojen aikainen toimeentulo
Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Lisätietoja antaa
opettaja Sotikov Tiina
puh. 0400783461
sähköposti: tiina.sotikov@ysao.fi
Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin
Elintarvikealan perusteet

Oletko kiinnostunut työskentelystä elintarvikealalla? Jos lisäksi olet työtön tai työttömyysuhan alainen työllisyyspalveluiden asiakas, on tämä koulutus juuri sinulle.
Elintarvikealalla työskentely on pääasiassa seisomatyötä, joten sinulla tulee olla riittävä fyysinen kunto.
Koulutuksen tavoitteena on saavuttaa elintarvikealan töissä tarvittavia valmiuksia ja perustaitoja. Koulutuksen jälkeen sinulla on valmiudet työllistyä esimerkiksi elintarvike-tuotantolaitokseen, elintarvikemyymään, leipomoon, kahvilaan tai muuhun alan yritykseen. Voit hakea osaamisesi perusteella esim. elintarviketyöntekijän, elintarvike-alan palvelutiskin, leipomotyöntekijän, ravitsemistyöntekijän tai muita elintarvikealan työpaikkoja.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen lähiopetukseen sisältyy teoriaopetusta ja käytännön opetusta. Opiskelussa on myös työssäoppimista alan työpaikoilla. Voit suuntautua opinnoissasi joko elintarvike- tai leipomotyöhön.
1. Kaikille yhteiset opinnot: (30pv)
– opiskeluvalmiudet ja orientointi elintarvikealalle
o tilat, työasut, perehtyminen verkko-opiskeluun ja muihin tarvittaviin ohjelmiin
o elintarvikealan työelämä
– tarvittaessa; työturvallisuuskortti, hygieniapassi ja ensiaputaidot
– elintarvikehygienia ja omavalvonta
– elintarvikkeiden käsittely
– koneiden ja laitteiden työturvallinen käyttö
– leipominen
– ruokatuotteiden valmistus
– elintarvikkeiden säilyttäminen ja pakkaaminen
– puhtaanapito elintarvikealan työpaikoilla
– ympäristöasiat ja jätehuolto
– työelämätaidot
2. Työssäoppiminen (70pv)
Siirryt työpaikkaan alan tehtävien pariin, jossa ohjatusti syvennät opittuja taitojasi valitsemasi suuntautumisen mukaisesti joko elintarvike- tai leipomopuolelta.
Työssäoppiminen kuuluu olennaisena osana koulutukseen. Se on integroitu koulutuksen eri vaiheisiin, pitempi työelämäjakso toteutuu koulutuksen lopussa.
Mikäli tarvitset lisätukea opinnoissa, se suunnitellaan aina yksilöllisesti tarpeen mukaan.
Opiskeluaika:
– teoriaopinnoissa klo 8-14.30 (7h)
– työssäoppimisen työpäivät alan TES:n mukaisesti 8h/pv. Työpäivät ajoittuvat työpaikan aikataulujen mukaisesti
Aloituspaikat
12
Kielitaitovaatimustaso
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi
Opintojen aikainen toimeentulo
Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Muuta huomioitavaa
Hakeminen: www.tyomarkkinatori.fi 23.11.2025 mennessä.
Lisätietoja antaa
opettaja Sotikov Tiina
puh. 0400783461
sähköposti: tiina.sotikov@ysao.fi
Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin