Ylä-Savon ammattiopistoon haki kevään 2023 yhteishaussa yhteensä 353 ensisijaista hakijaa, mikä on 46 hakijaa (13,7 %) enemmän kuin vuonna 2022. Suosituimpia aloja olivat maanrakennus-, logistiikka-, maatalous sekä sähkö- ja automaatioala. Tutkintotavoitteeseen koulutukseen haki 328 hakijaa ja Tutkintokoulutukseen valmentavaan (TUVA) -koulutukseen 25 hakijaa. Kaikkiaan hakijoita (kaikki hakusijat lukien) oli yhteensä 2471.

Ensisijaisten hakijoiden määrä on korkein vuonna 2018 uudistuneen ammatillisen koulutuksen lainsäädännön jälkeisistä vuosista. Edellinen ennätys oli vuodelta 2021, jolloin 1. sijaisia hakijoita oli yhteensä 329. Ylä-Savon ammattiopiston ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi suhteellisesti eniten kaikista itäisen Suomen alueen suurista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä.

Yhteishaun lisäksi ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa. Yhteishaun aikana (21.2-21.3.2023) jatkuvan haun kautta YSAO:lle tuli yhteensä 179 hakemusta, joista 69 ammatillisiin perustutkintoihin. Edellisen vuoden aikana jatkuvassa haussa YSAO:lle haki yhteensä 1645 hakijaa. Yhteishaku on todella tärkeä hakukanava, mutta jatkuvan haun kautta aloittaa suurin osa oppilaitoksessa opiskelevista opiskelijoista. Ylä-Savon ammattiopistossa on tällä hetkellä yhteensä 1919 opiskelijaa tutkintoon johtavassa ja TUVA-koulutuksessa, tämän lisäksi muussa koulutuksessa on hieman yli 500 opiskelijaa.

Ylä-Savon alueen muihin ammatillisiin oppilaitoksiin haki yhteensä 70 ensisijaista hakijaa ja seutukunnan lukioihin yhteensä 211 hakijaa.

Kuntayhtymän johtaja Kari Puumalainen pitää yhteishaun hakijatilannetta erinomaisena. Erityisen tyytyväinen hän on siitä, että hakijamäärissä on tapahtunut positiivista kehitystä rakentamiseen liittyvissä aloissa, joissa työvoimapula on ollut ongelmana jo pitkään. Haastetta tuo alueelle tärkeän kone- ja tuotantotekniikan hakijamäärän lasku. Kokonaisuutena tilanne on kuitenkin kohtuullisen hyvä, koska jatkuvan haun kautta saamme jatkuvasti hyviä hakijoita uudelleen ja täydennyskoulutettaviksi. Koulutukseen ministeriöltä saamamme opiskelijavuodet ovat täysimääräisesti käytössä ja ilman lisärahoitusta emme pysty lisäämään koulutusvolyymia.

Lisätietoa hakijatilanteesta antaa kuntayhtymän johtaja Kari Puumalainen, 040 1778 600.