Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Tuo työsi välityksellä ihmisille mielihyvää usean eri aistin myötä! Kokkina työsi tulokset näkyvät, tuoksuvat ja maistuvat. Valintasi on siis ravintola- ja catering-alan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala, kokki.

Osaat valmistaa maukkaita lounas-, à la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Osaat huolehtia keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Päivittäiseen työhösi kuuluu erilaisten ruoka-annosten suunnittelu ja valmistus sekä raaka-aineiden käsittely. Luovuus ja hyvä mielikuvitus ovat kokin valtteja siinä missä tarkkuus ja huolellisuuskin. Pääset toteuttamaan itseäsi ja tekemään tiimityötä, sekä toisaalta saat tehdä nopeita ja itsenäisiä päätöksiä.

Tulevaisuuden työpaikkojasi voivat olla erilaiset anniskelu- ja ruokaravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringalan yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset

Osaamisala

Ruokapalvelun osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

2,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito

Terveyssuositukset

Koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla
sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman, muiden työntekijöiden tai asiakkaiden terveyden tai turvallisuuden.
Henkilön sopivuutta erilaisiin työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa:
• epilepsia tai muut tasapainoon
vaikuttavat sairaudet
• näön tai kuulon heikkous
• tasapainoelimistön toiminnan häiriöt
• tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet
• allergiat
• psyykkiset sairaudet

Muut mahdolliset kustannukset

Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

K: Pitääkö minun olla alan töissä koulutuksen aikaan?
V: Pitää, mutta työpaikkaa ei tarvitse olla valmiina. Voit lähteä työpaikalle oppimaan koulutuksen aikana. Autamme työpaikan hankkimisessa.

K: Voinko olla työpaikalla oppimassa kotipaikkakunnallani?
V: Kyllä voit.

K: Onko näyttöjä pakko suorittaa?
V: Tähän koulutukseen ei kuulu näyttöjä.

K: Mitä kustannuksia minulle tulee koulutuksesta?
V: Työkengät ja työskentelyyn sopivat vaatteet sekä mahdollisesti matkakustannukset lähipäiville ja työpaikalle.

K: Onko kaikki teoriaopinnot lähiopetusta?
V: Ei, opiskeluun kuuluu verkko-opintoja.

K: Voiko suorittaa oppisopimuksella?
V: Kyllä voi.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
08.05.2024