Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Tunnetko omaksesi mullan tuoksun, koneiden jyrinän ja eläinten hörinät? Ota kutsu vastaan, saat oikeat tiedonjyvät meiltä – maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä -koulutus on oikea osoitteesi!

Maatilataloudessa toimitaan luonnon ja eläinten ehdoilla, joten työajat ja -olosuhteet vaihtelevat. Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä -opinnoissa voit suuntautua esimerkiksi kasvinviljelyyn, eläintenhoitoon, maatalouskoneiden huoltamiseen tai koneurakointiin ja samalla valmistua maaseutuyrittäjäksi. Lisäksi voit toimia toimia maatilatalouden eri ammateissa, kuten maanviljelijänä, tuotantoeläinten hoitajana, maatalouslomittajana, maataloustarvikekaupassa sekä lomitus-, työ-, kone-, bioenergia- ja maisemanhoitopalveluja tarjoavissa yrityksissä.

Maatilatalouden taloussuunnittelu, kirjanpito ja erilaiset alan tietotekniset sovellukset edellyttävät, että olet valmis oppimaan uutta koko ajan. Työskentely vaatii joustavuutta, hyvää yleiskuntoa sekä itsenäistä, reipasta ja oma-aloitteista otetta ja halua huolehtia omasta työhyvinvoinnista.

Osaamisala

Maatilatalouden osaamisala

Koulutuksen sisältö

Maatalousalan perustutkinto, maatilatalouden osaamisala 180 osp
Pakolliset tutkinnon osat 80 osp
– Toiminta maatalousalalla 15 osp
– Luonnonvara-alan yrityksessä toiminen 15 osp
– Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen 40 osp
– Maatalousyrittäminen 10 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 65 osp
– valittavissa useista eri vaihtoehdoista
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Koulutuksen suorittaneena maaseutuyrittäjä oppii viljelemään peltoa ja tuottamaan rehua eläimille ja kasveja ihmisten ravinnoksi. Hän oppii käyttämään ja huoltamaan työssä tarvittavia koneita ja laitteita, sekä oppii hoitamaan tuotantoeläimiä niiden hyvinvointia edistäen. Maaseutuyrittäjä -koulutuksen suorittanut oppii harjoittamaan suunnitelmallista metsätaloutta, palvelemaan asiakkaita tai käyttämään ja suunnittelemaan yrityksen tuotantoteknologiaa sekä toimimaan rakennuttajana.

Maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä -koulutus on mahdollista suorittaa myös osatutkintona esim. tilanteessa, jossa haet nuoren viljelijän aloitustukea Ruokavirastolta.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena työlämäpainotteisesti koulutus- tai oppisopimuksella. Opiskelija etsii itse tähän tarvittavan työpaikan, joka voi olla kasvinviljely- tai tuotantoeläintila. Työpaikkaohjaajalta saatava ohjaus ja tuki on tärkeä osa opintoja. Opiskelijan osaamista täydennetään henkilökohtaistamisen mukaisesti määritetyllä tarvittavalla osaamisen hankkimisella lähiopetusta ja verkko-oppimista hyödyntäen.

Lisätietoja antaa

palveluasiantuntija Komulainen Tarja
puh. +358 400 798 529
sähköposti: tarja.komulainen@ysao.fi

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin