Uusi innovatiivinen ohjelmistokehittäjien koulu Kood/Sisu aloitti Kuopiossa keväällä 2024. Yksityinen ja yritysvetoinen koodikoulu syntyi vastauksena Pohjois-Savon alueen kasvavaan tarpeeseen ohjelmointiosaajista.

Koulutusohjelma on rakennettu poikkeuksellisesti: ei luentoja, opettajia tai tenttejä. Opiskelu tapahtuu alustalla projektipohjaisesti ja koulu korostaa opinnoissaan yhteistyötaitojen sekä vertaisoppimisen tärkeyttä. Maksuttoman kaksivuotisen koulutuksen ideana on tarjota työelämälähtöinen ja käytännönläheinen vaihtoehto perinteiselle opiskelulle. Ainoina vaatimuksina ovat 18 vuoden ikä, oleskelulupa Suomessa ja englannin kielen taito.

Opiskelijoita on ympäri Suomen, ja opiskelu onnistuu myös etänä. Kood/Sisun ensimmäinen opiskelijaerä on nyt opiskellut puolitoista vuotta, joten heillä valmistuminen häämöttää.

Vaikka koulun toimitilat sijaitsevat Kuopiossa, sillä on vahvasti yläsavolainen tausta, koska perustajiin kuuluvat alueen isot toimijat Normet, Ponsse ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä (YSAO). Muut perustajajäsenet olivat Istekki, Novapolis, Kuopion alueen kauppakamari, Osuma Henkilöstöpalvelut ja OP Ryhmä. Sittemmin mukaan on liittynyt lisää partnereita, muun muassa ohjelmistoalan yrityksiä.

Koodikoulun käynnistäminen ja pilotointi toteutetaan ryhmähankkeena, johon on saatu rahoitusta Etelä-Savon ELY-keskukselta Euroopan Unionin sosiaalirahastosta (ESR+). YSAO on mukana omalla osahankkeellaan, jonka tavoitteena on koodikoulun ja perinteisen ammatillisen koulutuksen yhteisen toimintamallin alueellinen kehittäminen.

– Hankkeessa kehitteillä on opintopolku koodikoulun ja ammatillisen koulutuksen tutkintojen välille. Samalla tarkastelemme, miten voimme parhaalla mahdollisella tavalla tukea omia opiskelijoitamme, jotka haluavat lähteä opiskelemaan Kood/Sisulle, YSAOn hankeasiantuntija Tommi Röntynen toteaa.

Pilotointi on vasta alussa, mutta jo nyt Kood/Sisulla ja YSAOlla on yhteisiä opiskelijoita. Yksi heistä on Sakari Kilpiö, joka koodikoulun ohella opiskelee IT-tukihenkilöksi YSAOlla. Imatralla asuva Sakari suorittaa molempia opintojaan pääosin etänä.

– Molemmat opinnot ovat sujuneet hyvin. Ajankäyttö on tietysti välillä haastavaa, kun suorittaa kahta koulua samanaikaisesti, mutta kyllä se onnistuu.

Onnistumisesta kertoo myös se, että Sakarin tiimi voitti äskettäin koulun järjestämän hackathon-tapahtuman, jossa etsittiin koodausratkaisua oikeaan yrityksen ongelmaan.

Sakari aloittaa elokuussa koodikoulun opintoihin kuuluvan harjoittelujakson Normetilla Iisalmessa. Hän on suunniteltua aikataulua edellä, joten valmistuminen odottaa vuoden lopussa. Myös YSAOn opinnot ovat aikataulussaan.

– Koodikoulussa minulla on menossa loppusuoralla viimeinen opiskelumoduuli, jonka aiheena on kyberturvallisuus. YSAOlla on vielä pari tutkinnonosaa suorittamatta.

Vietnamista kotoisin oleva Truong Thanh aloitti viime lokakuussa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelun YSAOn historian ensimmäisessä englanninkielisessä ryhmässä.

Toukokuussa hän osallistui Kood/Sisun kolmiviikkoiselle hakusprintille, jonka kautta uudet opiskelijat valitaan. Vaikka hänellä ei ollut koodaustaustaa, sprintti meni hyvin ja Thanh valittiin mukaan ensi syksynä aloittavaan opiskelijaerään, joka on järjestyksessä koulun kolmas.

– Minulla on jo ennestään taustaa koneenasennuksesta, mikä ohjasi valitsemaan tämän alan YSAOlla, Thanh kertoo.

Hän aikoo suorittaa koodikoulun opintoja samanaikaisesti YSAOn opintojensa kanssa.

– Odotan innolla opiskelun alkua. Minua kiinnostavat sulautetut järjestelmät, minkä vuoksi uskon näiden opintojen yhdistämisestä olevan hyötyä.

YSAO ja Kood/Sisu järjestävät Sankariniemen kampuksella 28.8. yhteisen kaikille avoimen tapahtuman, jossa kävijät voivat tutustua muun muassa koodikoulun hakuprosessiin ja esittää kysymyksiä koulun toiminnasta.

Kuva: Arto Holopainen, Kood/Sisu. Yhteistyötä Kood/Sisun sprintillä toukokuussa 2025.

Yhteyshenkilö:
Tommi Röntynen
hankeasiantuntija
Ylä-Savon ammattiopisto YSAO
Kehittämispalvelut
040 646 3464
tommi.rontynen@ysao.fi