Tulevaisuuden maatila -hankkeen aikana syntyneitä mietteitä.

Tällä hetkellä olemme uuden aikakauden reunalla. Maatalouden tieto ja data ovat erittäin arvokkaita, ja niitä kerätään monista lähteistä, kuten satelliiteista, sääasemista, maaperäsensoreista sekä tilallisten omista ohjelmista, koneista ja laitteista. Tämä data voi sisältää tietoa esimerkiksi sääolosuhteista, maaperän kosteudesta, kasvien kasvusta, koneiden suorituskyvystä, tilan tuotannosta, eläinterveydestä ja itse tilan kunnosta. Kun data analysoidaan oikein, se voi tarjota arvokkaita oivalluksia, jotka auttavat maatilallisia optimoimaan tuotantonsa.

On tärkeää olla tietoinen siitä, kuinka paljon tietoa tilastasi on kerätty eri tahojen toimesta ja miten sitä käytetään muualla. Usein tilanomistajat omistavat koneita ja laitteita tai käyttävät ohjelmistoja, joista kerätään tietoa. Kuitenkin tämä data ei aina ole pelkästään tilanomistajan käytettävissä. Esimerkiksi ohjelmia hankkiessa tai konetta ostaessa on hyväksyttävä, että tietoja käytetään myös muualla, ja maksat ohjelman käytöstä tai laitteen omistuksesta.

Maatalousyrityksissä voidaan myös olla tilanteessa, että jos haluat analysoida omia tietojasi tai käyttää dataa, jota olet itse tuottanut, saatat joutua maksamaan siitä erikseen. Vaikka data syntyy periaatteessa jo valmiiksi ohjelmaan, sen käyttöön saattaa liittyä lisämaksuja. On tärkeää olla tietoinen näistä käytännöistä ja tehdä harkittuja päätöksiä tietojen keräämisestä ja käytöstä.

Tämä on hullunkurinen tilanne, jos verrataan muuhun yritysmaailmaan. Yritykseltä pyydetään arvokasta tietoa, jotta toinen tai jopa kolmas osapuoli voi käyttää sitä. Tämä toinen osapuoli maksaa siitä tiedosta yritykselle, jotta saa sen tiedon käyttöönsä. Maatalouden puolella tämä asia on päälaellaan. Tilallinen maksaa toiselle osapuolelle siitä, että se toinen osapuoli käyttää tilan tietoja omiin tarkoituksiinsa. Tämä on todella isoa bisnestä kaikille muille paitsi tilalliselle.

Haasteet ja tulevaisuuden näkymät


Tämä on ollut todellinen haaste Tulevaisuuden maatila -hankkeen datasillan rakentamisessa. Tavoitteena on pilotoida tietopankki, josta pilottitila voi helposti tarkastella kaikkien koneiden ja laitteiden tuottamaa dataa yhdestä paikasta. Lisäksi tavoitteena on yhdistää erilaisia datoja suoraan toisiinsa ja analysoida niitä. Haastavaksi tämän tekee se, että yritykset, jotka keräävät tietoa pilottitilalta, eivät ole suostuneet jakamaan tilan omia tietoja pilottitilan omaan käyttöön tällaiseen tietopankkiin. Tilallisen käyttöoikeudet omiin tietoihin ovat rajalliset, eikä omia tietoja ole voitu hyödyntää täysimääräisesti. Onneksi muutamat yritykset ovat heränneet tähän epäkohtaan ja haluavat olla edelläkävijöitä kohti oikeudenmukaisempaa tilannetta.

Ajattele, jos tilallinen pystyy jatkossa hyödyntämään dataa tilallaan paremmin, kun saadaan tuotua esimerkiksi apevaunun, lypsykoneen ja eläinvaakojen tuottama tieto yhteen paikkaan ja luomaan yhteinen raportti näistä, joissa näiden kaikkien tietolähteiden dataa on analysoitu. Esimerkiksi jos tilalla on monta appeen tekijää, niin voi seurata konkreettisesti yhdestä paikasta, mitä ja milloin appeeseen on laitettu, maitotuotosta ja eläinten kasvua, tapahtuuko muutoksia appeen tekijöiden välillä. Tieto auttaa johtamaan paremmin, suunnittelemaan toimintaa ja löytämään vahvuudet ja heikkoudet.

EU:n uusi data-asetus astui voimaan vuonna 2024, ja sen soveltaminen alkaa vuonna 2025. Asetuksen tavoitteena on lisätä avoimuutta, helpottaa tiedon siirtoa ja avata suljettuja rajapintoja, jotta data liikkuu paremmin. Lisäksi pyritään luomaan uusia rajapintoja, jotka helpottavat erityisesti käyttäjien ja pienempien yritysten pääsyä dataan. Asetus edistää oikeudenmukaisuutta datan arvoketjuissa, kilpailua datamarkkinoilla ja mahdollistaa datavetoisia innovaatioita.

Miten maatilallinen voi tästä hyötyä? Tämä asetus voi muuttaa Suomen kilpailukenttää merkittävästi, koska dataa pyritään jakamaan tulevaisuudessa avoimemmin ja oikeudenmukaisemmin. Tilalliset voivat saada paremman pääsyn laitteidensa tuottamaan dataan ilman lisämaksuja, mikä helpottaa datan hyödyntämistä oman tilan johtamisessa. On tärkeää ymmärtää datan rahallinen arvo, sillä muut tahot eivät keräisi sitä, ellei se olisi taloudellisesti kannattavaa.
On tärkeää, että datan käyttö on reilua ja läpinäkyvää. Reilu datalainsäädäntö pyrkii, että maatilalliset tietävät, miten heidän dataansa käytetään ja että he hyötyvät siitä oikeudenmukaisesti. Suomessa esimerkiksi Sitra on edistänyt reilun datatalouden periaatteita, jotka tukevat maatilallisten oikeuksia ja mahdollistavat datan tehokkaan hyödyntämisen.

-Heidi

#Tulevaisuudenmaatilahanke #JTF #PohjoisSavonLiitto

Tulevaisuuden maatila -hanke