Ammatillinen koulutus on Itä-Suomen elinvoiman ja osaamisen avaintekijä – jatkuvan oppimisen rahoitus on turvattava 

ISAKO:n kannanotto 27.9.2024

 Ammatillisella koulutuksella on merkittävä rooli Itä-Suomen elinvoiman ja osaamisen kehittämisessä. Keskuskauppakamarin vuonna 2023 tekemän kyselyn mukaan peräti 82 % yrityksistä tarvitsee toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaneita työntekijöitä, mikä korostaa sen merkitystä koko Suomessa. Ammatillinen koulutus ja korkeakoulutus tukevat toisiaan luoden yhdessä Itä-Suomea hyödyttävän kokonaisuuden.   

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät (ISAKO) kouluttavat vuosittain noin 50 000 nuorta ja aikuista uuteen ammattiin tai täydentämään osaamistaan. Ammatillinen koulutus on merkittävä tekijä myös työhön johtavan maahanmuuton mahdollistajana. Valmistuneista liki 90 % työllistyy alueelle, mikä on merkittävästi suurempi luku kuin korkeakoulutettujen osalta. 

Itä-Suomessa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien aikuisten, yli 20-vuotiaiden, osuus on noin 2/3 opiskelijamäärästä. Luvut alleviivaavat jatkuvan oppimisen tärkeyttä ja sen rahoituksen turvaamista. Työikäisillä on oltava mahdollisuus kehittää ammattiosaamistaan myös tulevaisuudessa, ja Itä-Suomessa tämän merkitys korostuu. 

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät painottavat alueellisten erityispiirteiden ja erityisalojen huomioimista päätöksenteossa. Koulutuksen järjestäjät tuntevat itäsuomalaisen elinkeinoelämän, kunnat ja näiden tarpeet sekä pystyvät vastaamaan yritysten ja organisaatioiden ammattiosaajavaateisiin sekä kilpailukyvyn ylläpitämiseen. Tämä onnistuu vain jatkuvan oppimisen kautta, joka mahdollistaa pidemmät työurat, osaamisen kehittämisen, alanvaihdon sekä maahanmuuttaneiden kouluttamisen ja siirtymisen työelämään. Ammatilliset koulutuksen järjestäjät tekevät tiivistä yhteistyötä yrityskumppaneidensa kanssa räätälöiden juuri asiakkaan tarpeisiin kohdistuvaa koulutusta. 

Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät peräänkuuluttavat alueellista edunvalvontaa, mutta myös koko ammatillisen koulutuksen puolestapuhujia. Ammatillisen koulutuksen rahoitus on turvattava ja koulutusta kehitettävä. Alueen osaamisen kehittäminen vaatii panostusta, mutta maksaa itsensä takaisin. Työmme ja sitoutumisemme palvelee koko Itä-Suomea. Ammatillinen koulutus ja sen menestys ovat Itä-Suomen menestystekijöitä.

  • Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja 
    044 785 3050 
    Savon koulutuskuntayhtymä, Savon ammattiopisto 
  • Esa Karvinen, kuntayhtymän johtaja, rehtori
    050 327 8191
    Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Riveria 
  • Kari Puumalainen, kuntayhtymän johtaja, rehtori 
    040 177 8600 
    Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä, YSAO 
  • Arja Flinkman, toimitusjohtaja 
    044 711 5691 
    Etelä-Savon Koulutus Oy, Esedu 
  • Jukka Mustonen, kuntayhtymän johtaja, rehtori 
    044 550 6300 
    Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Samiedu 

Kauppakamarikysely: Työntekijäpula rajoittaa edelleen yritysten kasvua – 66 prosenttia yrityksistä kertoo osaajapulan estävän kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä – Keskuskauppakamari 

Kuvassa vasemmalta: Jukka Mustonen (Itä-Savon koulutuskuntayhtymä), Kari Puumalainen (Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä), Arja Flinkman (Etelä-Savon Koulutus Oy), Esa Karvinen (Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä) ja Heikki Helve (Savon koulutuskuntayhtymä).