Ylä-Savon ammattiopisto YSAOn Peltoniemen kampukselle huristellessa ei tarvitse ihmetellä Päivä maalla -tapahtuman suosiota. Kaunis maalaismaisema ja opetusmaatilan eläimet, koneet ja monet touhut houkuttelevat vuosittain n. 3000 vierailijaa kahden päivän aikana. Tänä vuonna tapahtumaa vietetään 13. ja 14. syyskuuta.

Opettaja Essi Taipaleella on vuosien kokemus tapahtuman järjestelystä, hän on ollut mukana vuodesta 2011 lähtien ja viime vuosina organisointivastuussa. Väliin mahtuu pari välivuotta koronarajoitusten takia.

– Porukallahan tapahtuma aina tehdään, mutta jonkun on oltava myös organisoimassa asioita.

Tapahtuma on järjestetty Peltoniemellä -90 luvun puolesta välistä lähtien ja vuonna 2018 se muuttui kaksipäiväiseksi. Perjantai on vierailupäivä ryhmille ja mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä. Vierailijat tulevat etupäässä Iisalmen ja lähialueen kuntien päiväkodeista ja kouluista, mutta mukana on ryhmiä myös vanhus- ja vammaishuollosta. Lauantai on kaikille avoin tutustumispäivä ja tapahtuma houkuttelee paikalle etenkin lapsiperheitä.

– Tosi paljon on lapsiperheitä, jotka tulevat viettämään mukavaa päivää sekä lähiseudulla asuvia, meiltä valmistuneita opiskelijoita. Usein perjantain ryhmien mukana olleet lapset komentavat oman perheen mukaan ja tulevat uudelleen vielä lauantaina, nauraa Essi.

Mukavaa tekemistä kaikille, vauvasta vaariin.

– Tämä on mukava tapahtuma ulkona, jossa on YSAOn luonnonvara-alan lisäksi mahdollisuus myös muihin opetusaloihin tutustumiseen. Tekemistä päiviin on yritetty miettiä siltä kantilta, että mukana on vähän opettavaista juttua ja kaikenlaista ihmeteltävää.

Partalan koulusta Iisalmesta koululuokkia on osallistunut tapahtumaan useana vuonna. Rehtori Hannu Haukan mielestä maanläheinen ja rauhallinen tapahtuma sopii hyvin Iisalmeen ja lapsille. Osallistuminen sopii myös Partalan kyläkoulun arkeen loistavasti ja lapset lähtevät mukaan todella mielellään.

– On hienoa, että Päivä maalla-tapahtuma on olemassa.  Lasten on hyvä päästä näkemään ja kokemaan maatilan arkea ja tutustua samalla eri ammatteihin, kertoo Hannu. – He saavat vapaasti ja turvallisesti kulkea, tutustua ja innostua siellä. Tapahtuma on juurevasti maassa kiinni.

Avoimien ovien päiviä järjestetään oppilaitoksissa kautta Suomen, joko keväällä laitumelle laskun aikaan tai syksyllä opiskelujen alkaessa. YSAOlla Päivä maalla -tapahtuman suunnitteluprosessi käynnistyy jo edeltävänä keväänä. Kerätään ideoita ja mietitään mitä halutaan tuoda esiin. Peltoniemen kampuksella olevat alat, logistiikka-, maarakennus-, sisustus-, talotekniikka-, autoasennus ja luonnonvara-ala luonnollisesti osallistuvat. Mukana on myös muilla kampuksilla olevia aloja, kehittämishankkeita sekä yhteistyöoppilaitoksia ja muita toimijoita kuten Maaseutuammattiin ry, joka on ollut mukana monena vuonna.

– Tapahtuman ajankohta määräytyy opiskelujen alkamisen mukaan. Opiskelijat pitkälti mahdollistavat ja tekevät itse tapahtuman ja me organisoimme ja ohjaamme, Essi tuumii. – Tämä on hyvää ryhmäytymistä uusille opiskelijoille, kun he pääsevät tekemään yhdessä, esimerkiksi ohjaamaan pieniä päiväkotilaisia polkutraktoriradalla tai esittelemään pieneläimiä.

Tänä vuonna pääsee näkemään Peltoniemen uuden opetusnavetan ja tutustumaan Kiertokasvu-hankkeen paikalle järjestämään biohiilivoimalaan. Pienille tapahtumavieraille ehdottomia hittejä ovat eläimet ja koneet. Lehmiä ja pieneläimiä käydään ihmettelemässä ja kiivetään mielellään traktoriin tai kaivuriin. Perjantain ryhmien vieraille tarjotaan pillimehut ja makkarat. Lauantaina ravintola Apilasta voi ostaa lounasta ja kioskissa myydään makkaraa.

Kaikille avoin matalan kynnyksen tapahtuma

Essin mielestä hienoa on, että lauantai on kaikille avoin ja ilmainen, matalan kynnyksen tapahtuma.

– Voi syödä täällä tai olla syömättä ja tutustua itseään kiinnostaviin asioihin. Voi osallistua halutessaan aktiviteetteihin ja viihtyä tapahtumassa omaan tahtiin.

– Spontaanit reaktiot ovat parasta palautetta meille. Kerran pieni vierailija kotiin lähtiessä tuumasi isoon ääneen; minä niin odotan, että pääsen tänne opiskelemaan ja minulle jo luvattiin opiskelupaikka.