Koulutus on tarkoitettu maatalousalasta kiinnostuneille tai alalla jo työskennelleille ja alalle soveltuville henkilöille.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-toimiston ja kuntakokeilukuntien asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa TE-toimistossa. Voit hakea työvoimakoulutukseen, mikäli olet tällä hetkellä työtön, työttömyysuhan alainen, lomautettuna, määräaikainen työsuhteesi on päättymässä ennen koulutuksen alkua tai teet osa-aikatyötä.

Oletko kiinnostunut maatilan töistä ja eläintenhoidosta? Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa koulutusta, tai alan työkokemusta, riittää että olet kiinnostunut toimimaan maatalousalalla. Koulutuksen jälkeen pystyt toimimaan maatalouslomittajan, tuotantoeläinhoitajan tai tilatyöntekijän tehtävissä. Voit suorittaa joko koko maatalousalan perustutkinnon tai osia perustutkinnosta.

Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille sellaiset tiedolliset ja taidolliset valmiudet, että he pystyvät hakeutumaan maatalousalalle työntekijäksi (maatalouslomittaja, tuotantoeläinhoitaja, tilatyöntekijä) ja sitä kautta työllistymään alalle. Myös yrittäjyys mahdollistuu esim. lomituspalveluiden tarjoajana.

Koulutus antaa valmiuksia: maatalouslomittajaksi (työntekijäksi lomituspalveluille tai itsenäiseksi yrittäjäksi), tilatyöntekijäksi maatiloille (voi sisältää sekä kasvinviljely- että eläintenhoitotöitä), karjanhoitajaksi / eläintenhoitajaksi maatiloille.

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä:
Palveluasiantuntija Tarja Komulainen, tarja.komulainen@ysao.fi, puh 0400 798 529.

Koulutuksen yhdyshenkilö Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimistossa on Anne Partanen, puh. 0295 043 655, anne.partanen@te-toimisto.fi

Osaamisala

Eläintenhoidon osaamisala
Maatilatalouden osaamisala

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa maatalousalan perustutkinto, maatilatalouden tai eläintenhoidon osaamisala. Koko tutkinto edellyttää myös YTO-opintojen eli yhteisten tutkinnon osien suorittamista tai tunnustamista aikaisemmista opinnoista:
*Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp
*Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen 6 osp
*Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp

Mikäli on kiinnostunut koko maatalousalan perustutkinnon suorittamisesta, löytyy tarkempi tutkinnon muodostumisen ohjeistus osaamisaloineen ja YTO-opintoineen: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7657030/tiedot

Myös osatutkinnon suorittaminen on mahdollista. Voit opiskella vain ammatillisia tutkinnon osia. Näitä voivat olla esim:
– Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen 15 osp
– Maatalousyrittäminen 10 osp
– Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen 40 osp
– Rehukasvien tuottaminen 15 osp
– Tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen 25 osp
– Lypsylehmien hyvinvoinnista huolehtiminen ja maidontuotanto 20 osp

Valittaviksi suositeltavat tutkinnon osat maatalouslomittajaksi, tuotantoeläinhoitajaksi tai tilatyöntekijäksi aikoville.
Maatalouslomittaja / Tuotantoeläinhoitaja:
*Toiminta maatalousalalla 15 osp (sisältyy alkusammutuskoulutus, T-kortti (ellei ole B-ajolupaa))
*Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen 15 osp (suositeltava, mikäli aikoo yrittäjäksi)
*Tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen 25 osp (sisältyy ensiapukoulutus)
* Eläinlajikohtainen tuotanto ja hyvinvoinnista huolehtiminen 20 osp (lypsylehmä, lihanauta)

Tilatyöntekijä:
*Toiminta maatalousalalla 15 osp (sisältyy alkusammutuskoulutus, T-kortti (ellei ole B-ajolupaa))
*Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen 40 osp (sisältyy ensiapukoulutus, tulityökorttikoulutus, kasvinsuojeluainekoulutus, Tieturva-1)
*Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen 15 osp (suositeltava, mikäli aikoo yrittäjäksi)
*Maatalousyrittäminen 10 osp (suositeltava, mikäli aikoo yrittäjäksi)
* Eläinlajikohtainen tuotanto ja hyvinvoinnista huolehtiminen 20 osp (lypsylehmä, lihanauta)
*Rehukasvien tuottaminen 15 osp
*Maatalousalan tuotantotilojen automaation käyttäminen 10 osp
*Maatalouskoneiden huoltaminen ja korjaaminen 10 osp (sisältyy tulityökorttikoulutus, viranomaismaksut maksaa opiskelija)

Opinnot henkilökohtaistetaan opiskelijan olemassa olevan osaamisen mukaan. Opiskeluaika riippuu tästä ja valituista tutkinnon osista. Opinnot sisältävät lähiopiskelua oppilaitoksella, etäopiskelua kotona tai muualla ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Työpaikat ovat maatiloja.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1-1,5 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

A2.2

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Lähipäivät koululla klo 8-15. Työpaikoilla oppimisessa toimitaan työpaikan aikataulujen mukaan, eivät ole samoina päivinä lähipäivien kanssa.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin