Opintojen rahoittaminen ja tuet

Opiskelun rahoittamiseen löytyy useita eri vaihtoehtoja. Hakijan kannattaa selvittää tukimahdollisuudet ennen koulutukseen hakeutumista. Oppivelvollisille opiskelu on maksutonta.

Opintotuki

Opintotuki on tavallisin päätoimisen opiskelijan toimeentuloturva. Jos saat lapsilisää, työttömyysetuutta tai muuta koulutustukea, sinulle ei ole oikeutta opintotukeen.  Opintotuki koostuu opintotuesta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta.

Lisätietoa opintotuesta ja opintotuen hakemisesta Kelan sivuilta.

Koulumatkatuki

Koulumatkatuki korvaa koulumatkojen kustannuksia toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville. Voit saada koulumatkatukea, jos opiskelet päätoimisesti, asut Suomessa ja sinulla on pitkä koulumatka.

Lisätietoa koulumatkatuesta ja koulumatkatuen hakemisesta Kelan sivuilta.

Aikuiskoulutusraha

Voit hakea opintojen rahoittamiseen aikuiskoulutusrahaa Työllisyysrahastolta omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen, mikäli kaikki oheiset ehdot täyttyvät:

  • asut Suomessa ja kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin
  • koulutuksesi kuuluu aikuiskoulutustuen piiriin
  • et saa muuta aikuiskoulutustuen estävää etuutta
  • olet ollut eläkevakuutettuna työelämässä yhteenlaskettuna vähintään kahdeksan vuotta
  • olet ollut nykyisen työnantajan palveluksessa tai toiminut yrittäjänä vähintään vuoden ennen tuettavan opiskelun alkamista
  • jäät työstäsi kokonaan tai osittain palkattomalle opintovapaalle
  • HUOM! Aikuiskoulutustuki lakkaa syksyllä 2024. Lisätietoa täältä.
  • Lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta

Koulumatkatuen hakeminen ja lipun ostaminen

    Täytä koulumatkatukihakemus OmaKelan kautta. Hakemista varten tarvitset:

    Kun olet lähettänyt hakemuksen ja saanut OmaKela palvelussa osto-oikeuden, voit välittömästi siirtyä ostamaan matkalippua lipunmyyjän verkkokaupasta:

    • Ylä-Savon alueella Reitit ja liput-sovelluksesta
    • Kuopion seudulla Waltti-sovelluksesta.

    Huomioithan, että osto-oikeus tarkistetaan jokaisen lipun oston yhteydessä. Lipun hankkiminen edellyttää lisäksi vahvaa tunnistautumista sovelluksessa osto-oikeuden varmentamiseksi. Ostettu lippu on voimassa 30 päivää. Lipun voi ostaa aikaisintaan kaksi viikkoa ennen lukuvuoden alkamista. Lippu tulee näkyviin sovellukseen, kun osto-oikeus on myönnetty ja vahva tunnistautuminen tehty.

    Lukuvuosi 2023 — 2024

    Aloittavien opiskelijoiden lähiopetus alkaa 9.8.2023 ja jatkavien opiskelijoiden 14.8.2023.
    Syysloma 16. – 22.10.2023
    Syyslukukausi päättyy 22.12.2023

    Kevätlukukausi alkaa 8.1.2024
    Talviloma 4. – 10.3.2024
    Kevätlukukausi päättyy 31.5.2024


    Huom! Yksilölliset erot aloilla mahdollisia!

    Majoitusvaraus Peltoniemi

    Peltoniemen asuntolan pihapiiri kesäkuva.

    Majoituksen varaaminen lähijaksolle Peltoniemen asuntolaan

    1. Klikkaa osoitteeseen: Majoitusvaraukset Peltoniemi Iisalmi
    2. Valitse haluamasi majoitusrakennuksen huone (huomaa nais-/miespuoliset ja lemmikkieläinsolu).
      Huomaa, että jokaisella huoneella on oma kalenterisivu.
    3. Noudata sivulle avautuvaa ajanvaraus ohjetta.

    Mikäli et löydä sopivaa vaihtoehtoa tai haluamasi päivät eivät ole varattavissa, ole yhteydessä majoitustoimistoon.

    Tarkasta varauksen tehtyäsi, että tilausvahvistus on tullut ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Mikäli ei ole tullut, on jokin ajanvarausohjeen kohdista jäänyt kesken ja varausta ei ole tapahtunut.

    Huomaa täyttää maksajan tiedot, vaikka kyseessä olisi 0€ varaus.

    Tärkeää! Majoitukset ovat varattavissa aikaisintaan 2kk ja viimeistään 7 vrk ennen lähijakson majoituksen alkamista, tämän jälkeen varauskalenteri sulkeutuu.

    Huomaa, että majoitus on sinulle ilmainen mikäli olet tutkintotavoitteisessa (pt/at/eat) tai TUVA -koulutuksessa. Lisäksi osassa lyhytkoulutuksia on ilmainen majoitus, varmista majoituksesi maksuttomuus ennen varausta joko vastuuohjaajaltasi tai majoitustoimistosta. Muille YSAOn kurssi- /tapahtuma-asiakkaille majoituksen hinta on 20 eur /hlö /vrk (hinta ei sis. liinavaatteita).

    Asuntolapaikoissa, myös kun kyseessä on lyhytaikainen majoitus, noudatetaan etusijajärjestystä joka pohjautuu lakiin oppivelvollisuudesta. Tämä tarkoittaa että ruuhkaisempana aikana etusijalla ovat oppivelvolliset /alaikäiset sekä perustutkinto-opiskelijat ja Tuva-opiskelijat. Kun tilaa riittää, jatkuu etusijajärjestys seuraavasti: ammatti- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijat, muut VOS -opiskelijat, muut lyhytaikaiset kurssimajoittujat (omakustanteinen) sekä vieraat ja tutustujat (omakustanteinen). Mikäli on tilanne, että verkkokaupan kalenteri näyttää asuntolan olevan täynnä — ole yhteydessä majoitustoimistoon. Katso myös Usein kysyttyä — kysymys 6.

    Mikäli sinulla on kysyttävää, ole yhteydessä!

    Peltoniemen majoitustoimisto
    peltoniemi.majoitusvaraukset@ysao.fi
    P. 0400 793 097
    Avoinna su-to klo 16-21

    Usein kysyttyä

    Kysymys 1: Olen tekemässä majoitusvarausta 2 päivän päästä alkavalle lähijaksolleni mutta verkkokauppa näyttää päivät yliviivattuina eli onko asuntola täynnä?
    Vastaus: Asuntolassa saattaa olla vielä vapaita paikkoja. Huomaa että majoitusvaraus tulee tehdä viimeistään 7 vrk ennen majoituksen alkua, tämän jälkeen kalenteri sulkeutuu. Voit tiedustella majoitustoimistosta onnistuuko myöhäinen varaus vielä. Huomio aukioloajat.

    Kysymys 2: Haluaisin tehdä majoitusvarauksen 3kk päästä olevalle lähijaksolleni mutta verkkokauppa näyttää päivät yliviivattuina, onko asuntola täynnä?
    Vastaus: Todennäköisesti tilaa on. Huomaa että majoitusvarauksen voi tehdä aikaisintaan 2kk ennen majoituksen alkua, kalenteri ei ole vielä avoinna sen pidemmälle ajalle.

    Kysymys 3: En saa tehtyä varausta koska minulla ei ole verkkokaupan käyttäjätunnuksia.
    Vastaus: Majoitusten verkkokauppaan et tarvitse tunnuksia eikä sinne tarvitse kirjautua. Pääset suoraan varauskalenteriin linkistä Majoitusvaraus Peltoniemi Iisalmi.

    Kysymys 4: Koulupäiväni alkaa jo aamusta ja minulla on pitkä ajomatka. Voinko saapua asuntolaan jo edellisenä päivänä?
    Vastaus: Kyllä voit. Huomioi kuitenkin tämä varausta tehdessäsi eli varaa majoitus siitä päivästä alkaen kun saavut asuntolaan.

    Kysymys 5: En ole saanut varausvahvistusta tai infoa sähköpostiini, onko varaukseni voimassa?
    Vastaus: Varausta ei ole tapahtunut, jotain on jäänyt kesken varauksen teossa. Huomaa siirtyä varauksen teon päätteeksi kassaan vahvistamaan varaus. Vaiheittaisen ohjeen näet ko. huoneen varaussivulta kalenterin yläpuolelta. Tarvittaessa ole yhteydessä majoitustoimistoon.

    Kysymys 6: Onko minulla muita vaihtoehtoja majoittua Iisalmessa kuin asuntolamajoitus Peltoniemen kampuksella?
    Vastaus: Kyllä on. YSAOn koulutus- ja kurssiasiakkaille on sopimushintaista majoitusta tarjolla Hotelli Iisalmen Seurahuoneella Iisalmen keskustassa. Tarkasta tarjoushinnat ja voimassaoloaika hotellista. Varaukset suoraan hotelliin soittamalla puh. 0440 207 701 tai sähköpostilla seurahuone@haapaniemenmatkailu.fi Mainitse varausta tehdessäsi YSAO. Voit tutustua muuhun paikalliseen majoitustarjontaan Iisalmen kaupungin verkkosivuilla.

    Sähköinen tutkintotodistus ja tiedoksianto

    YSAOlta valmistuva saa virallisen tutkintotodistuksensa 1.11.2023 alkaen sähköisenä. Myös muut todistukset ja eroamispäätökset annetaan ja lähetetään jatkossa sähköisesti.

    Tutkinto- ja osatutkintotodistusten toimitus liitteineen

    Valmistuessasi saat viestin, josta pääset sähköisesti Wilman kautta tekemään todistustilauksen, josta myönnämme sinulle sähköisen tutkintotodistuksen tai osatutkintotodistuksen liitteineen. Sähköinen tutkintotodistus on virallinen pdf-tiedostomuodossa oleva alkuperäinen todistus, jonka koulutusjohtaja on allekirjoittanut sähköisesti. Emme toimita todistuksista paperisia versioita, koska ne eivät ole virallisia todistuksia. Voit myös perinteisesti tulostaa itsellesi paperikopion todistuksesta, mutta kannattaa huomioida, että todistus on virallinen vain sähköisessä muodossa.

    Jos olet aiemmin saanut paperisen tutkintotodistuksen, et voi saada sähköistä tutkintotodistusta, koska YSAO ei voi myöntää kahta virallista todistusta. Jos paperisessa tutkintotodistuksessa on virhe, uusi todistus toimitetaan sinulle sähköisenä todistuksena.

    Tutkintotodistuksen liitteenä toimitetaan myös opintosuoritusote. Opintosuoritusotteessa on kerrottu yksityiskohtaisesti kaikki tutkintoon suoritetut opinnot, opintokokonaisuudet ja niiden laajuus, arvosanat sekä tutkinnon kokonaisopintopistemäärä.

    Opiskelusi aikana toimitettavat todistukset

    Opiskelusi aikana voit hakea opiskelutodistusta ja opintosuoriteotetta Wilman kautta. Asiakirjat tulevat henkilökohtaiseen sähköpostiin 20min kuluttua asiakirjatilauksen tekemisestä. Myös osatutkintotodistuksen hakeminen kuljetusalan ammattipätevyyttä varten on avattu Wilmaan opiskelijoille, joilla on oikeus hakea sitä. Ohjeet todistusten hakemiseen löydät Wilmasta.

    Todistuksen lataaminen ja säilyttäminen

    Saat omaan henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen sähköpostiviestin ja linkin, josta pääset lataamaan todistuksen 30 vrk ajan viestin saavuttua. Muista päivittää henkilökohtainen sähköpostiosoite Wilmaan tutkintotodistustilauksen yhteydessä. Jos et lataa todistusta 30 vrk:ssa, linkki vanhenee ja joudut pyytämään uuden sähköisen todistuksen linkkeineen koulutuskuntayhtymän kirjaamosta.

    Todistus kannattaa ladata sellaiseen paikkaan, josta se ei helpolla katoa tai joudu vääriin käsiin. Jokainen tallennettu todistus on virallinen tutkintotodistus. Tutkintotodistuksen voi nimetä uudelleen, mutta tutkintotodistukseen ei saa tehdä mitään muita muutoksia, esim. poistaa sivuja tai lisätä/poistaa tekstiä tai avata Word-tekstinkäsittelyohjelmassa muokkaustilassa. Silloin sen varmenne rikkoutuu eikä todistus ole enää virallinen.

    Voit ladata tutkintotodistuksen:

    • Omiin tiedostoihin esimerkiksi pilvipalveluun, tietokoneelle, ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle.
    • Todistus kannattaa tallentaa useampaan paikkaan, jotta siitä on olemassa varmuuskopio.
    • Jokainen muokkaamaton, tallennettu kopio on virallinen tutkintotodistus.
    • Tiedoston tallennuspaikan kannattaa olla myös sellainen, että tutkintotodistus on helppo liittää työhakemuksen tai jatko-opiskelupaikan hakemuksen liitteeksi.

    Myös eropäätökset toimitetaan sähköpostiin, josta sen voi ladata siinä olevasta linkistä. Muut päätökset toimitetaan sinulle edelleen Wilman kautta.

    Muut sähköisesti allekirjoitettavat asiakirjat

    YSAOlla on käytössä VismaSignin kehittynyt allekirjoitus, joka sisältyy PDF-tiedostoon. Kehittynyt sähköinen allekirjoitus varmentaa sähköisen asiakirjan tietosisällön ja allekirjoittajan henkilöllisyyden.

    YSAOlla allekirjoitetaan sähköisesti myös opiskelijan henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelmat (HOKS), työpaikalla järjestettävän koulutuksen sopimukset (mm. koulutus- ja oppisopimukset), kansainväliseen vaihtoon liittyvät sopimukset.

    Opiskelijana olet allekirjoittajana omassa HOKSissa, oppisopimuksessa ja jos suunnittelet KV-vaihtoa sen takaisinmaksusitoumuksessa. Sinulle tulee kutsu sähköpostiisi VismaSignilta, kun sinua pyydetään allekirjoittamaan asiakirja. Huomioitahan ja allekirjoitat asiakirjat mahdollisimman pian, koska allekirjoituspyyntö vanhenee tietyn ajan kuluttua.

    Jäitkö yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa?

    Jos jäit yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, sinulla on mahdollisuus hakea opiskelemaan jatkuvan haun kautta haluamallesi alalle. Voit laittaa hakemuksesi vaikka heti, valinnat tehdään 18.8.2023 jälkeen. Lue lisää täältä!

    Hakijapalvelut
    Jos jokin asia ammatin valinnassa tai hakemisessa mietityttää, tukenasi on Hakijapalvelut.

    Kysy rohkeasti, mikäli tarvitset apua hakemiseen!
    Voit soittaa meille arkisin puh +358 40 4811 400, tai lähettää sähköpostia hakijapalvelut@ysao.fi

    Vahva tunnistautuminen (MFA)

    Vahva tunnistautuminen

    MFA (Multi-Factor Authentication) on tapa kirjautua tietoturvallisemmin palveluihin. Normaalin salasanan lisäksi kirjautumiseen tarvitaan mobiililaite, johon toimitetaan kirjautumiseen tarvittava varmistustieto. Mobiililaitteessa varmistus voidaan tehdä joko Microsoft Authenticator -appia käyttämällä tai tekstiviestitse saatavalla numerokoodilla.

    MFA:n käyttöönotto on tärkeä tietoturvatoimenpide, joka auttaa suojaamaan käyttäjien tilejä ja tietoja hakkereilta ja muilta tietoturvariskeiltä.

    MFA:n käyttöönotto on helppoa ja sen avulla voit lisätä oman tilisi turvallisuutta nopeasti ja helposti.

    Käyttöönoton ohje: Opiskelijoiden-MFA-ohje-ID-85943

    Aloittavan opiskelijan opas

    Opiskelijan opas sisältää tiedon jyviä viljapellon tavoin.

    Uudelle opiskelijalle

    Lämpimästi tervetuloa, olemme iloisia saadessamme juuri Sinut meidän opiskelijaksemme! Olemme koonneet tähän oppaaseen asioita, jotka sinun tulee tehdä ennen kuin aloitat opintosi meillä. Mukana on myös muita ohjeita ja tärkeitä yhteystietoja opintojen alkuun liittyen.

    Jatkuvan haun kautta opiskelijaksi tuleva

    Kun tulet opiskelijaksi jatkuvan haun kautta, noudata seuraavia ohjeita. 

    1. Käyttäjätunnukset

    Lähetämme sinulle käyttäjätunnukset YSAOn järjestelmiin muutama päivä ennen opintojesi alkua. Tunnukset tulevat tekstiviestinä siihen numeroon, jonka olet antanut koulutukseen hakeutuessasi. Jos et ole saanut tunnuksia, ole yhteydessä opiskelijapalveluihin.

    2. Wilmassa

    Kun olet saanut tunnukset, kirjaudu Wilmaan osoitteessa https://ysao.inschool.fi/. Löydät kirjautumissivulta ohjeita Wilman käytöstä, mikäli ohjelma on sinulle vieras. Kun olet kirjautunut Wilmaan, täytä «Opiskelijatietojen kartoitus»-lomake. Löydät lomakkeen Wilman ylävalikosta: Lomakkeet.

    3. Ohjeita myös opiskelijaintrassa

    Kun olet saanut Ysaon tunnukset, pääset kirjautumaan myös opiskelija-intraan osoitteessa opiskelija.ysao.fi Tutustu intraan kaikessa rauhassa, löydät sieltä paljon hyödyllistä tietoa opintoihisi liittyen. Aloita tutustumalla osioon: Uudelle opiskelijalle

    Yhteisvalinnan kautta opiskelijaksi tuleva

    Kun olet hakenut opiskelijaksemme yhteisvalinnan kautta, toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti.

    Ennen opintojen alkua

    1. Opiskelupaikan vastaanottaminen

    • Tieto opiskelijavalinnasta tulee Opintopolusta hakuvaiheessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, aikaisintaan 15.6.2023.
    • Saat lisäksi sähköpostitse Ysaon päätöksen opiskelijavalinnasta. Mikäli et ole antanut lupaa valintapäätöksen toimittamisesta sähköpostitse, lähetämme sen sinulle kirjepostina.
    • Lähetämme huoltajalle sähköpostitse tiedon huollettavan saamasta opiskelupaikasta.
    • Ota opiskelupaikka vastaan viimeistään 29.6.2023 Oma Opintopolussa https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/.

    2. Käyttäjätunnukset

    Lähetämme sinulle käyttäjätunnukset tekstiviestillä ennen opintojen alkua. Huomaa, että samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa käytetään kaikissa Ysaon järjestelmissä. Ysaolla on käytössä vahva tunnistautuminen (MFA) — lue lisää täältä.

    Mikäli et ole saanut käyttäjätunnuksia 30.6.2023 mennessä tai sinulla ei ole käytössä tietokonetta / mobiililaitetta, ota yhteyttä opiskelijapalveluihin.

    3. Wilmassa

    Sinun tulee täyttää Wilmassa Opiskelijatietojen kartoitus -lomake 31.7.2023 mennessä. Löydät lomakkeen kirjautumalla Wilmaan ja valitsemalla ylävalikosta ”lomakkeet”. YSAOn Wilma ja ohjeet löytyvät osoitteesta: https://ysao.inschool.fi/.

    4. Kesätehtävä

    Sinun tulee tehdä kesätehtävä ennen varsinaisten opintojen aloittamista 31.7.2023 mennessä. Alla linkki, jossa tarkemmat ohjeet. Tehtävien tarkoituksena on auttaa sinua perehtymään tuleviin ammatillisiin opintoihisi. Lue tehtävien ohjeet huolellisesti. Jos tarvitset apua tehtävien tekemiseen, ota yhteyttä amisopinnot@ysao.fi tai puh. +358 40 186 7587.

    5. Lukuvuoden 2023-2024 aloitusajat ja -paikat

    • Sankariniemi, Asevelikatu 4, 74100 Iisalmi 9.8.2023 klo 9.00
    • Hingunniemi, Hingunniementie 98, 74700 Kiuruvesi 9.8.2023 klo 8.00
    • Peltoniemi, Kotikyläntie 254, 74150 Iisalmi 9.8.2023 klo 8.15
    Teollisuustie 3, 74200 Vieremä 9.8.2023 klo 9.00
    Takojantie 9, 70900 Toivala 9.8.2023 klo 8.00

    HUOM! Julkisen liikenteen koululaiskuljetukset alkavat vasta 10.8. normaaliaikataulujen mukaisesti. Uusien Ysaon opiskelijoiden tulee siis itse järjestää saapuminen opiskeluyksikköön muilla kuin julkisilla koulukuljetuksilla 9.8 osalta.

    YSAO järjestää 9.8.2023 linja-autokuljetuksen Iisalmi-Peltoniemi-Iisalmi välillä seuraavasti:

    7.50 Iisalmen linja-autoasema — Peltoniemi (Pohjolan Matka, autossa kyltti «Ysao / Peltoniemi»)
    14.30-14.45 Peltoniemi — Iisalmen linja-autoasema
    15.00-15.15 Peltoniemi — Iisalmen linja-autoasema

    10.8 alkaen Ylä-Savon alueen koulukuljetukset toimivat jo normaalisti (varmista reitit ja aikataulut Matkahuollon kautta). Kiuruveden Hingunniemessä asuntolassa aloittavien osalta seuraa tiedotusta asuntolavalinnan yhteydessä ja varmista kuljetusten aikataulut tämän oppaan kohdasta 7.

    6. Asuntolapaikan hakeminen

    Mikäli tarvitset asuntolapaikkaa, hae sitä Wilmassa viikon kuluessa opintojesi alkamisesta https://ysao.inschool.fi/ Wilma-ohje (opiskelijalle), opastaa sinua tarkemmin.
    
    Suora linkki hakemukset sivulle: https://ysao.inschool.fi/forms/406/new?sid=6507
    
    Kun opintosi alkavat 1.7.2023 hae viimeistään to 14.7.2023. 
    Mikäli haet myöhemmin heinäkuussa, saat asuntolapaikkapäätöksesi elokuun alussa. 
    
    Tutustu asuntolapalveluihin täällä!
    

    7. Kulkeminen asuntolan ja koulun välillä

    Kulkeminen asuntolan ja eri YSAOn toimipisteiden välillä onnistuu oheisten aikataulujen mukaisesti. Katso Iisalmen ja Kiuruveden asuntoloiden kuljetukset täältä. Jos et asu asuntolassa, voit kulkea YSAOn toimipisteisiin yleisten bussiaikataulujen mukaan. Bussiaikataulut saat matkahuollosta.

    8. Opintososiaaliset asiat

    Tarkista opintotukeen, koulumatkatukeen ja muihin opintososiaalisiin etuihin liittyvät ohjeet täältä: Opintososiaaliset edut

    9. Opiskeluhuolto, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueiden palvelut

    Opiskeluhuollossa sinua ovat tukemassa opinnoissa eteenpäin terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi. Yhteinen tehtävämme on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistä ongelmien syntymistä.

    Opiskeluhuollon palveluihin pääset helposti varaamalla ajan joko itse tai yhdessä vastuuohjaajan kanssa puhelimitse, tekstiviestillä tai WILMA-viestillä. Yhteystiedot löydät Wilmasta, Ysaon sivustolta, ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueiden sivustolta.

    Kaikkien opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa työskentely on luottamuksellista ja yksilöllisesti räätälöityä opiskelijan omien tavoitteiden ja toiveiden mukaista.

    10. Yhteystiedot kesällä

    Mikäli tarvitset apua tai sinulle on kysymyksiä opinnoista tai Startti-tehtävän ohjeistuksista, ota yhteyttä Amisinfoon puh. +358 40 186 7587. 
    
    Hakuasioissa voit soittaa hakijapalvelujen numeroon, josta tavoitat päivystävän opinto-ohjaajan puh. +358 40 4811 400.

    11. Tutustu ohjeisiin myös opiskelijaintrassa

    Kun olet saanut Ysaon tunnukset, pääset kirjautumaan myös opiskelija-intraan osoitteessa opiskelija.ysao.fi Tutustu intraan kaikessa rauhassa, löydät sieltä paljon hyödyllistä tietoa opintoihisi liittyen. Aloita tutustumalla osioon: Uudelle opiskelijalle.

    12. Tuen ja ohjauksen jatkuminen toisella asteella

    Hei uusi opiskelija ja huoltajat

    Oliko sinulla peruskoulussa tukea ja ohjausta, joka auttoi koulunkäyntiäsi eteenpäin? Tällaista tukea on voitu antaa esim. terveydentilaan, oppimisen haasteisiin tai sosiaalisiin suhteisiin liittyen (esim. kaveriasiat, yksinäisyys). On tärkeää, että tuki ja ohjaus jatkuvat myös meillä YSAO:lla. Toiselle asteelle siirryttäessä voi tuntua siltä, että olisi parempi unohtaa peruskoulussa mahdolliset esiintyneet haasteet ja aloittaa puhtaalta pöydältä, mutta usein tuen tarve ei pääty yhtäkkiä. Jotta opiskelut sujuisivat heti alkumetreiltä lähtien, on ensiarvoisen tärkeää, että meillä on tiedossa opiskelijan tuen ja ohjauksen tarpeet ennen opintojen alkamista. Toisella asteella opiskelu on itsenäisempää kuin peruskoulussa ja vastuuta pitää ottaa omista opinnoista enemmän. Näissäkin asioissa opiskelijaa ovat auttamassa ja tukemassa opiskeluhuollon kuraattorit, terveydenhoitajat, psykologit ja opiskeluterveydenhuollon lääkärit sekä muu tuki- ja ohjaushenkilöstö, kuten psyykkari, opinto-ohjaajat ja erityisopettajat.

    Jännittäminen on monelle opiskelijalle etenkin opintojen alkuvaiheessa hyvin tavallinen tunne. Olet aloittamassa opinnot uudessa opiskeluympäristössä ja kenties uudessa kaupungissa, ja osa voi muuttaa ensimmäistä kertaa omaan asuntoon tai opiskelija-asuntolaan. Tällaisiin muutoksiin elämässä on luonnollista reagoida jännittämällä. Usein jännittävästä asiasta puhuminen auttaa, joten on tärkeää, että voit jutella esim. kotona tai kavereiden kanssa. Joskus omista asioista puhuminen ulkopuoliselle voi olla helpompaa. Oppilaitoksen kuraattorin kanssa voi keskustella em. asioista matalalla kynnyksellä. Yhdessä voitte miettiä mikä auttaisi esim. jännittämiseen tai ahdistuneisuuteen.

    Jotta voimme YSAO:lla tukea opiskelijaa parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää, että opiskeluun liittyvät ohjauksen tarpeet ovat tiedossa ja tuki voidaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä on opiskelijan etu. Opiskelijana voit tulla juttelemaan ihan mistä tahansa asiasta. Yhdessä keskustelemalla löydetään sinua parhaiten auttavat ratkaisut.

    Linkki opiskeluhuollon yhteystiedot-sivulle


    Majoitusvaraus Hingunniemi

    Hingunniemen hostel, 3 hengen huone

    Majoituksen varaaminen lähijaksolle Hingunniemen asuntolaan

    1. Klikkaa osoitteeseen: Asuntola — Ylä-Savon ammattiopisto YSAO
    2. Valitse haluamasi majoitusrakennuksen huone (huomaa nais-/miespuoliset*).
      Huomaa, että jokaisella huoneella on oma kalenterisivu.
    3. Noudata sivulle avautuvaa ajanvaraus ohjetta.

    Mikäli et löydä sopivaa vaihtoehtoa tai haluamasi päivät eivät ole varattavissa, ole yhteydessä majoitustoimistoon.

    Tarkasta varauksen tehtyäsi, että tilausvahvistus on tullut ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Mikäli ei ole tullut, on jokin ajanvarausohjeen kohdista jäänyt kesken ja varausta ei ole tapahtunut.

    Huomaa täyttää maksajan tiedot, vaikka kyseessä olisi 0€ varaus.

    Tärkeää! Majoitukset ovat varattavissa aikaisintaan 2kk ja viimeistään 7 vrk ennen lähijakson majoituksen alkamista, tämän jälkeen varauskalenteri sulkeutuu.

    Huomaa, että majoitus on sinulle ilmainen mikäli olet tutkintotavoitteisessa (pt/at/eat) tai TUVA -koulutuksessa. Lisäksi osassa lyhytkoulutuksia on ilmainen majoitus, varmista majoituksesi maksuttomuus ennen varausta joko vastuuohjaajaltasi tai majoitustoimistosta. Muille YSAOn kurssi- /tapahtuma-asiakkaille majoituksen hinta on 20 eur /hlö /vrk (hinta ei sis. liinavaatteita).

    Asuntolapaikoissa, myös kun kyseessä on lyhytaikainen majoitus, noudatetaan etusijajärjestystä joka pohjautuu lakiin oppivelvollisuudesta. Tämä tarkoittaa että ruuhkaisempana aikana etusijalla ovat oppivelvolliset /alaikäiset sekä perustutkinto-opiskelijat ja Tuva-opiskelijat. Kun tilaa riittää, jatkuu etusijajärjestys seuraavasti: ammatti- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijat, muut VOS -opiskelijat, muut lyhytaikaiset kurssimajoittujat (omakustanteinen) sekä vieraat ja tutustujat (omakustanteinen). Mikäli on tilanne, että verkkokaupan kalenteri näyttää asuntolan olevan täynnä — ole yhteydessä majoitustoimistoon. Katso myös Usein kysyttyä — kysymys 7.

    *Tapahtumamajoittujat — katso kohta ‘Usein kysyttyä kysymys 6’.

    Mikäli sinulla on kysyttävää, ole yhteydessä!

    Hingunniemen majoitustoimisto
    majoitusvaraukset.hingunniemi@ysao.fi
    P. 050 470 1774
    Avoinna ma-to klo 12-16

    Usein kysyttyä

    Kysymys 1: Olen tekemässä majoitusvarausta 2 päivän päästä alkavalle lähijaksolleni mutta verkkokauppa näyttää päivät yliviivattuina eli onko asuntola täynnä?
    Vastaus: Asuntolassa saattaa olla vielä vapaita paikkoja. Huomaa että majoitusvaraus tulee tehdä viimeistään 7 vrk ennen majoituksen alkua, tämän jälkeen kalenteri sulkeutuu. Voit tiedustella majoitustoimistosta onnistuuko myöhäinen varaus vielä. Huomio aukioloajat.

    Kysymys 2: Haluaisin tehdä majoitusvarauksen 3kk päästä olevalle lähijaksolleni mutta verkkokauppa näyttää päivät yliviivattuina, onko asuntola täynnä?
    Vastaus: Todennäköisesti tilaa on. Huomaa että majoitusvarauksen voi tehdä aikaisintaan 2kk ennen majoituksen alkua, kalenteri ei ole vielä avoinna sen pidemmälle ajalle.

    Kysymys 3: En saa tehtyä varausta koska minulla ei ole verkkokaupan käyttäjätunnuksia.
    Vastaus: Majoitusten verkkokauppaan et tarvitse tunnuksia eikä sinne tarvitse kirjautua. Pääset suoraan varauskalenteriin linkistä Hingunniemen majoitusvaraukset tai YsaoShop kautta.

    Kysymys 4: Koulupäiväni alkaa jo aamusta ja minulla on pitkä ajomatka. Voinko saapua asuntolaan jo edellisenä päivänä?
    Vastaus: Kyllä voit. Huomioi kuitenkin tämä varausta tehdessäsi eli varaa majoitus siitä päivästä alkaen kun saavut asuntolaan.

    Kysymys 5: En ole saanut varausvahvistusta tai infoa sähköpostiini, onko varaukseni voimassa?
    Vastaus: Varausta ei ole tapahtunut, jotain on jäänyt kesken varauksen teossa. Huomaa siirtyä varauksen teon päätteeksi kassaan vahvistamaan varaus. Vaiheittaisen ohjeen näet ko. huoneen varaussivulta kalenterin yläpuolelta. Tarvittaessa ole yhteydessä majoitustoimistoon.

    Kysymys 6: Olemme tulossa perheen kanssa majoittumaan tapahtuman ajaksi (kilpailu- /valmennustapahtuma), voimmeko varata samaan soluun /huoneeseen vaikka mukana on sekä nais- että miespuoleisia?
    Vastaus : Kyllä voitte. Tapahtumamajoituksissa ei tarvitse hajauttaa perhettä nais- /miespaikkojen mukaan. Varaus on tehtävä niin, että kaikki ko. huoneen vuodepaikat täyttyvät. Tee ostoskoriin jokaiselle majoittujalle oma varaus (valitse huone, päivät ja täytä majoittujan nimi, lisää varaus) ja lopuksi viimeisimmän varauksen jälkeen tarkasta ostoskorin sisältö ja vasta nyt jatka kassalle maksamaan kaikki kerralla.

    Kysymys 7: Onko minulla muita vaihtoehtoja majoittua Kiuruvedellä kuin asuntolamajoitus?
    Vastaus: Kyllä on. Hingunniemen koulutus- ja kurssiasiakkaille on tarjolla sopimushintaista majoitusta Hotelli Peltohovissa Kiuruveden keskustassa. Tarkasta tarjoushintojen voimassaoloaika hotellista koska muutoksia saattaa aiheuttaa mm. keikkaillat. Varaukset suoraan hotelliin soittamalla puh. 010 3407 735 tai sähköpostilla hotelli@hotellipeltohovi.fi Mainitse varausta tehdessäsi: YSAO/Hingunniemi. Voit tutustua muuhun paikalliseen majoitustarjontaan Kiuruveden kaupungin verkkosivuilla.

    Tilavaraukset

    Varattavat tilat

    YSAOlla on varattavissa yleiseen käyttöön erilaisia tiloja, esimerkiksi tunnelmallinen Kössin Tupa -rantasauna Peltoniemellä, ajoharjoittelurata, vierastastallit tai vaikkapa ratsastussimulaattori harjoittelua varten.

    Tutustu vuokrattaviin tiloihin tuotteista.

    Ysaon tarina

    Tervetuloa tutustumaan Ylä-Savon ammattiopistoon. Aloita katsomalla Ysaon tarina.

    Todistuksen tilaaminen

    Vastaa ensin päättökyselyyn

    Kun opintosi päättyvät, sinun tulee vastata päättökyselyyn ennen todistuksen tilaamista. Päättökyselyn vastauslinkin löydät henkilökohtaisesta sähköpostista (viestin lähettäjä-kentässä lukee: Amis-palaute-respons-feedback (no-reply) ja aihe/otsikko-kentässä: Palautetta oppilaitokselle – Respons till läroanstalten – Feedback to educational institution).

    Jos viesti ei löydy Saapuneet-kansiosta, tarkasta roskapostikansio. Jos tiedoissasi on ollut väärä/käytöstä poistunut sähköpostiosoite, voit vastata kyselyyn kirjautumalla eHOKS-palveluun.

    Jos et löydä päättökyselyä sähköpostista ja eHOKS-palvelusta, ota yhteyttä opiskelijapalveluihin, katso opiskelijapalveluiden yhteystiedot.

    Päättökyselyyn vastaamisen jälkeen

    Kun olet vastannut päättökyselyyn, voit tilata todistuksesi. Kirjaudu Wilmaan tästä linkistä, linkki ohjaa sinut todistuksen tilaus -lomakkeelle. Jos salasanasi on vanhentunut, katso ohjeista, kuinka voit vaihtaa sen: Ohje salasanan vaihtamiseen.

    Jos et saa tilattua todistusta, ota yhteyttä opiskelijapalveluihin, katso opiskelijapalveluiden yhteystiedot.

    Lounasruokailu

    Ravintola Aisakello lounaskuva.

    Hyvällä aterialla energiaa päivään

    Hyvällä ja monipuolisella ruoalla jaksat opiskella koko päivän. Yksiköiden opiskelijaravintoloihin voit tutustua niiden omilta sivuilta. Ruokalistat ovat näkyvillä verkkosivujen lisäksi opiskelijaravintoloiden edustalla sekä toimipaikkojen infotauluilla.

    Ruokalista

    Erityisruokavaliomerkinnät: L = laktoositon, M = maidoton, G = gluteeniton, K = kananmunaton, V = vegaani

    Viikko 13

    Maanantai 25.03.2024
    Nakkikastike L M G K
    Perunat
    Kasvisvaihtoehto:
    Tofukastike L M G K V

    Tiistai 26.03.2024
    Juustoinen kasviskeitto L G K
    Grahamlihapiirakka L K

    Keskiviikko 27.03.2024
    Tomaattinen uunikala L G K
    Perunasose L G K
    Kasvisvaihtoehto:
    Kasvispyörykät L M G

    Torstai 28.03.2024
    Broileripyörykkäkastike L M K
    Pasta
    Hedelmärahka L G K
    Kasvisvaihtoehto:
    Soijabolognese L M G K V

    Hyvää pääsiäistä!

    Viikko 14

    Tiistai 02.04.2024
    Kalakeitto L G K
    Ruispalat ja sulatejuusto
    Kasvisvaihtoehto:
    Intialainen linssikeitto L M G K V

    Keskiviikko 03.04.2024
    Kaalikääryleet L M G K
    Perunasose L G K
    Kasvisvaihtoehto:
    Pinaattiohukaiset L

    Torstai 04.04.2024
    Hernekeitto L M G K
    Aurinkoleipä
    Kasvisvaihtoehto:
    Kasvissosekeitto L G K

    Perjantai 05.04.2024
    TexMex-lihaperunavuoka L G K
    Kasvisvaihtoehto:
    Mifu-lasagnette L K

    Ruokasuositukset

    Tutustu ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden ruokasuositukseen tästä (linkki siirtyy YSAOn ulkopuolisille sivuille). Alta löydät lomakkeen erityisruokavaliota varten. Palauta allekirjoitettu lomake oman kampuksen opiskelijaravintolan henkilökunnalle.

    Oiva

    Oiva on elintarvikevalvonnan tarkastustietojen julkistamisjärjestelmä, jota koordinoi Ruokavirasto. Sitä kautta näet elintarvikealan yritysten valvontatulokset. Elintarvikevalvontaviranomaiset arvioivat yritysten elintarviketurvallisuutta ja vievät tiedot Oivaan, josta sinä näet raportit.

    Обучение в YSAO

    RUSSIAN Обучение в YSAO.

    Базовое профессиональное образование даст вам общее право на последипломное образование для получения высшего образования (политехнического или университетского). Выбрав профессиональное образование, вы по-прежнему сохраняете открытыми все пути для будущего дальнейшего обучения.

    Мы постоянно инвестируем в развитие образования в различных отраслях. Мы обновляем нашу физическую среду обучения и развиваем цифровую среду в ее различных формах. Мы также постоянно укрепляем наше обучение в трудовой жизни через нашу обширную сеть сотрудничества.

    Качество профессионального образования в Юля-Саво было признано превосходным в нескольких различных исследованиях, и обучающиеся у нас студенты довольны учебным заведением.

    Интернационализация является неотъемлемой частью профессиональной подготовки. Мы хотим предложить всем нашим студентам возможность развивать свои профессиональные, культурные и языковые навыки в рамках международных учебных программ и международных обменов.

    Если вы относитесь тем, кто должен получить обязательное образование, в дополнение к обучению, поддержанию учебного процесса и питанию мы бесплатно предоставим вам материалы, оборудование и другие принадлежности, необходимые для учебы. Ваше обучение будет построено в соответствии с вашими потребностями и целями. Обучение осуществляется как на территории учебного заведения, так и в трудовой жизни и в будущем все больше с помощью нашего eYSAO. Для вашего обучения мы предоставим вам на время обучения персональный компьютер и программное обеспечение.

    Дополнительную информацию об образовании, предлагаемом профессиональным колледжем Юля-Саво, предоставляют консультанты по обучению и преподаватели.

    Служба поддержки
    Если у вас есть какие-либо вопросы относительно выбора профессии или подачи заявления, Служба поддержки всегда готова вам помочь.
    Не стесняйтесь спрашивать, если вам помощь в подаче заявления.
    Вы можете позвонить нам по телефону +358 40 4811 400 или отправить электронное письмо по адресу hakijapalvelut@ysao.fi

    Не стесняйтесь обращаться к нам, спрашивайте о различных вариантах и заходите в гости!

    Museokadun asuntola, kuvagalleria

    Museokadun asuntolan pihapiiri talvikuva.

    Uuden asukkaan opas (Museokadun asuntola)

    Museokadun asuntolan pihapiiri talvikuva.

    Hei uusi YSAOlainen –
    tällä sivulla on sinulle tärkeää tietoa, kun olet jo lähettänyt asuntolapaikkahakemuksen Wilmassa MUSEOKADUN asuntolaan. (Mikäli luet tätä ohjetta ennen Wilma hakemuksen tekoa, katso ohje hakemuksen tekoon aloittavan opiskelijan oppaasta.)

    Asuntolapaikkapäätös

    Tulet saamaan virallisen asuntolapaikkapäätöksen Wilman kautta 7vrk kuluessa hakemuksestasi.
    Heinäkuussa määräaikaan mennessä jätettyjen hakemusten päätökset tulevat viikon 29 aikana ja myöhemmin jätettyjen elokuun ensimmäisellä viikolla.
    Saatuasi myönteisen asuntolapaikkapäätöksen, toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

    HUOM!
    Ota yhteys välittömästi mikäli et tarvitsekaan asuntolapaikkaa 
    asuntolaohjaajaan aki-juhani.ruotsalainen@ysao.fi

    Tärkeitä tehtäviä ennen muuttopäivää

    Avainpantin maksaminen

    Asuntolassa asuminen on ilmaista, mutta ennen muuttoasi peritään 80 euron avainpantti. Lue lisää avainpantista asuminen Museokadun asuntolassa -oppaasta.

    Avainpantti tulee maksaa YSAOn tilille ennen muuttopäivää seuraavin tiedoin:
    Saajan pankki ja tilinumero: Iisalmen OP, FI55 5068 0620 0054 52
    Saajan nimi: Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä
    Viesti: Opiskelijan etu- ja sukunimi /MUSEOKATU
    Summa: 80 eur

    Tulosta kuitti maksusta ja ota se mukaasi muuttopäivänä. Asuntolan avaimet luovutetaan sinulle vain maksukuittia vastaan. Myös mobiilikuitti käy.

    Asuntolan järjestyssääntöihin tutustuminen ja allekirjoitus

    Tutustu Ylä-Savon ammattiopiston asuntoloiden järjestyssääntöihin etukäteen. Asuntolassa asuminen edellyttää järjestyssääntöjen noudattamiseen sitoutumista. Tulosta järjestyssäännöt ja ota ne muuttopäivänä mukaasi allekirjoitettuna. Alle 18-vuotiaalta vaaditaan myös huoltajan allekirjoitus. Tarvittaessa saat allekirjoituskappaleen saapuessasi, asuntolaohjaajan toimistosta (tässä tapauksessa alle 18-v. huoltajan oltava mukana).

    Asuntolaan muuttopäivä

    Yhteishaun asuntolaan muuttopäivä on elokuussa koulujen alkua edeltävänä päivänä klo 14 — 21. Mikäli olet hakenut kesken lukuvuoden tai muutoin saavut muuna ajankohtana, sovi asuntolaohjaajasi kanssa saapumisestasi hyvissä ajoin (yhteystiedot muuttopäivän ja asumisen oppaissa).

    Ennakko-ohjeet muuttamiseen ja asumiseenMuuttopäivä asuntolaan, mitä pakata mukaan ja saapuminenAsuntolassa asuminen, viikonloppuasuminen, kuljetuksetYlä-Savon ammattiopiston asuntoloiden järjestyssäännöt
    

    Uuden asukkaan opas (Pemo)

    Peltoniemen asuntolan A-talo kesäkuva.

    Hei uusi YSAOlainen – tällä sivulla on sinulle tärkeää tietoa, kun olet jo lähettänyt asuntolapaikkahakemuksen Wilmassa PELTONIEMEN asuntolaan. (Mikäli luet tätä ohjetta ennen Wilma hakemuksen tekoa, katso ohje hakemuksen tekoon aloittavan opiskelijan oppaasta.)

    Asuntolapaikkapäätös

    Tulet saamaan virallisen asuntolapaikkapäätöksen Wilman kautta 7vrk kuluessa hakemuksestasi.
    Heinäkuussa määräaikaan mennessä jätettyjen hakemusten päätökset tulevat viikon 29 aikana ja myöhemmin jätettyjen elokuun ensimmäisellä viikolla.
    Saatuasi myönteisen asuntolapaikkapäätöksen, toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

    HUOM!
    Ota yhteys välittömästi asuntolaohjaajaan sami.kokkonen@ysao.fi seuraavissa tilanteissa:
    - mikäli et tarvitsekaan asuntolapaikkaa
    - mikäli tarvitset myös lemmikkieläinpaikan

    Tärkeitä tehtäviä ennen muuttopäivää

    Avainpantin maksaminen

    Asuntolassa asuminen on ilmaista, mutta ennen muuttoasi peritään 80 euron avainpantti. Lue lisää avainpantista Asuminen Peltoniemen asuntolassa -oppaasta.

    Avainpantti tulee maksaa YSAOn tilille ennen muuttopäivää seuraavin tiedoin:
    Saajan pankki ja tilinumero: Iisalmen OP, FI55 5068 0620 0054 52
    Saajan nimi: Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä
    Viesti: Opiskelijan etu- ja sukunimi / PEMO
    Summa: 80 eur

    Tulosta kuitti maksusta ja ota se mukaasi muuttopäivänä. Asuntolan avaimet luovutetaan sinulle vain maksukuittia vastaan. Myös mobiilikuitti käy.

    Asuntolan järjestyssääntöihin tutustuminen ja allekirjoitus

    Tutustu Ylä-Savon ammattiopiston asuntoloiden järjestyssääntöihin etukäteen. Asuntolassa asuminen edellyttää järjestyssääntöjen noudattamiseen sitoutumista. Tulosta järjestyssäännöt ja ota ne muuttopäivänä mukaasi allekirjoitettuna. Alle 18-vuotiaalta vaaditaan myös huoltajan allekirjoitus. Tarvittaessa saat allekirjoituskappaleen saapuessasi, asuntolaohjaajan toimistosta (tässä tapauksessa alle 18-v. huoltajan oltava mukana).

    Asuntolaan muuttopäivä

    Yhteishaun asuntolaan muuttopäivä on elokuussa, koulujen alkua edeltävänä päivänä klo 14 — 21. Mikäli olet hakenut kesken lukuvuoden tai muutoin saavut muuna ajankohtana, sovi asuntolaohjaajasi kanssa saapumisestasi hyvissä ajoin (yhteystiedot oppaissa).

    Ennakko-ohjeet muuttamiseen ja asumiseenMuuttopäivä asuntolaan, mitä pakata mukaan ja saapuminenAsuntolassa asuminen, viikonloppuasuminen, kuljetuksetYlä-Savon ammattiopiston asuntoloiden järjestyssäännöt

    Oikeudet, velvollisuudet & järjestyssäännöt

    Laki, oikeudet ja velvollisuudet

    Työpaikan pelisääntöjen ja käytöstapojen oppiminen ovat niitä tärkeimpiä taitoja, mitä työpaikoilla opiskelijalta odotetaan.

    Kirsi Pulkkinen, koulutusjohtaja ja vararehtori

    Niin opinnoissa kuin työelämässäkin pitää huomioida myös turvallisuus ja omaksua järjestyssäännöt. Meillä työskennellään niin ihmisten kuin eläintenkin parissa ja tehdään töitä suurilla työkoneilla – ei siis ole ollenkaan samantekevää kuinka ja millä asenteella eri tilanteissa toimitaan. Kun jokainen ottaa huomioon turvalliset toimintatavat ja yhteiset pelisäännöt, vältytään turhilta riskeiltä ja vahingoilta.

    Ylä-Savon ammattiopiston järjestyssääntöjen tavoitteena on turvata opiskelijoille, opettajille ja henkilökunnalle viihtyisä ja turvallinen opiskelu- ja työympäristö.

    Ylä-Savon ammattiopisto on savuton oppilaitos.

    Opiskelijan oikeudet

    Opiskelijalla on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen maksuttomaan opetukseen ja ohjaukseen sekä ruokailuun. Poikkeuksena tästä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa opiskelija kuitenkin kustantaa aterian itse. Lisäksi opiskelijalla on oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen. Samoin turvallinen opiskeluympäristö ja yksityiselämän suoja kuuluvat kaikille. Toiminnassa huomioidaan kielelliset, kulttuurilliset ja uskonnolliset vähemmistöt sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

    Opiskelijalla on opiskeluoikeus sen jälkeen, kun hänestä on tehty päätös opiskelijaksi ottamisesta. Opiskelijan opiskeluoikeus päättyy, kun hän on suorittanut tutkinnon tai tutkinnon osan. Opiskeluoikeus päättyy myös silloin, kun opiskelija on katsottu eronneeksi.

    Opiskelijalla on oikeus väliaikaisesti keskeyttää opiskeluoikeutensa

    • jos hän on suorittamassa asevelvollisuutta, siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta.
    • jos hän saa sairausvakuutuslain mukaista sairauspäivärahaa tai äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa.
    • jos hän pyytää keskeytystä ja hänellä on muu perusteltu syy.
    HOKS
    Opintojen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Sitä päivitetään koko opiskelun ajan ja siinä määritellään myös opintojen suorittamistapa. Perustelluista syistä HOKS:ssa voidaan sopia yksilöllisestä opinto-ohjelmasta ja sen suorittamistavasta. Näitä syitä ovat esimerkiksi samanaikaiset MAHIS -opinnot.

    Opiskelijan velvollisuudet

    Opiskelijan velvollisuutena on osallistua HOKS:n mukaisesti opetukseen sekä näyttöihin ja muuhun osaamisen osoittamiseen. Poissaoloille pitää olla perusteltu syy. Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

    Opiskelijalla on vaitiolovelvollisuus. Kun hän on oppimassa työpaikalla, hän on vaitiolovelvollinen samalla tavoin kuin vastaavissa tehtävissä työskentelevät työntekijät ja viranhaltijat. Myös oppilaitosympäristössä opiskelija voi saada tietoonsa asioita, jotka kuuluvat vaitiolovelvollisuuden piiriin (esimerkiksi opiskelijoiden tuottamat palvelut yrityksille tai yksityishenkilöille).

    Poissaolot

    Ennalta tiedossa oleva syy

    Jos opiskelija tietää ennalta poissaolon syyn, hänen tulee pyytää lupa poissaololle. Lyhyeen poissaoloon (max 3 päivää) pyydetään lupa vastuuohjaajalta. Yli 3 päivän kestoiseen poissaoloon tarvitaan lupa koulutusjohtajalta.

    Alaikäisen poissaolopyynnössä tulee aina olla huoltajan hyväksyntä.

    Pidempi poissaolo merkitään aina muutoksena myös HOKS:aan. Muutoksessa kirjataan poissaolon aika ja syy, suorittamatta jääneet opinnot ja suunnitelma siitä, miten ne jatkossa opiskellaan.

    Sairaus

    Opiskelijan sairauspoissaolosta ilmoitetaan vastuuohjaajalle ensimmäisenä poissaolopäivänä. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana ilmoitus tehdään kahdelle henkilölle: työpaikkaohjaajalle ja vastaavalle opettajalle.

    Oman lapsen sairastuessa on oikeus 1 — 3 vuorokauden poissaoloon lapsen hoidon järjestelyjä varten. Yli kolme päivää kestävästä sairauslomasta on toimitettava lääkärin tai terveydenhoitajan todistus tai muu luotettava selvitys.

    Muu merkittävä syy, joka estää opiskelun

    Poissaolosta ja sen syystä ilmoitetaan ensimmäisenä poissaolopäivänä vastuuohjaajalle. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana ilmoitus tehdään kahdelle henkilölle: työpaikkaohjaajalle ja vastaavalle opettajalle.

    HUOM! 
    Autokoulua suorittavalta luvalliseksi poissaoloksi hyväksytään ainoastaan kirjalliseen kokeeseen ja ajokokeeseen tarvittavat ajat.

    Poissaolojen seuranta

    Opettajat kirjaavat poissaolot reaaliaikaisesti WILMAan. Opiskelija vastaa itse poissaolojen selvittämisestä. Alaikäisen kohdalla huoltaja vastaa poissaolojen selvittämisestä. Jos opiskelijalla on luvattomia tai toistuvia poissaoloja, niihin puututaan välittömästi ja ollaan yhteydessä alaikäisen opiskelijan huoltajaan. Tavoitteena on löytää ja käynnistää sellaiset tukitoimet, jotka mahdollistavat opiskelun jatkumisen.

    Poissaolorajat ja seuraukset niistä

    HOKS:ssa määriteltyjen tavoitteiden mukaisten työaikojen ja läsnäolo-velvollisuuden laiminlyönti (myöhästely, luvaton poissaolo, Oppilaitoksen järjestyssääntö, kohta 2)

    1.
    30h poissaoloja
    HOKS:n tarkistus/päivitys, yhteys huoltajaan
    Nuhtelu (vastuuohjaaja/koulutuspäälikkö)
    Yhteydenotto alaikäisen opiskelijan huoltajaan

    2.
    60h poissaoloja
    HOKS:n tarkistus/päivitys, yhteys huoltajaan
    Kirjallinen varoitus (vararehtori)
    Opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajien kuuleminen.

    3.
    90h poissaoloja
    HOKS:n tarkistus/päivitys, yhteys huoltajaan
    Määräaikainen erottaminen, kesto harkinnan mukaan
    Monijäseninen toimielin, opiskelijan ja alaikäisen opiskelijan huoltajien kuuleminen.

    4.
    +30h poissaoloja
    Asian uudelleen käsittely
    Monijäseninen toimielin

    Tarvittaessa asia käsitellään monialaisessa asiantuntijaryhmässä ja SORA-toimielimessä. Opiskelun täytyy olla päätoimista, jotta opiskelija on oikeutettu opintotukeen. Jos opintotukeen oikeuttavaa määrää opintosuoritteita ei kerry (4,5 osp/kk), oppilaitos on velvollinen lähettämään opintotuen valvontailmoituksen Kelalle. Kela voi periä takaisin aiheettomasti maksetun opintotuen ja asumislisän takautuvasti.

    Opintojen rahoittaminen ja tuet

    Alaikäisen opiskelijan toimeentulosta, elatuksesta ja huolenpidosta vastaavat ensisijaisesti vanhemmat tai
    huoltaja. Rahoittaakseen opintojaan opiskelijan on myös mahdollista hakea opintoetuuksia
    Kansaneläkelaitokselta (Kela).

    Koulumatkatuki

    Koulumatkatuen hakeminen:

    • Koulumatkatukihakemus jätetään suoraan Kelaan verkkohakemuksella OmaKelan kautta.
    • OmaKelaan kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella https://mobiilivarmenne.fi/
    • Hakemuksen täyttämistä varten tarvitset kalenterin ja tiedon koulun työ- ja loma-ajoista, jotka löytyvät alta
    • Lähetettyään koulumatkatukihakemuksen, opiskelija voi välittömästi siirtyä ostamaan matkalipun lipunmyyjän verkkokaupasta.
    • Lisätietoa tarvittaessa https://www.kela.fi/koulumatkatuki tai puhelimitse 020 692 209.

    Lukuvuoden 2023-2024 työ- ja loma-ajat

    Aloittavien opiskelijoiden lähiopetus alkaa 9.8.2023 ja jatkavien opiskelijoiden 14.8.2023.
    Syysloma 16. – 22.10.2023
    Syyslukukausi päättyy 22.12.2023

    Kevätlukukausi alkaa 8.1.2024
    Talviloma 4. – 10.3.2024
    Kevätlukukausi päättyy 31.5.2024
    Huom! Yksilölliset erot aloilla mahdollisia!

    Lippujen ostaminen

    • Kaikki Matkahuollon kausi- ja sarjaliput siirtyvät matkakorteilta
      Ylä-Savon alueella Reitit ja Liput -sovellukseen ja
      Kuopion seudulla Waltti-sovellukseen
    • Koulumatkatuetun lipun hankkiminen sovelluksesta onnistuu, kunhan opiskelija on ensin hakenut verkossa OmaKela-palvelussa koulumatkatukea ja saanut osto-oikeuden. Osto-oikeus tarkistetaan jokaisen lipun oston yhteydessä. Lipun hankkiminen edellyttää lisäksi vahvaa tunnistautumista sovelluksessa osto-oikeuden varmentamiseksi.
    • Ostettu lippu on voimassa 30 päivää. Lipun voi ostaa aikaisintaan kaksi viikkoa ennen lukuvuoden alkamista. Lippu tulee sovellukseen näkyville, kun osto-oikeus on myönnetty ja vahva tunnistautuminen tehty.

    Opintotuki

    Opintotuki on tavallisin päätoimisen opiskelijan toimeentuloturva. Opintotuki koostuu opintotuesta ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintotuki on valtion rahoittama avustus, jotka maksetaan kuukausittain opiskelijan pankkitilille. Opintotuki on veronalaista tuloa. Pankki päättää Kelan takaaman opintolainan myöntämisestä. Opintotuen hakulomakkeita saa opiskelijapalveluista, Kelan toimistosta ja Kelan sivuilta.

    Opintotuen hakeminen:
    Opintotukea voi hakea koko ammatillisen tutkinnon opiskeluajalle, silloin kun opinnot ovat päätoimisia. Katso lisää: http://www.kela.fi/opiskelijat
    Tee hakemus: https://www.kela.fi/opintotuki-nain-haet
    Kun hakemus on käsitelty, tukea koskeva päätös tulee kotiin.

    Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana on oikeus saada opintotukea ja muita opintososiaalisia
    etuisuuksia kuten ateriakorvaus ja koulumatkatuki, silloin, kun opiskellaan koulutussopimuksella.

    Opiskelija-alennukset julkisissa kulkuneuvoissa

    Opiskelija-alennukset julkisissa kulkuneuvoissa
    Opiskelun aikana on mahdollista saada opiskelija-alennusta kuljetuspalveluja järjestävien toimijoiden
    määrittelemin perustein. Lisätietoa saa opiskelijapalveluista, Matkahuollosta ja VR:n verkkosivuilta.

    YSAOn ammatillisen perustutkinnon, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon sekä Tuvan opiskelijat voivat hakea maksuttoman ja digitaalisen Slice-opiskelijakortin, jolla saa etuja valtakunnallisesti. Opiskelija-alennuksen saa myös SAKKI ry:n tai OSKU ry:n opiskelijakorteilla.
    Lisätietoa: www.sakkiry.fi & www.osku.info

    Oppisopimus

    Oppisopimusopiskelijan pääasiallinen toimeentulo on työstä saatava palkka. Oppisopimusopiskelija voi
    saada tutkintokoulutuksen päiviltä opintososiaalista etuutta (päivärahaa), jos työnantaja ei maksa
    koulupäiviltä palkkaa. Päivärahan lisäksi oppisopimusopiskelija, jolla on alaikaisiä huollettavia, voi saada
    perheavustusta koulupäiviltä sekä matkakorvausta kodin ja oppilaitoksen välisiin matkoihin, jos matkan pituus on yli 10 km. Lisätietoja oppisopimuksesta löydät täältä.

    Aikuiskoulutustuki

    Aikuiskoulutustuki voi olla mahdollinen päätoimisesti opiskelevalle aikuiselle, joka jää opintovapaalle
    työstään opintojen ajaksi. Työllisyysrahasto myöntää aikuiskoulutustuen. Lisätietoja aikuiskoulutustuesta
    ja sen saamisen ehdoista löytyy mm.työllisyysrahaston sivuilta.

    Jos opiskelija on ollut työtön työnhakija ennen opiskelun alkamista ja hän on täyttänyt 25-vuotta, hänellä
    voi olla oikeus opiskella työttömyysturvalla. Työttömyysturvalla opiskeluoikeudesta pitää hakea ja saada
    päätös ennen opintojen aloittamista
    . Työttömyysturvalla opiskelusta lisätietoa antaa TE-palvelut
    osoitteessa www.te-palvelut.fi.

    Opintojen aikaseen toimeentuloon liittyvissä kysymyksissä lisätietoja antavat kuraattorit. Lisätietoa
    löytyy myös Kelan sivuilta osoitteesta www.kela.fi sekä opiskelijapalveluista.

    Kuntoutusraha

    Tarkista Kelan sivuilta, onko sinulla mahdollisuus saada kuntoutusrahaa.
    Nuoren kuntoutusraha - tarkista tästä
    Kuntoutusraha - tarkista tästä. Lisää tietoa Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/koulutus-kuntoutuksena
    

    Ammatillinen kuntoutus vakuutusyhtiön tuella

    Jos sinulle on tullut terveydellinen rajoite nykyiseen työhösi, sinulla voi olla mahdollisuus saada eläkevakuutusyhtiön kautta ammatillista kuntoutusta. 
    
    Ammatillinen kuntoutus voi olla uudelleen koulutusta, jolloin eläkevakuutusyhtiö maksaa sinulle kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea opintojen aikana. Selvitä tämä mahdollisuus omasta eläkevakuutusyhtiöstäsi ennen kuin aloitat opintoja.
    
    Esimerkiksi KEVAn sivuilla lisätietoja tästä linkistä. https://www.keva.fi/henkiloasiakkaalle/kuntoutus/

    Kuraattori- ja psykologipalvelut

    Henkilö opastaa toista henkilö tietokoneen äärellä.

    Kuraattori on oppilaitoksen sosiaalialan asiantuntija, joka auttaa mm. itsenäistymiseen, asumiseen ja toimeentuloon sekä ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Psykologi auttaa oppimiseen ja mielialaan liittyvissä pulmissa sekä erilaisten
    kriisitilanteiden hoidossa.
    Kuraattori- ja psykologipalvelut kuuluvat ammatillista perustutkintoa tai tutkintoon valmentavaa koulutusta (TUVA) suorittavalle opiskelijalle.

    KURAATTORIEN YHTEYSTIEDOT
    
    Sankariniemi, Tähtiniemi ja Vieremä:
    Kuraattori Mari Kainulainen-Jäntti, +358 40 712 6975
    Paikalla maanantaista perjantaihin
    
    Peltoniemi:
    Kuraattori Anne Riikonen, +358 400 540 037
    Paikalla maanantaisin ja tiistaisin klo 8.00-15.00
    
    Hingunniemi:
    Kuraattori Nina Heide, +358 40 712 6977
    Paikalla maanantaisin
    
    Toivala / Siilinjärvi:
    Kuraattori Lotta Dahlström, +358 44 740 2110
    
    PSYKOLOGIEN YHTEYSTIEDOT
    
    Sankariniemi:
    Psykologi Maarit Laatikainen, yhteydenotot Wilmalla
    Paikalla maanantaisin ja tiistaisin (aj. 8.1.-29.2.2024)
    
    Peltoniemi:
    Psykologi Maarit Laatikainen, yhteydenotot Wilmalla
    Paikalla tarpeen mukaan tiistaisin (aj. 8.1.-29.2.2024)
    

    Hyvinvointia opiskeluarkeen — opiskelijahyvinvointipalvelut

    Opiskeluviihtyvyydellä on suuri merkitys opintojen etenemiseen. Erilaisilla arjen kohtaamisilla on tärkeä rooli hyvän mielen ylläpitämisessä. Opiskeluhyvinvoinnin vuosikellon toiminnoilla ja tapahtumilla edistetään hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä kokonaisvaltaisesti. Toimintoja suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä opiskelijoiden, henkilöstön ja yhteistyöverkostojen kanssa. Hyvinvointitapahtumia koordinoi hyvinvointitiimi

    Hyvinvointitiimin yhteystiedot:

    Opiskeluhyvinvointipäällikkö 
    Kaj Jääskeläinen
    +358 40 1772 831
    kaj.jaaskelainen@ysao.fi 
    
    Hyvinvointivalmentaja 
    Jenni Tikkanen
    Opiskeluhyvinvointi
    +358 40 1772 834
    jenni.tikkanen@ysao.fi
    Opiskeluhuollon koordinaattori 
    Minna Paaskoski
    Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja opiskelijahyvinvointi
    Opiskeluhuollon yhdyshenkilö
    - Sankariniemellä maanantaista perjantaihin
    +358 50 5252 450
    minna.paaskoski@ysao.fi 
    

    Asuntoloiden esittely

    Peltoniemen asuntolan A-talo kesäkuva.

    Peltoniemen asuntola, Iisalmi

    Peltoniemen asuntola sijaitsee Peltoniemen kampuksella reilun 10 minuutin automatkan päässä Iisalmen keskustasta. Peltoniemen asuntolassa asuu kaikkien Iisalmen kampusten opiskelijoita, ja se onkin suurin asuntolamme.

    Pihapiirissä on kolme 2-kerroksista luhtitaloa. Asunnot ovat kalustettuja soluasuntoja, joissa on 4 makuuhuonetta. Jokaisessa huoneessa on 2 vuodepaikkaa. Lisäksi asunnossa on yhteinen keittiö, oleskelu- ja ruokailutila, suihku ja WC.

    Asuntolasta löytyy myös paljon kaikille yhteisiä tiloja: konsolipelihuone, musahuone soittimineen, punttisali sekä tilaa katsoa televisiota, pelata lautapelejä, kokkailla ja leipoa yhdessä. Voit kokoontua opiskelemaan ja työskentelemään ryhmätöiden pariin tai muuten vain hengailla ja viettää aikaa vapaasti. Yhteisistä tiloista löytyvät myös sauna, pyykkitupa ja asuntolaohjaajan työhuone. Sinulla on käytössäsi myös laavu ja kota.

    Mikäli opiskelet Iisalmen keskustan kampuksilla, pääset oppitunneille linja-autolla aamuisin. Tutustu tästä miten haet koulumatkatukea ja saat hankittua puhelimeesi matkasovelluksen. Lisäksi koulupäivän jälkeen sinulla on mahdollisuus päästä harrastuksiin ja kauppaan.

    FAQ
    Asuntolapaikkoja: 125
    Lemmikkieläinpaikat: Kyllä (rajallinen määrä)
    Sähköpaikkamahdollisuus matkailuajoneuvolle: kyllä
    Osoite: Kotikyläntie 254, Iisalmi
    
    Yhteystiedot: 
    asuntolaohjaaja Sami Kokkonen, +358 400 793 097, sami.kokkonen@ysao.fi 

    Hingunniemen asuntola, Kiuruvesi

    Kun käyt Hingunniemessä lähijaksoilla, voit majoittua Hingunniemen kampuksen asuntolaan.

    Majoitusrakennuksia on 2, toinen tallinmäellä laidunnäköalalla ja toinen oppilaitoksen mäellä opiskelijaravintola Aisakellon vieressä. Majoitus on ryhmämajoitusta 2 — 3 henkilön huoneissa. Vuodepaikkoja on kaikkiaan 28. Osassa huoneistoja on sauna.

    Hingunniemestä matkaa Kiuruveden keskustaan on reilu 5 kilometriä.

    FAQ 
    Asuntolapaikkoja: 28 
    Lemmikkieläinpaikat: Ei
    Sähköpaikkamahdollisuus matkailuajoneuvolle: kyllä 
    Osoite: Hingunniementie 98, Kiuruvesi 
    
    Yhteystiedot:  
    Hingunniemen majoitustoimisto, +358 50 470 1774, majoitusvaraukset.hingunniemi@ysao.fi

    Museokadun asuntola, Kiuruvesi

    Museokadun asuntola sijaitsee Kiuruveden keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä kaupoista sekä kaikista keskustan palveluista ja harrastusmahdollisuuksista. Museokadun asuntolassa asuvat pääsääntöisesti Hingunniemen hevostalousopiskelijat. Asunnot ovat kalustettuja soluasuntoja. Jokaisessa solussa on 2-4 makuuhuonetta sekä yhteinen keittiö, oleskelu- ja ruokailutila, suihku sekä WC. Huoneissa on 2 vuodepaikkaa.

    Kahteen vierekkäiseen pihapiiriin sijoittuu asuinrivitaloja sekä yhteiset tilat, missä voit katsoa televisiota, pelata konsoli- tai lautapelejä, kokoontua yhteisten koulutehtävien pariin tai muuten vain hengailemaan. Yhteisistä tiloista löytyvät myös musahuone soittimineen, kuntoilutila laitteineen, sauna, pyykkitupa ja asuntolaohjaajan työhuone. Linja-autokuljetus on järjestetty aamuisin asuntolalta Hingunniemen kampukselle ja koulupäivän jälkeen takaisin. Iltaisin on mahdollisuus harrastuskuljetuksiin.

    FAQ
    Asuntolapaikkoja: 84
    Lemmikkieläinpaikat: Ei
    Osoite: Museokatu 15 - 17, Kiuruvesi
    
    Yhteystiedot:
    asuntolaohjaaja Aki-Juhani Ruotsalainen, +358 40 7077 222, aki-juhani.ruotsalainen@ysao.fi

    Rehtorin tervehdys

    YSAOn rehtori Kari Puumalainen nojaa pöytää vasten.

    Oheisessa videossa kuntayhtymän johtajan ja rehtorin, Kari Puumalaisen, terveiset sinulle opiskelija!

    Maksuton, valtakunnallinen, digitaalinen Slice-opiskelijakortti

    Kännykkä, jonka näyttö vaikuttaa kaupan ikkunalta.

    YSAOn ammatillisen perustutkinnon, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon sekä Tuvan/Valman opiskelijat voivat hakea maksuttoman ja digitaalisen Slice-opiskelijakortin, jolla saa etuja valtakunnallisesti.
    MAHIS-opiskelija voi hakea Slice-opiskelijakortin YSAOn kautta, kun on YSAOn opintojaksolla.

    Päätoimiset opiskelijat saavat sinisellä Slice-kortilla myös Matkahuollon ja VR:n opiskelijaedut käyttöönsä. Slice-korttisi on vihreä, jos opiskelet osa-aikaisesti tai olet oppisopimusopiskelija. Mikäli saat mielestäsi väärän värisen kortin, ota yhteys Opiskelijapalveluihin.

    Kortin käyttöönotto

    1. Anna YSAOn Wilmassa lupa tietojesi siirtoon Slicelle.
      (Mene Wilmassa kohtaan Lomakkeet, valitse Henkilötiedot, ja laita rasti kohtaan ”Annan luvan tietojeni siirtoon Slice.fi:lle»). Tietosi siirtyvät tunnin sisällä Slicelle.
    1. Siirry osoitteeseen slice.fi/upload/ysao
      Lataa sivuilla valokuvasi opiskelijakorttia varten sekä tilaa opiskelijakortin aktivointikoodit.
    2. Saat hetken kuluttua Sliceltä sähköpostia, jossa on aktivointitunnukset omalle kortillesi.
      Viesti tulee sekä koulun sähköpostiosoitteeseen että henkilökohtaiseen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut Wilmaan.
    3. Lataa Slice.fi-sovellus omasta sovelluskaupastasi ja kirjaudu sisään saamillasi aktivointitunnuksilla.
    4. Kortti on valmis. Nauti opiskelijaelämästä ja hyödynnä tuhannet opiskelijaedut läpi Suomen!

    Mikäli vaihdat puhelinta ja tarvitset uudet tunnukset

    Voit nollata itse tunnuksesi Slicen sivuilla .

    Kirjoita sähköpostiosoitekenttään sama osoite, jonka olet ilmoittanut Wilmassa henkilökohtaiseksi osoitteeksi. Se on joko koulun sähköpostiosoite tai muu sähköpostiosoitteesi. Saat hetken kuluttua sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla saat uudet aktivointitunnukset.

    Tutorit & opiskelijakunta

    YSAOn brändivaattee, huppari.

    Mukavaa tekemistä opiskelun arkeen

    Opiskelijoidemme hyvinvointi, viihtyvyys ja yhteisöllisyys ovat meille tärkeitä. Tule rohkeasti tutustumaan YSAOn opiskelijatoimintaan sekä mukaan yhteisiin tapahtumiin ja teemapäiviin. Ollaan yhdessä hyvinvoivia YSAOlaisia!

    YSAOn opiskelijana käytössäsi ovat uusi peliareena ja kuntosali sekä paljon muuta Liikkuvan opiskelun välineistöä. Musiikista kiinnostuneet voivat tutustua bänditilaan ja soittimiin. Taukojen aikana tarjolla on myös erilaista aktiviteettia, kuten leikkimielisiä skabailuja. Lisäksi jokaisella innokkaalla on mahdollisuus päästä mukaan vuosittain järjestettäviin valtakunnallisiin SAKU ry:n kulttuuri- ja urheilukilpailuihin (SAKUstars, SAKUgames).

    Tule mukaan tutortoimintaan!

    Tutortoiminnalla edistetään opiskeluviihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia sekä tuetaan opiskelijoiden osallisuutta. Tutortoiminnassa pääset mukaan tapahtumien ja muun yhteisen toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Tällaisia ovat muun muassa aloittavien opiskelijoiden AmisRace-ryhmäytymispäivät, Taitaja9 ja 8-kurkistus sekä Hyvinvointivirtaa-viikko.

    Miksi tutoriksi?

    Tutortoiminnassa saat uusia kavereita ja hauskaa tekemistä opiskelun ohelle. Tutortoiminnasta saat arvokasta kokemusta tiimityöskentelystä ja ohjaamisesta. Siinä pääset myös kehittämään omia vuorovaikutustaitojasi. Tutortoiminnassa pääset hyödyntämään omia vahvuuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi erikoistumalla esimerkiksi digi-, vertais- tai markkinointitutoriksi. Tutorkoulutuksen ja -toiminnan voi liittää osaksi opintoja.

    Opiskelijakunnassa eli OPKU:ssa pääset vaikuttamaan

    YSAOn opiskelijana kuulut opiskelijakuntaan. YSAOlla toimivat toimipistekohtaiset opiskelijakunnat ja yksi yhteinen opiskelijakunnan hallitus. Hallituksen jäsenet valitaan syksyisin lukuvuodeksi kerrallaan. Hallituksen jäsenet edustavat opiskelijoita myös YSAOn päättävissä toimielimissä sekä muissa opiskelijoiden kannalta olennaisissa ryhmissä.

    Mitä opiskelijakunnat tekevät?

    Opiskelijakunnissa kehitetään opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia ja opiskeluviihtyvyyttä eri tavoin. Opiskelijakunnat ottavat kantaa ja tekevät aloitteita opiskelijoita koskevissa asioissa. Opiskelijakunnille voi myös ehdottaa kehittämisideoita. Opiskelijakunnat toimivat yhteistyössä tutortiimin ja henkilöstön kanssa.

    Turvallisuus ja järjestyssäännöt

    YSAO Sankariniemen kampuksen ilmakuva.

    Työpaikan pelisääntöjen ja käytöstapojen oppiminen ovat niitä tärkeimpiä taitoja, mitä työpaikoilla opiskelijalta odotetaan.

    Kirsi Pulkkinen, koulutusjohtaja ja vararehtori

    Niin opinnoissa kuin työelämässäkin pitää huomioida myös turvallisuus ja omaksua järjestyssäännöt. Meillä työskennellään niin ihmisten kuin eläintenkin parissa ja tehdään töitä suurilla työkoneilla — ei siis ole ollenkaan samantekevää kuinka ja millä asenteella eri tilanteissa toimitaan. Kun jokainen ottaa huomioon turvalliset toimintatavat ja yhteiset pelisäännöt, vältytään turhilta riskeiltä ja vahingoilta.

    Ylä-Savon ammattiopiston järjestyssääntöjen tavoitteena on turvata opiskelijoille, opettajille ja henkilökunnalle viihtyisä ja turvallinen opiskelu- ja työympäristö.

    Ylä-Savon ammattiopisto on savuton oppilaitos.

    Koulutusjohtaja Kirsi Pulkkinen kertoo videolla YSAOn järjestyssäännöistä.

    Opiskelijan ruokailu

    Ravintola Kaislan lounas.

    Meillä lounas on aina elämys. Kampuksiemme ravintolat tarjoavat maukasta, kotimaisista ja lähialueen raaka-aineista valmistettua ruokaa.

    Kun olet YSAOlla opiskelemassa perustutkintoa, on sinulla oikeus maksuttomaan ateriaan niinä päivinä, jolloin olet työjärjestyksen mukaan koululla. Luonnonvara-alan opiskelijana saat lounaan lisäksi myös maksuttoman aamiaisen ja päivällisen.

    Meillä ruoka on hyvää, ja käytämme pääasiassa kotimaisia sekä lähituottajien raaka-aineita. Laadimme ruokalistat toisen asteen ruokailusuositusten mukaan, ja kasvisruokaa on tarjolla päivittäin kaikille halukkaille. Käytämme suomalaista lihaa ja lihajalosteita, lähialueen perunaa ja leipätuotteita sekä suomalaisia marjoja. Suosimme kotimaisia satokauden kasviksia ja juureksia. Aterian yhteydessä on tarjolla myös suomalaista luomumaitoa.

    YSAOlla on kolme lounasravintolaa: Kaisla (Sankariniemi), Apila (Peltoniemi) ja Aisakello (Hingunniemi), joissa voit nauttia herkullisia lounaspöydän antimia. Apila ja Aisakello tarjoavat myös kahvilapalveluja aamusta pitkälle iltapäivään. Sankariniemen pääkampuksella kahvilapalveluita pääset nauttimaan Kahvila-myymälä Eväsmestarissa.

    Erityisruokavalio

    Ilmoita erityisruokavaliostasi ja tarkista lounaslista tästä.

    Tervetuloa herkullisten makujen äärelle!

    Terveydenhuollon palvelut

    Hoitajalla kädessään stetoskooppi.

    Opiskeluterveydenhuolto sisältää terveydenhoito- ja sairaanhoitopalvelut. Opiskeluterveydenhuollossa työskentelevät terveydenhoitajat ja lääkärit. Lääkärille ohjaudutaan terveydenhoitajan kautta.

    Opiskeluterveydenhuolto toteuttaa ensimmäisen opiskeluvuoden terveystarkastukset. Terveydenhoitaja antaa ohjausta ja neuvontaa erilaisiin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Opiskeluterveydenhuollon palvelut kuuluvat opiskelijalle, joka suorittaa ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai työvoimakoulutusta.

    TERVEYDENHOITAJIEN YHTEYSTIEDOT JA VASTAANOTTOAJAT
    
    Sankariniemi, Tähtiniemi ja Vieremä:
    Terveydenhoitaja Eila Eskelinen 
    +358 40 712 1160
    Tiistaisin ja perjantaisin klo 8.00–15.00  
    Koulutusalat: TARA, TALTE ja SÄH
    
    Terveydenhoitaja Heli Koskela
    +358 40 486 5493
    ma-pe klo 8.00-15.00
    Koulutusalat: LOGI, TUVA ja PUKI
    
    Terveydenhoitaja Tiina Heikura
    +358 40 712 1074
    Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8.00–15.00
    Koulutusalat: ELVA, HIKA, TVT, RACA, sekä KOTU Iisalmi & Vieremä
    
    Peltoniemi:
    Terveydenhoitaja Eila Eskelinen
    +358 40 712 1160
    Paikalla maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 8.00-15.00
    
    Hingunniemi:
    Terveydenhoitaja Kirsi-Maria Kallunki 
    +358 40 648 6608
    Paikalla torstaina aamupäivisin
    
    Toivala:
    Terveydenhoitaja Linda Ollikainen
    +358 44 740 2415
    Yhteydenotot puhelimitse, vastaanotto Sakkyn Toivalan tiloissa (os. Haapamäentie 1, 70900 Toivala)
    
    Ylämylly/Joensuu:
    Terveydenhoitaja Hanna Piitulainen
    +358 13 330 5202
    hanna-kaisa.piitulainen@siunsote.fi
    Paikalla tarpeen mukaisesti, yhteydenotot puhelimitse ja sähköpostilla
    

    Tervetuloa asuntolaan!

    Peltoniemen asuntolan pihapiiri kesäkuva.


    Kun matka kotoa uuteen opiskelupaikkaan on pitkä tai muutoin haasteellinen, tarjoavat monipuoliset asuntolamme sinulle hyvän ratkaisun asumiseen.

    Ylä-Savon ammattiopistolla on kaksi opiskelija-asuntolaa mihin voit hakea asuntolapaikkaa opintojesi ajaksi. Iisalmessa Peltoniemen asuntola palvelee kaikkien Iisalmen kampusten opiskelijoita ja Kiuruvedellä Museokadun asuntola Hingunniemen opiskelijoita. Muuttaminen asuntolaan voi helpottaa opiskeluarkeasi merkittävästi. Lisäbonuksena tulee mahdollisuus olla osa mahtavaa asuntolayhteisöä.

    Kun tarvitset lyhytaikaisempaa majoitusta lähijaksojen ajaksi, käytettävissäsi on Iisalmessa Peltoniemen asuntola lemmikkieläinpaikkoineen. Kiuruvedellä hevosalan opiskelijoille on oma asuntola Hingunniemen kampuksella.

    Huomaa tämä!
    Asuntolapaikkaa haetaan Wilmassa kun opintosi alkavat.
    
    Kun tarvitset majoitusta ainoastaan lähijaksosi ajalle, ohjeen löydät tämän sivun lopusta. 

    Asuntolapaikan hakeminen

    Haluamme tarjota sinulle opiskelua tukevan, valvotun asuinympäristön missä viihdyt ja tunnet olosi turvalliseksi. Asuntola on sinulle maksuton, mikäli suoritat meillä perustutkintoa, TUVAa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.
    Asuntolapaikat myönnetään ensisijaisesti oppivelvollisille (laki ammatillisesta koulutuksesta §104), TUVA-opiskelijoille ja näiden jälkeen muille tutkinto-opiskelijoille. Asuntolapaikan tarpeen arvioinnissa huomioidaan mm. opiskelijan kodin ja oppilaitoksen välinen etäisyys, kulkuyhteydet sekä muu asuntolapaikan tarpeeseen vaikuttava elämäntilanne. Asuntolapaikkapäätöksessä on ohje miten toimia jos päätös on kielteinen.
    Muuton yhteydessä peritään avainpantti (80 euroa), jonka saat takaisin muuttaessasi pois asuntolasta.

    Asuntolaohjaajat ovat tukenasi niin arkiaskareissa kuin vapaa-ajan ja harrastusten suunnittelussa. Muutettuasi sinut perehdytetään asuntolatoimintaan kurssilla, jolla tulevat tutuiksi niin uusi asuinympäristö ja opiskelupaikkakunta, kuin harrastusmahdollisuudet sekä monipuoliset nuorten palvelut. Kurssilla saat paljon myös eväitä tulevaisuuteen.

    Hae asuntolapaikkaa Wilmassa viikon kuluessa opintojesi alkamisesta. Asuntolapaikka myönnetään lukuvuodeksi kerrallaan, virallinen päätös asuntolapaikan myöntämisestä tulee sinulle Wilman kautta. Myös jatkavat opiskelijat hakevat paikkaa uudelleen 31.5. mennessä Wilmassa. Viikonlopuiksi ja/tai loma-ajoiksi asuntolaan jäämiselle haetaan erikseen lupa asuntolaohjaajalta. Asuntola ei voi olla virallinen asuinpaikkasi.

    Tutustu tärkeään ennakko- ja muuttoinfoon asuntoloiden esittely-sivulla. Huomaa, että jokaiselle asuntolalle on oma info.

    Majoittuminen lähijaksoilla

    Kun käyt YSAOn kampuksilla ainoastaan opintojesi lähijaksoilla, voit varata majoituksen asuntoloistamme. Lähijaksolla saat keskittyä opintoihisi ilman normiarjen askareiden pyörittämistä. Opiskelupäivän jälkeen voit levätä, opiskella tai hyödyntää paikkakunnan harrastus- ja kulttuuritarjontaa. Voit tehdä ruokaa majoitustiloissa tai nauttia valmiista pöydästä YSAOn kampusten ravintoloissa.

    Majoitustilat ovat kalustettuja soluasuntoja ja 2 — 3 henkilön huoneita. Mukaan tarvitset vain omat lakanat ja pyyhkeen. Keittiötiloista löytyvät perusastiat sekä välineet ruoanlaittoon.

    YSAOn opiskelijana majoittuminen on sinulle maksutonta, mikäli suoritat meillä perustutkintoa, TUVAa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa. Majoitus on maksuton myös osassa lyhytkoulutuksia, varmista maksuttomuus ennen varausta vastuuohjaajaltasi. Muille YSAOn kurssi- /tapahtuma-asiakkaille majoituksen hinta on 20,00€/vrk (ei sis. liinavaatteita). Peltoniemen ja Hingunniemen kampuksilla on mahdollisuus myös varata sähköpaikka asuntoautolle tai -vaunulle. Sähköpaikan hinta kaikille opiskelijoille on 10,00 euroa / vrk.

    Lähijakson majoitus varataan verkkokaupan kautta suoraan halutusta asuntolasta:
    
    Peltoniemen kampus, Iisalmi: Peltoniemen majoitusvaraukset  
    Hingunniemen kampus, Kiuruvesi: Hingunniemen majoitusvaraukset
    
    Tee varaus viimeistään 7 vrk ennen lähijaksosi alkua. Majoituspaikkoja on rajoitetusti. Ohjeet saapumiseen ja majoittumiseen saat sähköpostiisi majoitusinfon yhteydessä.

    Microsoft Office 365 ProPlus

    Oppilaitoksemme opiskelijoilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus ladata veloituksetta uusin Microsoft Office -paketti (Office 365 ProPlus) omalle kotikoneelle. Opintojen tai työsuhteen päätyttyä Office 365 ProPlus toimii 30 päivää. Office toimii senkin jälkeen luku- ja tulostustilassa.

    Office 365 ProPlus -paketti sisältää mm. Word-, Excel-, PowerPoint-, Outlook- ja Teams-ohjelmat.

    Voit ladata Officen viidelle omalle laitteellesi. Lisäksi voit hakea iPadin, iPhonen ja Androidin sovelluskaupasta Office-sovellukset ja aktivoida ne YSAOn käyttäjätunnuksellasi.

    Office 365 ProPlus -paketin lataus ja asennus

    1. Siirry Office 365 -portaaliin osoitteessa https://login.microsoftonline.com.
    2. Kirjoita YSAOn käyttäjätunnuksesi (sama kuin sähköpostiosoitteesi) ja klikkaa Seuraava.
      Tämän jälkeen sinut ohjataan YSAOn kirjautumissivulle.
    3. Kirjaudu sisään YSAOn käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi.
    4. Nyt olet kirjautunut Office 365 -portaaliin. Pääset asentamaan Office-paketin Asenna Office -painikkeella.
    5. Seuraa ohjeita, ja asenna Office.

    Ohjelmiston käyttöön liittyvät kysymykset

    Microsoft Office -ohjelmistojen käyttöön liittyvissä ongelmissa auttavat seuraavat sivustot

    HUOM! YSAOn tietohallintopalvelut eivät pysty auttamaan ohjelmiston hankkimisessa tai asentamisessa.

    Käyttösäännöt

    Käyttösäännöt

    Saamallasi käyttäjätunnuksella voit kirjautua YSAOn lähiverkon tietokoneille sekä käyttää sähköpostia, Wilmaa, itslearning-verkko-oppimisympäristöä ja langatonta verkkoa.

    Ottaessasi käyttöön sinulle luodun käyttäjätunnuksen, sitoudut seuraaviin käyttösääntöihin.

    1. Ylä-Savon ammattiopiston it-palveluiden käytössä noudatetaan elektronisessa tiedonvälityksessä yleisesti hyväksyttyjä käyttäytymistapoja ja Suomen lakia (esim. ohjelmien kopiointi). Palveluiden käyttäjien on myös noudatettava ylläpitäjän antamia ohjeita ja määräyksiä.
    2. Muiden käyttäjien häiritseminen tai sellaisten tietojen saamisen yrittäminen, mihin käyttäjällä ei ole oikeuksia, on ehdottomasti kiellettyä. Toisille henkilöille osoitettujen tai heille kuuluvien viestien tai muiden tietojen etsiminen, avaaminen tai lukeminen tai näiden toimien yritys on kielletty. Tämä koskee myös järjestelmän ylläpitäjiä, poikkeuksena kohdassa 7 mainitut tilanteet. Jos sovellukset antavat tällaista tietoa toimihenkilön tai järjestelmän ylläpitäjän käyttöön tai hän muuten vahingossa saa tällaista tietoa, sitä ei saa kopioida, lähettää, ilmaista tai muuten siirtää.
    3. Ylä-Savon ammattiopisto antaa käyttäjille käyttäjätunnukset ja sähköpostiosoitteen, jotka oikeuttavat niihin kuuluvien palveluiden käytön. Ammattiopisto pidättää oikeuden valita käyttäjätunnus oman käytäntönsä mukaiseksi ja lisäksi käyttäjä voidaan velvoittaa vaihtamaan salasanansa. Ylä-Savon ammattiopisto varaa oikeuden ottaa käyttöön sähköpostipalvelimelle roskapostinsuodatustoiminnot eikä vastaa tästä mahdollisesti aiheutuvista taloudellisista tai muista vahingoista.
    4. Käyttäjätunnus ja salasanat ovat henkilökohtaisia, eikä niitä saa myydä, lainata, vuokrata tai muulla tavalla luovuttaa kolmannelle osapuolelle.
    5. Käyttäjä on itse vastuussa käyttäjätunnuksestaan, salasanastaan ja sähköpostiosoitteestaan sekä kirjoittamistaan, lähettämistään tai välittämistään viesteistä, tiedoista, ohjelmista tai muista tiedostoista sekä niiden ja saamiensa salasanojen turvallisuudesta. Käyttäjä vastaa myös yllämainittujen kohtien laiminlyönnistä johtuvista seuraamuksista. Käyttäjä on velvoitettu itse huolehtimaan saamiensa tai käyttämiensä ohjelmien, tiedostojen tai hakemistojen tietoturvallisuudesta.
    6. Mikäli käyttäjä huomaa sellaisen virheen tai puutteen käyttämiensä palveluiden toiminnassa, joka saattaa aiheuttaa tietoturvaongelmia, on hän velvollinen viipymättä ilmoittamaan siitä ylläpitäjälle.
    7. Järjestelmien ja niiden sisältämien tietojen turvallisuuden varmistamiseksi sekä järjestelmien toiminnan ylläpitämiseksi, järjestelmien ylläpitäjillä on oikeus valvoa järjestelmien käyttöä ja tarvittaessa oikeus päästä järjestelmien sisältämiin tietoihin ja muihin viesteihin sekä tarvittaessa kopioida, tuhota ja siirtää niitä. Kts. kohta 2.
    8. Ylä-Savon ammattiopisto ei vastaa käyttämiensä laitteistojen tai ohjelmistojen vikojen aiheuttamista taloudellisista tai muista vahingoista.
    9. Ylä-Savon ammattiopisto pidättää itsellään oikeuden muuttaa tarvittaessa toimitusehtoja tai tämän sopimuksen piiriin tulevia palveluita, jolloin käyttäjällä on oikeus irtisanoa tämä sopimus. Käyttäjällä on myös oikeus milloin tahansa luopua palvelun käytöstä ilmoittamalla siitä käyttäjätunnuksen myöntäjälle.
    10. Näiden sääntöjen vastaisesta järjestelmien käytöstä on ilmoitettava ylläpitäjälle. Mikäli käyttäjä rikkoo tätä sopimusta tai on piittaamaton ylläpidon antamista ohjeista, Ylä-Savon ammattiopistolla on oikeus irtisanoa tämä sopimus välittömästi ja poistaa kyseinen käyttäjätunnus ja sähköpostiosoite käytöstä. Sääntöjen rikkomisesta voi olla seurauksena lisäksi korvausvelvollisuus tai jopa palvelussuhteen irtisanominen tai purkaminen. Monet sääntöjen vastaiset teot ovat myös rikosoikeudellisesti rangaistavia.
    11. Tietokoneisiin saa asentaa ainoastaan ohjelmia, joihin on laillinen lisenssi.
    12. Opiskelusuhteen päättyessä käyttäjän tunnukset, luetut että lukemattomat sähköpostit, kotisivut ja muut tiedostot tuhotaan. Myös opiskelusuhteen jälkeen mahdollisesti tulevat sähköpostit tuhotaan ja postilaatikko poistetaan. Viestejä ei myöskään jälleen lähetetä opiskelijan mahdolliseen uuteen osoitteeseen.

    Opiskelijan digipalvelut

    Henkilö istuu tietokoneruutujen äärellä, joissa tietoturvaan liittyviä lukemia.

    Tietohallintopalvelut vastaavat kaikista Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän ja Ylä-Savon ammattiopiston tietoteknisistä palveluista, kuten laitteistojen ylläpidosta, tietoliikenteestä, ohjelmistoasennuksista, käyttäjätuesta jne.

    Alle on koottu tietoa opiskelijoille tarkoitetuista digipalveluista.

    Eduhelppi — Opiskelijoiden oma tietotekninen apu

    Eduhelppi neuvoo, ohjaa sekä opastaa tietokoneiden ja mobiililaitteiden käytössä kaikkia YSAOn opiskelijoita paikkakunnasta riippumatta. Eduhelpin toiminnasta vastaa tieto- ja viestintätekniikka-alan opiskelijat ja opettajat.

    Palveluaika ma-pe, klo 8.15 — 14
    +358 40 827 7020
    eduhelppi@edu.ysao.fi

    Käyttäjätunnukset

    Jokaiselle YSAOn perustutkinto-opiskelijalle luodaan AD:hen (Active Directory) käyttäjätunnus opiskelun alkaessa ja tämä tunnus on voimassa koko opiskelun ajan.

    Käyttäjätunnukset luodaan, päivitetään ja poistetaan Wilmaan kirjattujen tietojen perusteella. Käyttäjätunnus ja salasana lähetetään opiskelijalle tekstiviestillä. On siis tärkeää pitää oma puhelinnumero ajan tasalla. Viestissä on myös linkki YSAOn käyttösääntöihin, joita opiskelija sitoutuu noudattamaan käyttäjätunnusta käyttäessään. Jos opiskelijalla ei ole matkapuhelinta, tunnukset toimitetaan kirjeessä.

    Samalla käyttäjätunnuksella voi kirjautua YSAOn lähiverkon tietokoneille sekä käyttää sähköpostia, Wilmaa, itslearning-verkko-oppimisympäristöä ja langatonta verkkoa.

    Salasanan vaihtaminen

    Jos haluat vaihtaa salasanasi, voit tehdä sen osoitteessa https://salasana.ysao.fi

    Vaihtaminen onnistuu vain, jos muistat nykyisen salasanasi. Mikäli olet unohtanut salasanasi, pyydä uutta tekstiviestillä alla olevan ohjeen mukaisesti.

    Salasanan uusiminen tekstiviestillä

    Jos olet unohtanut YSAOn verkon salasanasi (joka käy myös esim. sähköpostiin, Wilmaan ja itslearningiin), saat uuden salasanan helposti tekstiviestillä.

    Salasanan uusiminen tekstiviestillä vaatii, että Wilmaan on tallennettu käytössäsi oleva matkapuhelinnumero. Jos Wilmassa on vanha matkapuhelinnumero, salasanan uusiminen ei onnistu. Kun matkapuhelinnumerosi muuttuu, muista käydä opiskelijapalveluissa kertomassa uusi puhelinnumerosi tai vaihda se itse Wilman lomakkeissa.

    Kun haluat uuden salasanan, lähetä numeroon 044 738 8833 alla oleva tekstiviesti omasta matkapuhelimestasi :
    SALASANA käyttäjätunnus henkilötunnuksen neljä viimeistä merkkiä

    Esimerkki, Matti Meikäläinen lähettäisi tekstiviestin:

    Salasana matti.meikalainen@edu.ysao.fi 789a

    HUOM! Käytä viestiä kirjoittaessasi välilyöntiä, koska muuten viestisi ei mene perille oikeassa muodossa.

    Ollessasi ulkomailla lisää puhelinnumeron eteen Suomen suunta, jolloin puhelinnumero on +358447388833.

    Jos antamasi tiedot ovat oikein ja salasanan uusiminen onnistuu, saat uuden salasanan tekstiviestillä. Saat tekstiviestin myös epäonnistuneesta salasanan uusimisyrityksestä.

    Palvelun käyttäminen maksaa normaalin tekstiviestin lähettämisen verran.

    Palvelun väärinkäyttöä käsitellään tietomurtoyrityksenä.

    Jos salasanan uusiminen ei onnistu, ota yhteyttä YSAO:n Helpdeskiin, puh. +358 40 1800 800.

    Vinkki: Talleta matkapuhelimeesi yhteystietoihin numero 0447388833 esim. nimellä salasanan vaihto, jolloin sinun ei tarvitse opetella ulkoa kyseistä puhelinnumeroa.

    Langaton verkko

    Opiskelijalla on käytettävissään langaton verkko (WLAN) nimeltään YSAO-Opiskelija. Verkkoon kirjaudutaan omilla AD-käyttäjätunnuksilla. Tässä verkossa voi käyttää opiskelijoiden omia päätelaitteita (kannettavat tietokoneet, tabletit, älypuhelimet jne.).

    Käyttäjä vastaa itse käyttämiensä päätelaitteiden tietoturvasta, esimerkiksi käyttöjärjestelmän tietoturvapäivityksistä, virustorjunnasta ja palomuurista. Jokainen käyttää palvelua omalla vastuullaan.

    Hevosalan palvelut

    Hevostenhoitaja seisoo hevosen vieressä lämpöhoitolaitteen luona.

    Vierastallit

    Hingunniemen kampuksella on tarjolla 12 vierastallipaikkaa yksittäisiä päiviä tai viikonloppuja varten. Varaus on tehtävä vähintään vuorokausi ennen varauksen alkua. 

    Hinnasto

    • Vierastallipaikka opiskelija, tallimaksu ja rehut, 12 € / vrk, sisältää alv.
    • Vierastallipaikka muu varaaja, tallimaksu ja rehut, 22 € / vrk sisältää alv. Varattavissa ainoastaan yksittäisiä päiviä tai viikonloppuja
    • Päiväkarsinapaikka, ei sisällä rehuja, 11 € sisältää alv.

    Perusrehut ovat kuivaheinä, kaura sekä suola.

    Totilas-ratsastussimulaattori

    Hingunniemen kampuksessamme sijaitsee Totilas-ratsastussimulaattori, joka soveltuu erinomaisesti ratsastusopetukseen.

    Simulaattori antaa ratsastajalle palautetta tekniikasta ja ongelmakohdista, muun muassa istunnan painopistealueista ja apujen käytöstä. Ohjelmoitava simulaattori toimii kaikissa askellajeissa, ja vieressä ohjaavalla opettajalla on ainutlaatuinen mahdollisuus ohjata ratsastajaa vaikka kädestä pitäen. Muu ryhmä voi seurata opetusta samalla lähietäisyydeltä.

    Voit varata Totilaksen itsellesi ja ystävillesi siten, että YSAOn opettaja on ohjaamassa. Mikäli olet valmentaja tai ohjaaja, voit varata ajan omalle seurallesi ja opetusryhmälle, jolloin itse vastaat ohjauksesta.

    Hingunniemen majoitusvaraus

    Mikäli suoritat YSAOlla perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoa, voit varata asuntolapaikan lähijaksoillesi maksutta. Muille majoitusta Hingunniemessä tarvitseville yöpyminen asuntolassa maksaa 20 € / yö. Varaa majoitus sivulta: https://ysao.fi/tuote-osasto/tilavaraukset/asuntola-hingunniemi-kiuruvesi/

    Auton huolto

    Ajoneuvoasentaja tarkistaa punaisesta hybridiautosta öljyn.

    Teemme opiskelijatyönä opettajien ohjauksessa henkilö- ja pakettiautoihin mm.
    -rengastyöt ja tasapainotukset
    -öljynvaihtohuollot
    -määräaikaishuollot
    -jarrujen testaukset ja korjaukset
    -katsastustarkastukset
    -pyörien asentokulmien mittaukset ja säädöt
    -vikakoodien lukemiset
    -päästömittaukset

    Esimerkkejä auton huollon hinnoista

    -öljyn ja suodattimen vaihto 10 €, ei sis. öljyä ja suodatinta
    -pyörien vaihto, sis. pesun 10 €
    -nelipyöräsuuntaus, sis. pyöränkulmien säädön 30 €
    -huollot ja korjaukset tuntityönä 5 €/tunti
    Hinta sis. alv 24 %.

    Huomioithan, että työt tehdään opiskelijatyönä laadukkaasti, jolloin työn aikataulu on pidempi kuin ammattihenkilöiden suorittamana.

    Kesä- tai talvipyörien vaihto

    Opiskelijamme tekevät henkilöautojen talvipyörien vaihtoa 10 € hintaan / henkilöauto. Katso itsellesi sopiva vapaa aika!

    Asiakastöiden vastaanotto ja kyselyt

    ma-pe klo 8–15
    040 179 8156
    Kotikyläntie 254, 74150 Iisalmi

    tai

    petri.piippo@ysao.fi
    antti.sonninen@ysao.fi
    jari.tossavainen@ysao.fi

    Tervetuloa!

    Ajoharjoittelurata

    Kuljetusalan ammattitutkinto, henkilökuljetusten osaamisala, linja-autonkuljettaja-opiskelija linja-auton ratissa ajoharjoitteluradalla Ylä-Savon ammattiopiston logistiikka-alan oppimisympäristössä.

    Ylä-Savon ammattiopiston ajoharjoittelurata on käytettävissä ajokorttiin tähtäävässä opetuksessa.

    Rata-alueen tiet ovat asfaltoituja. Liukkaankelinrata käytössä vain talviaikana keliolosuhteiden niin salliessa. Liukkaankelinalueella on kaksi harjoittelupaikkaa, suora- ja kaarreosuus. Turvallisen harjoittelun takaavat laajat turva-alueet.

    Ylä-Savon Ammattiopiston ajoharjoitteluradalla on myös tiealueita, joilla voi harjoitella raskaiden ajoneuvojen
    käsittelyä. Alueella on myös hyvät mahdollisuudet opetella puutavarankuormaimen käyttöä, kappaletavaranosturin käyttöä sekä opetella mm. vaihtamaan lavoja tai jalkalavakontteja kuorma-autoon.

    Alueella on myös terminaali, jossa voidaan opetella trukin, työntömastotrukin sekä lavansiirtovaunujen käyttöä. Terminaalissa on myös kaksi lastaussiltaa, jossa voidaan opetella mm. trukin käyttöä ajoneuvojen kuormaamiseen ja purkamiseen sekä ajoneuvojen ja perävaunujen peruuttamista laitureihin. Käytössä on myös pyöräkone, jolla voidaan opetella erilaisia nosto- ja lastaustehtäviä. Pyöräkoneella tehdään myös alueen lumityöt, josta huolehtivat logistiikan opiskelijat.

    Alue voidaan sulkea muulta liikenteeltä puomeilla, jolloin harjoittelu on turvallista. Koko rata-alueella on valaistus, joka voidaan tarvittaessa kytkeä pois, jos halutaan harjoitella pimeällä ajoa. Pimeänajon harjoituksessa on käytössä noin 2,5 km pitkä lenkki, jossa on erinomaiset mahdollisuudet opetella jalankulkijan näkemistä, ajoneuvojen kohtaamista sekä ajoneuvojen ohitustilanteita.

    Ajoharjoitteluradan liukkaankelinaluetta, sekä koko käsittelyaluetta, on mahdollisuus vuokrata. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous.

    Ota yhteyttä

    Ajanvaraus radalle onnistuu alla olevasta puhelinnumerosta tai varauksia voi tiedustella myös sähköpostitse ajoharjoittelurata@ysao.fi

    Ylä-Savon ammattiopisto, ajoharjoittelurata
    Sonkajärventie 114,
    74100 IISALMI

    Ratamestari Rauno Miettinen
    0400 792 818

    Riskientunnistamisratapäivä

    Riskientunnistamisratapäivinä ajoharjoittelurata on varattavissa autokoulujen opetukseen alla olevasta linkistä.

    Eläinpalvelut Tassula ja Tassutupa

    Eläintenhoidon ammattitutkinto, eläintentrimmaamisen osaamisala -opinnot suorittanut trimmaaja käsittelemässä mäyräkoiraa trimmauspöydällä.

    Eläinhoitola Tassutupa

    Tuo kissasi Ylä-Savon ammattiopiston eläintenhoitaja-opiskelijoiden asiantuntevaan ja ohjaajien valvomaan hoitoon Iisalmeen, YSAO Peltoniemeen, päiväksi, viikonlopuksi tai vaikka lomasi ajaksi!

    Mikäli sinulla on hoidon tarvetta pienille lemmikeille kuten kaneille ja jyrsijöille, ole yhteydessä meihin, niin sovitaan asiasta. Koiria emme nykyisin ota hoitoon.

    Aukiolo

    Palvelemme sinua joka päivä klo 7.30-16.00 välillä, niin arkena kuin viikonloppunakin.

    Kysy lisää!

    Ylä-Savon ammattiopisto YSAO Peltoniemi
    Kotikyläntie 254, 74150 Iisalmi
    040 177 8550
    tassutupa@ysao.fi

    Eläinhuoltamo Tassula

    Pieneläinhuoltamo Tassula tarjoaa opiskelijatyönä koirien turkinhuoltopalvelua erirotuisille koirille.

    Kysy lisää!

    Ota yhteyttä mikäli sinulla on jotain kysyttävää, vastaamme mielellämme!
    Essi Taipale
    puh. 050 347 7760

    Pieneläinhuoltamo Tassula
    Ylä-Savon ammattiopisto YSAO Peltoniemi
    Kotikyläntie 254, 74150 Iisalmi
    tassula@ysao.fi

    
    
    
    
    

    Parturi-kampaamo Hiustaiturit

    Kampaaja pesee asiakkaan hiuksia.

    Tervetuloa Hiustaitureihin!

    Parturi-kampaamo Hiustaiturit on oppilaitoksen oppimisympäristö, jossa työskentelevät hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat heti ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. Hiustaiturit tarjoavat opiskelijoiden toteuttamia hiuspalveluja opettajan tai ammatinohjaajan valvonnassa. Oppimisympäristössä harjoiteltavat asiakastyöt kehittävät opiskelijan osaamista ja valmiutta työelämään.

    Hiustaitureissa tehdään hiusten leikkauksia, hoitokäsittelyjä, värjäyksiä ja rakennekäsittelyjä. Lisäksi parturipalveluita tekevät voivat tehdä myös partakäsittelyjä (tällä hetkellä koronan vuoksi ei partakäsittelyjä asiakaspäivinä).

    Lisää palveluista ja hinnoista löydät alta.

    Aukioloajat

    Hiustaiturit avoinna loppukevään
    
    Ti-To klo 8.30-14.30
    
    
    Ajanvaraus puh. 040 177 8525
    
    

    Parturi-kampaamo Hiustaiturit
    Kotiteollisuuskuja 3
    Iisalmi
    Katso video Hiustaitureihin saapumisesta.

    Huom!
    Varaathan aikaa käsittelyyn tullessasi, sillä kaikki työt tehdään oppilastyönä.

    Hinnasto

    Huom. päivitetyt hinnat 1.8.2023 alkaen

    Hiustenleikkaukset
    • Otsaleikkaus (otsahiukset, korvalliset yms.)  8 €
    • Siistiminen, nopea konetyö (hiusrajat)  10 €
    • Hiustenleikkaus  15 €
    • Hiustenleikkaus muun käsittelyn yhteydessä 9 €

    Hiusten- ja hiuspohjan hoidot sekä hiusten hoitaminen luonnontuotteilla
    • Lyhyet 10 €
    • Puolipitkät / pitkät hiukset 12 €

    Kampaukset
    • Rulla- tai föönikampaus   7 €
    • Juhlakampaukset 20 €

    Kiharat
    • Lyhyet 35 €
    • Lyhyet, permanentti ja sävy 55 €
    • Puolipitkät (yli olkapään) 45 €
    • Puolipitkät, permanentti ja sävy 70 €
    • Pitkät 55 €
    • Pitkät, permanentti ja sävy 85 €
    • Osapermis (alle 15 puolaa) 30 €
    • Rullahinta 5 €

    Kulmat ja ripset
    • Värjäys ripset ja kulmat
    (sis. kulmien siistimisen) 10 €
    • Värjäys ripset / kulmat
    (sis. kulmien siistimisen) 8 €
    • Kulmien muotoilu  4 €

    Vaalennus-, kevyt-, kesto- ja kasvivärjäys                                                                           
    • Yksittäiset raidat / hyvin ohuet hiukset
    (massan määrä 30-50g) 30 €
    • Tyviväri (massan määrä 50-70g) 35 €
    • Lyhyet (massan määrä max. 90g) 40 €
    • Puolipitkät (massan määrä max. 120g) 45 €
    • Puolipitkät (massan määrä max. 160g) 55 €
    • Pitkät (massan määrä max. 180g) 65 €
    • Pitkät (massan määrä max. 200g) 75 €
    • Pitkät (massan määrä max. 250g) 85 €
    • Pitkät (massan määrä max. 360g) 100 €

    Moniväri
    (hintaero työmäärään vuoksi +2€ edellisen massamääriin verrattuna)
    • Lyhyet (massan määrä max. 90g) 42 €
    • Puolipitkät (massan määrä max. 120g) 47 €
    • Puolipitkät (massan määrä max. 180g) 67 €
    • Pitkät (massan määrä max. 250g) 87 €
    • Pitkät (massan määrä max. 360g) 102 €

    Raidat
    • Yksittäiset raidat / hyvin ohuet hiukset
    (massan määrä max. 30-50g) 30 €
    • Lyhyet (massan määrä max. 90g) 40 € 
    • Lyhyet (massan määrä max. 120g) 45 € 
    • Puolipitkät (massan määrä max. 180g) 65 €
    • Puhdistaminen, värinpoisto (lisäkäsittely) 25€
    • Värimaski (muun käsittelyn yhteydessä) 5€ 

    Yhteyshenkilöt

    Birgitta Lipponen

    birgitta.lipponen@ysao.fi

    Mira Konola
    mira.konola@ysao.fi
    Hiustaitureiden puh. 040 177 8525

    Marja Hurskainen (virkavapaalla 1.8.2023 alkaen)
    marja.hurskainen@ysao.fi

    Opetusravintola Oppimestari

    Ravintola Oppimestarin katettu ruokailupöytä.

    Luksusta lounaaksi Opetusravintola Oppimestarissa

    Edullinen, runsas ja monipuolinen lounas houkuttelee ruokailemaan läheltä ja kaukaa. Oppimestarin lounaalla arvostetaan kotimaisia ja tuoreita  raaka-aineita ja paikallisia tuottajia mahdollisimman kattavasti.

    Hyvän ruoan lisäksi Oppimestarissa kiinnitetään huomiota lämminhenkiseen asiakaspalveluun, jota opiskelijamme kutsuvat myös nuorekkaaksi ilmapiiriksi. Se kuuluu Oppimestarissa samaan hintaan.

    Oppimestarissa ruokaillessasi voit nauttia samalla upeasta järvimaisemasta.

    Aukioloajat

    Yllätä & Ilahduta Ystävää
    
    •	Hyvä pihvi parempi päivä!
    Ke 14.2.24 klo 10.30–12.30
    
    Salaattipuffa
    Täyteläinen katkarapu-tomaattikeitto
    
    Voit valita seuraavista vaihtoehdoista itsellesi mieluisan ja tilata ennakkoon oppimestari@ysao.fi Käytämme Suomalaista possun lihaa. 
    
    •	Wieninleike
    •	Metsästäjänleike
    •	Possun lehtipihvi& maustevoi 
    Perunasose tai Lohkoperunat
    Kauden kasvikset
    
    Kahvi & Ystävänpäivän leivos
    
    16 €
    
    Varaathan paikkasi soittamalla tai sähköpostitse, paikkoja rajoitetusti
             
    Tilaukset ja varaukset
    puh. 040 177 8530
    oppimestari@ysao.fi 
    
    Oppimestarin väki

    Tervetuloa lounaalle, palvelemme teitä ilolla ja rakkaudesta ruokaan!

    Ravintola Kaisla, Sankariniemi

    Ravintola Kaislan lounas.

    Herkullista lounasta Ravintola Kaislassa

    Avarat ja valoisat tilat kutsuvat virkistäytymään ja nauttimaan samalla lounasta hienossa järvimaisemassa. Ateriat valmistetaan paikan päällä suurella sydämellä ja iloinen asiakaspalvelumme on vertaansa vailla! Ravintola Kaisla palvelee herkullisen lounasruokailun merkeissä Sankariniemen kampuksella.

    Tervetuloa nauttimaan monipuolisen lounaan antimista!

    Lounasruokailu ma-pe klo 10-12.15

    Tiedustelut
    puh. 0400 793 119 tai 0400 793 185
    kaisla@ysao.fi

    Ravintola Apila, Peltoniemi

    Ravintola Apilan lounaskuva.

    Iloisen palvelun Ravintola Apila

    Avarat ja valoisat tilat kutsuvat virkistäytymään ruokailun ja kahvittelun merkeissä Ravintola Apilaan, joka sijaitsee uudessa Taitotalossa hienossa rantamaisemassa. Kesäaikaan voit istahtaa myös terassille ihastelemaan idyllistä savolaista maalaismaisemaa.

    Ravintola Apila palvelee aamusta pitkälle iltapäivään ja huolehtii osaltaan opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnista. Kahvilasta löytyy välipalaa moneen makuun ja palvelu on iloisen lupsakkaa!

    Tervetuloa Ravintola Apilaan!

    Aukioloajat

    Aamupala klo 7.30-8.15
    Lounas klo 10.45-12
    Päivällinen ma-to klo 15-15.40, pe ei ole päivällistä.
    Kahvila palvelee klo 8-14.30, perjantaisin suljemme klo 13.15

    Tiedustelut
    puh. 0400 792 822
    apila@ysao.fi

    Ravintola Aisakello, Hingunniemi

    Ravintola Aisakello lounaskuva.

    Ravintola Aisakello on Hingunniemen sydän

    Kotoisassa Aisakellossa valmistetaan herkullisia kahvilatuotteita ja aterioita, joita muistellaan lämmöllä vielä vuosia valmistumisen jälkeenkin. Aisakello palvelee aamupalasta päivälliseen asti ja huolehtii osaltaan opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnista.

    Tervetuloa virkistymään ravintola Aisakelloon!

    Aukioloajat

    Aamupala ma-pe klo 7-8.30
    Lounas ma-pe klo 10.30-12
    Päivällinen ma-to klo 15- 16.30, pe ei ole päivällistä.
    Kahvila avoinna aamusta iltapäivään, pe suljemme klo 12.

    Huom! Tarkista loma-aikojen aukioloajat ravintolasta.

    Tiedustelut
    puh. 040 179 8170
    tanja.kaarakainen@ysao.fi

    Kahvila-myymälä Eväsmestari

    Värikkäitä leivonnaisia ja konditoriatuotteita tarjottimella.

    Kahvila-myymälä Eväsmestari sijaitsee Sankariniemen kampuksella aulan läheisyydessä. Valoisassa ja tilavassa kahvilassa voit nauttia makeita ja suolaisia herkkuja edulliseen opiskelijatyöhintaan. Monipuolisen tuotevalikoiman kruunaa asiantunteva ja iloinen palvelu.

    Myymälän puolelta löytyy opiskelijoidemme (kokit, leipuri-kondiittorit, elintarvikkeiden valmistajat) valmistamia tuotteita: ruoka-annoksia, leivonnaisia, leipää ja säilykkeitä. Tuotevalikoima vaihtelee opetussuunnitelman ja sesongin mukaan.

    Tervetuloa herkkujen pariin!

    Aukioloajat

    Kahvila Eväsmestari palvelee
    ma-to klo 7.45 — 14.30
    pe klo 7.45 — 13.30

    Myymälä Eväsmestari palvelee
    ti-to klo 10.30 — 14.30
    pe klo 10.30 — 13.30

    Tiedustelut puh. 0400 792 831

    Opiskelu ja kansainvälisyys

    Kaksi henkilöä pelaavat sisäjalkapalloa, kun muut henkilöt ympärillä seuraavat peliä.

    Maailma kutsuu sinua – oletko valmiina?

    Kansainvälisyys avaa uusia mahdollisuuksia ja ovia myös ammatillisessa koulutuksessa. Kansainvälinen toiminta kehittää kielitaitoasi ja antaa sinulle valmiuksia toimia erilaisissa monikulttuurisissa ympäristöissä. Kansainvälisyys antaa sinulle paljon uusia kokemuksia ja avaa työllistymismahdollisuuksia ulkomaille.

    Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijana sinun on mahdollista lähteä työssäoppimisjaksolle ulkomaille. Yleensä jaksot kestävät 4-6 viikkoa. Sinun on mahdollista hakea ulkomaan työssäoppimisjaksolle myös YSAOn stipendiä.

    Hankkeilla mahdollisuudet maailmalle

    Koulumme on mukana hyvin monipuolisesti erilaisessa kansainvälisessä hanketoiminnassa, jonka kautta järjestämme upeita mahdollisuuksia lähteä ryhmässä tutustumaan esimerkiksi toisen kansainvälisen oppilaitoksen toimintaa.

    Eurooppaan suuntautuvaa liikkuvuutta rahoitetaan muun muassa Erasmus+ -ohjelmasta.

    Yhteystiedot

    Sankariniemi ja Tähtiniemi
    Kristiina Hartikainen
    050 472 0373
    kristiina.hartikainen@ysao.fi

    Hingunniemi
    Jenna Hartojoki
    050 530 8280
    jenna.hartojoki@ysao.fi

    Peltoniemi
    Päivi Kallionpää
    040 177 8538
    paivi.kallionpaa@ysao.fi

    Opiskelijapalvelut

    YSAOn opiskelijapalvelut sijaitsevat Iisalmessa Sankariniemellä. Sinua auttavat opintosihteerit esimerkiksi opiskelutodistuksiin, opintosuoritusotteisiin ja tukiin liittyvissä asioissa. Opiskelijapalveluista saat tarvittavat opiskelutodistukset ja opintosuoritusotteet.

    Opiskelijapalvelut:
    ma–pe klo 9–15
    +358 40 177 2800
    Asevelikatu 4, 74100 Iisalmi
    opiskelijapalvelut@ysao.fi

    Koulumatkatuki

    Koulumatkatuen hakutapa uudistuu lukuvuodelle 2023-2024
    Koulumatkatuen hakutapa uudistuu lukuvuoden 2023 -2024 matkoihin. Tuen myöntämisperusteet pysyvät ennallaan. Kesä-heinäkuulle 2023 koulumatkatuki haetaan vielä vanhalla paperilomakkeella. 1.8.2023 jälkeisiin koulumatkoihin haetaan tukea sähköisesti OmaKelassa. Hakemuksen täyttämiseen opiskelija tarvitsee verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen ( https://mobiilivarmenne.fi/ ). Nämä kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen lomakkeen täyttämistä. Linja-autolla kulkevat saavat heti lomakkeen täytettyä sähköisen osto-oikeuden reitit ja liput-sovellukseen tai Waltti mobiilisovellukseen. Hakulomakkeella kysytään koulun työajat ja loma-ajat. Koulutussopimusjaksoille tukea haettaessa tulee huolehtia, että koulutussopimusjakso on hyväksytty ja tallennettu Wilmaan ennen lomakkeen täyttämistä.

    Slice-opiskelijakortti

    Opiskelijana sinulla on mahdollisuus ladata käyttöösi maksuton Slice-opiskelijakortti. Lisätietoja saat Opiskelijan oppaasta.

    Tietotekninen tuki, käyttäjätunnukset

    Opiskelijoiden tietoteknisenä tukena toimii Eduhelppi. Eduhelppi neuvoo, ohjaa sekä opastaa tietokoneiden, sovellusten (mm. kirjautumiset Wilma,O365, Itslearning) ja mobiililaitteiden käytössä kaikkia YSAOn opiskelijoita paikkakunnasta riippumatta.

    Yhteystiedot:
    avoinna arkisin 8.15-14.00 (pois lukien loma-ajat)
    eduhelppi@edu.ysao.fi
    Puh +358 40 827 7020

    Opiskelijoille tarkoitetut digipalvelut löydät tästä, jossa on tarkemmin ohjeita mm. salasanan vaihdosta.

    Sähköinen tutkintotodistus ja tiedoksianto

    YSAOlta valmistuva saa virallisen tutkintotodistuksensa jatkossa 1.11.2023 alkaen sähköisenä. Myös muut todistukset ja eroamispäätökset annetaan sekä lähetetään jatkossa sähköisesti. Lue ohjeet todistuksen toimituksesta ja lataamisesta sivulta: Sähköinen tutkintotodistus ja tiedoksianto — Ylä-Savon ammattiopisto YSAO

    Todistus- ja muut asiakirjajäljennökset

    Meiltä valmistuneena opiskelijana voit tilata todistusjäljennökset kadonneista tutkintotodistuksista kirjaamon kautta. Avaa sähköinen lomake tästä. Virallisen paperitodistuksen jäljennöksestä ja sen toimittamisesta perimme asiakirjalunastusmaksun sekä mahdollisen kopiomaksun ja postimaksun. Paperiset todistukset ovat olleet käytössä 31.10.2023 saakka.

    Opintojen ohjaus

    Nuoret tietokoneella.

    Opinto-ohjaus on jatkuvaa ja asiakaslähtöistä toimintaa opiskelijan ammatillisen kasvun ja kehityksen tukena. Jokaisella YSAOn opiskelijalla on oikeus yksilölliseen ja laadukkaaseen opinto-ohjaukseen kaikissa opintojensa vaiheissa.

    Vastuuohjaajat, opinto-ohjaajat ja erityisen tuen asiantuntijat sekä koko henkilöstö ohjaavat ja tukevat opiskelijaa opintojen aikana eri tavoin. Päävastuu ohjauksestasi on kuitenkin vastuuohjaajalla ja opinto-ohjaajalla.

    HOKS

    Opiskelijalle laaditaan koulutuksen alkaessa henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma eli HOKS. Se tehdään opiskelijan, vastuuohjaajan ja tarvittaessa työantajan yhteistyönä. Vastuuohjaajan kanssa päivitettävä HOKS on jokaiselle yksilöllinen suunnitelma opintoja koskien. Tarvittaessa myös opinto-ohjaaja osallistuu henkilökohtaisen suunnitelmasi laadintaan.

    ”Unelmilla ei ole parasta ennen päivämäärää.”

    Amisinfo
    Mikäli tarvitset apua tai sinulla on kysymyksiä opinnoista tai kesätehtävien ohjeistuksista, ota yhteyttä Amisinfoon puh. +358 40 186 7587.
    Hakijapalvelut
    Hakuasioissa voi soittaa hakijapalvelujen numeroon, josta tavoitat päivystävän opinto-ohjaajan. Puh.  +358 40 4811 400.

    Opinto-ohjaaja

    • tukee ura- ja elämänsuunnittelussa
    • antaa tukea työelämään ja jatko-opintoihin siirtymiseen
    • tukee erityisesti opintojen muutostilanteissa

    Jokaiselle alalle on nimetty oma opinto-ohjaajansa.

    Opinto-ohjaajien yhteystiedot

    Varaa aika opolle (sähköinen ajanvaraus)

    • Maatalous- ja eläintenhoito, Peltoniemi
    • Ajoneuvoala, Peltoniemi
    • Artesaani, sisustaja, Peltoniemi
    
    Anna Kyllönen 
    +358 50 307 5000 
    anna.kyllonen@ysao.fi 
    • Kone-ja tuotantotekniikka, Sankariniemi ja
      Vieremä
    • TVT-ala, Sankariniemi
    • Talotekniikka, putkiasentaja, Sankariniemi
    • Talonrakennus, Kyllikinkatu
    
    Terttu Kortelainen 
    +358 400 793 374 
    terttu.kortelainen@ysao.fi  
    • Maarakennus, Peltoniemi, Toivala, Joensuu
    • Koulutusneuvoja Ylä-Savon Ohjaamo, 
      Pohjolankatu 6 L 5, 74100 Iisalmi
    
    Riitta Turpeinen
    +358 40 177 8589
    riitta.turpeinen@ysao.fi  
    • Logistiikka-ala, Tähtiniemi
    • Hius- ja kauneudenhoitoala, Tähtiniemi
    • Sähköala, Sankariniemi
    • Puhdistuspalveluala, Sankariniemi
    • Työelämäosaaminen, Sankariniemi
    
    Anna Pöllönen
    +358 400 793 027
    anna.pollonen@ysao.fi  
    • Hevostalousala, Hingunniemi
    
    Sari Karvali
    +358 400 792 801
    sari.karvali@ysao.fi  
    • Kaksoistutkinnot (MAHIS)
    
    Ritva Ikonen
    +358 400 793 126
    ritva.ikonen@ysao.fi
    • Elintarvike- ja ravintola- ja cateringala,
      Sankariniemi
    • Kone- ja tuotantotekniikan ryhmä KOTU22A,
      Sankariniemi
    • TUVA, Tähtiniemi
    • Treenikaista, Tähtiniemi
    • Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat, kaikki alat
    
    Hannele Juntunen
    +358 400 792 860
    hannele.juntunen@ysao.fi

    Ravintolat ja kahvilat

    Ravintola Oppimestarin katettu ruokailupöytä.

    Virkistäviä hetkiä jokaiseen makuun!

    YSAOlla on kolme lounasravintolaa: Kaisla (Sankariniemi), Apila (Peltoniemi) ja Aisakello (Hingunniemi), joissa voit nauttia herkullisia lounaspöydän antimia. Apila ja Aisakello tarjoavat kahvilapalveluja aamusta pitkälle iltapäivään.

    Sankariniemen pääkampuksella palvelevat Kahvila-myymälä Eväsmestari sekä opetusravintola Oppimestari, joissa opiskelijoiden valmistamat herkut pääsevät oikeuksiinsa. Kaikki YSAOn ravintolat ja kahvilat ovatkin oivallisia ja suosittuja työssäoppimisympäristöjä.

    Perustutkinto-opiskelijoilla on oikeus maksuttomaan ateriaan niinä työpäivinä, joina HOKS edellyttää läsnäoloa oppilaitoksessa. Luonnonvara-alan opiskelijat saavat lounaan lisäksi myös maksuttoman aamiaisen ja päivällisen.

    Laadimme ruokalistat toisen asteen ruokailusuositusten mukaan, ja kasvisruokaa on tarjolla päivittäin kaikille halukkaille. Käytämme suomalaista lihaa ja lihajalosteita, lähialueen perunaa ja leipätuotteita sekä suomalaisia marjoja, jotka ovat usein myös lähialueelta. Suosimme kotimaisia satokauden kasviksia ja juureksia. Aterian yhteydessä on tarjolla myös suomalaista luomumaitoa.

    Tervetuloa maistuvien aterioiden ääreen!

    Ruokasuositukset

    Tutustu ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden ruokasuositukseen tästä (linkki siirtyy YSAOn ulkopuolisille sivuille). Alta löydät lomakkeen erityisruokavaliota varten.