YSAOlta valmistuva saa virallisen tutkintotodistuksensa 1.11.2023 alkaen sähköisenä. Myös muut todistukset ja eroamispäätökset annetaan ja lähetetään jatkossa sähköisesti.

Tutkinto- ja osatutkintotodistusten toimitus liitteineen

Valmistuessasi saat viestin, josta pääset sähköisesti Wilman kautta tekemään todistustilauksen, josta myönnämme sinulle sähköisen tutkintotodistuksen tai osatutkintotodistuksen liitteineen. Sähköinen tutkintotodistus on virallinen pdf-tiedostomuodossa oleva alkuperäinen todistus, jonka koulutusjohtaja on allekirjoittanut sähköisesti. Emme toimita todistuksista paperisia versioita, koska ne eivät ole virallisia todistuksia. Voit myös perinteisesti tulostaa itsellesi paperikopion todistuksesta, mutta kannattaa huomioida, että todistus on virallinen vain sähköisessä muodossa.

Jos olet aiemmin saanut paperisen tutkintotodistuksen, et voi saada sähköistä tutkintotodistusta, koska YSAO ei voi myöntää kahta virallista todistusta. Jos paperisessa tutkintotodistuksessa on virhe, uusi todistus toimitetaan sinulle sähköisenä todistuksena.

Tutkintotodistuksen liitteenä toimitetaan myös opintosuoritusote. Opintosuoritusotteessa on kerrottu yksityiskohtaisesti kaikki tutkintoon suoritetut opinnot, opintokokonaisuudet ja niiden laajuus, arvosanat sekä tutkinnon kokonaisopintopistemäärä.

Opiskelusi aikana toimitettavat todistukset

Opiskelusi aikana voit hakea opiskelutodistusta ja opintosuoriteotetta Wilman kautta. Asiakirjat tulevat henkilökohtaiseen sähköpostiin 20min kuluttua asiakirjatilauksen tekemisestä. Myös osatutkintotodistuksen hakeminen kuljetusalan ammattipätevyyttä varten on avattu Wilmaan opiskelijoille, joilla on oikeus hakea sitä. Ohjeet todistusten hakemiseen löydät Wilmasta.

Todistuksen lataaminen ja säilyttäminen

Saat omaan henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen sähköpostiviestin ja linkin, josta pääset lataamaan todistuksen 30 vrk ajan viestin saavuttua. Muista päivittää henkilökohtainen sähköpostiosoite Wilmaan tutkintotodistustilauksen yhteydessä. Jos et lataa todistusta 30 vrk:ssa, linkki vanhenee ja joudut pyytämään uuden sähköisen todistuksen linkkeineen koulutuskuntayhtymän kirjaamosta.

Todistus kannattaa ladata sellaiseen paikkaan, josta se ei helpolla katoa tai joudu vääriin käsiin. Jokainen tallennettu todistus on virallinen tutkintotodistus. Tutkintotodistuksen voi nimetä uudelleen, mutta tutkintotodistukseen ei saa tehdä mitään muita muutoksia, esim. poistaa sivuja tai lisätä/poistaa tekstiä tai avata Word-tekstinkäsittelyohjelmassa muokkaustilassa. Silloin sen varmenne rikkoutuu eikä todistus ole enää virallinen.

Voit ladata tutkintotodistuksen:

  • Omiin tiedostoihin esimerkiksi pilvipalveluun, tietokoneelle, ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle.
  • Todistus kannattaa tallentaa useampaan paikkaan, jotta siitä on olemassa varmuuskopio.
  • Jokainen muokkaamaton, tallennettu kopio on virallinen tutkintotodistus.
  • Tiedoston tallennuspaikan kannattaa olla myös sellainen, että tutkintotodistus on helppo liittää työhakemuksen tai jatko-opiskelupaikan hakemuksen liitteeksi.

Myös eropäätökset toimitetaan sähköpostiin, josta sen voi ladata siinä olevasta linkistä. Muut päätökset toimitetaan sinulle edelleen Wilman kautta.

Muut sähköisesti allekirjoitettavat asiakirjat

YSAOlla on käytössä VismaSignin kehittynyt allekirjoitus, joka sisältyy PDF-tiedostoon. Kehittynyt sähköinen allekirjoitus varmentaa sähköisen asiakirjan tietosisällön ja allekirjoittajan henkilöllisyyden.

YSAOlla allekirjoitetaan sähköisesti myös opiskelijan henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelmat (HOKS), työpaikalla järjestettävän koulutuksen sopimukset (mm. koulutus- ja oppisopimukset), kansainväliseen vaihtoon liittyvät sopimukset.

Opiskelijana olet allekirjoittajana omassa HOKSissa, oppisopimuksessa ja jos suunnittelet KV-vaihtoa sen takaisinmaksusitoumuksessa. Sinulle tulee kutsu sähköpostiisi VismaSignilta, kun sinua pyydetään allekirjoittamaan asiakirja. Huomioitahan ja allekirjoitat asiakirjat mahdollisimman pian, koska allekirjoituspyyntö vanhenee tietyn ajan kuluttua.