Ylä-Savon ammattiopiston ajoharjoittelurata on Ajoneuvohallintokeskuksen hyväksymä, ajokorttiin tähtäävässä
opetuksessa käytettävä ajoharjoittelualue.

Rata-alueen tiet ovat asfaltoituja ja varsinaiset liukkaankelin harjoittelualueet ovat teräslevyillä pinnoitettuja.

Talvisin harjoittelu tapahtuu jääpinnoilla, ja muulloin metallipinnoitetut osuudet käsitellään liukastusaineella ja vedellä. Liukkaankelinalueella on kaksi harjoittelupaikkaa, suora- ja kaarreosuus. Turvallisen harjoittelun takaavat laajat turva-alueet.

Ylä-Savon Ammattiopiston ajoharjoitteluradalla on myös tiealueita, joilla voi harjoitella raskaiden ajoneuvojen
käsittelyä. Alueella on myös hyvät mahdollisuudet opetella puutavarankuormaimen käyttöä, kappaletavaranosturin käyttöä sekä opetella mm. vaihtamaan lavoja tai jalkalavakontteja kuorma-autoon.

Alueella on myös terminaali, jossa voidaan opetella trukin, työntömastotrukin sekä lavansiirtovaunujen käyttöä. Terminaalissa on myös kaksi lastaussiltaa, jossa voidaan opetella mm. trukin käyttöä ajoneuvojen kuormaamiseen ja purkamiseen sekä ajoneuvojen ja perävaunujen peruuttamista laitureihin. Käytössä on myös pyöräkone, jolla voidaan opetella erilaisia nosto- ja lastaustehtäviä. Pyöräkoneella tehdään myös alueen lumityöt, josta huolehtivat logistiikan opiskelijat.

Alue voidaan sulkea muulta liikenteeltä puomeilla, jolloin harjoittelu on turvallista. Koko rata-alueella on valaistus, joka voidaan tarvittaessa kytkeä pois, jos halutaan harjoitella pimeällä ajoa. Pimeänajon harjoituksessa on käytössä noin 2,5 km pitkä lenkki, jossa on erinomaiset mahdollisuudet opetella jalankulkijan näkemistä, ajoneuvojen kohtaamista sekä ajoneuvojen ohitustilanteita.

Ota yhteyttä

Ajanvaraus radalle onnistuu alla olevasta puhelinnumerosta tai varauksia voi tiedustella myös sähköpostitse ajoharjoittelurata@ysao.fi

Ylä-Savon ammattiopisto, ajoharjoittelurata
Sonkajärventie 114,
74100 IISALMI

Ratamestari Rauno Miettinen
0400 792 818