Ammattitaidon SM-kilpailu Taitajassa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat oman alansa suomenmestaruuksista. Taitaja2024-semifinaalit järjestetään 29.1.-2.2.2024 välisenä aikana ja niihin osallistuu yli 1900 kilpailijaa yli 40 paikkakunnalla. Semifinaaleissa karsitaan alan kahdeksan osaavinta Taitaja-kilpailun Kuopiossa 20.–23.5.2024 järjestettävään finaaliin, jossa kilpailee noin 500 opiskelijaa.

YSAOlta finaalissa kilpailevat

Aada Suutari Hevostenhoito 309. Lue artikkeli Aadasta.
Aatu Hakkarainen Koneenasennus ja – kunnossapito 607. Lue artikkeli Aatusta.
Leevi Väisänen CNC-koneistus 603
Maria Lindlöf Leipuri-kondiittori 501
Miika Kuosmanen Koneenasennus ja – kunnossapito 607. Lue artikkeli Miikasta.
Niilo Ollikainen Sähköasennus 406
Tomas Takkinen Infrarakentaminen 411

YSAO toimii yhteistyökumppanina toukokuun finaaleiden kisajärjestelyissä kolmen kampuksen voimin. Peltoniemellä Iisalmessa kilpaillaan eläintenhoidossa ja Hingunniemessä Kiuruvedellä hevostenhoidossa. Lisäksi toimimme lajivastaavana infrarakentamisessa, joka järjestetään Kuopio-hallissa.

YSAOn lajit ja lajivastaavat

Jenna Hartojoki
jenna.hartojoki@ysao.fi
050 530 8280

Anne-Mari Rantala
anne-mari.rantala@ysao.fi
040 177 2816

Päivi Kallionpää
paivi.kallionpaa@ysao.fi
040 177 8538

Laura Leinonen
laura.leinonen@ysao.fi
040 079 9843

Kai Niemelä
kai.niemela@ysao.fi
0400 798 527

Jani Pitkänen
jani.pitkanen@ysao.fi
0400 793 191

Kestävä kehitys näkyvästi esillä

Tapahtuman ja lajien suunnittelussa kestävän kehityksen toteuttamista kehitetään entistä vahvemmin osaksi Taitaja-konseptia ja sen tulee olla yleisölle näkyvästi esillä.

Hevostenhoitolaji kilpaillaan Hingunniemen kampuksella Kiuruvedellä 21.-22.5. sekä viimeisenä finaalipäivänä 23.5. Kuopio-hallissa hevostenhoito-lajialueella. Tapahtumat ovat avoimia yleisötapahtumia, joissa kilpailualueet on rauhoitettu kilpailutehtävien suorittamiseen.

Hingunniemessä kilpaileminen vähentää resurssien tarvetta hevosten siirtoon, puitteiden rakentamiseen ja hoitamiseen toisella paikkakunnalla. Kilpailutehtävien suorittaminen on turvallista hevosten ollessa tutuissa ympäristöissä.
– Järjestämällä finaalin aidossa oppimisympäristössä, pyrimme tuomaan esille kestävän kehityksen lähtökohtia mm. hevosten- ja ihmisten hyvinvointi, vastuullisuus sekä luonnonvarojen säästäminen, kertovat hevostenhoidon lajivastaavat Jenna Hartojoki ja Anne-Mari Rantala. – Kuopion lajialueen pyrimme rakentamaan käyttäen kierrätettyjä materiaaleja ja valmistamme alueelle tulevaa rekvisiittaa oppitunneilla, aidoissa opetustilanteissa.

Suahaanko äpyleitä lypsylle?

Päivi Kallionpää ja Laura Leinonen, eläintenhoidon lajivastaavat ovat vääntäneet kilpailutehtävien nimet hauskasti savon murteella. Peltoniemen kampuksella Iisalmessa kilpaillaan kaksi ensimmäistä päivää 21.-22.5. ja viimeisenä kisapäivänä 23.5. mitellään Kuopio-hallissa. Kestävän kehitys on huomioitu kilpailutehtävien suunnittelussa, materiaalien valinnoissa sekä maanläheisten tarvikkeiden valinnassa ja tuotteiden uudelleen käytettävyydessä.

Infrarakentamisen lajivastaavat Jani Pitkänen ja Kai Niemelä ovat huomioineet kestävän kehityksen kilpailutehtävissä. Käytettävät koneet ja kalusto ovat alansa uusinta teknologiaa ja vähäpäästöisiä ja käytössä myös sähkökäyttöisiä maarakennuskoneita. Infrarakentamisen laji kilpaillaan Savilahden kampuksella ja Kuopio-hallissa.

Opettaja Miika Vaarasuo toimii lajivastaavana koneenasennus ja kunnossapito lajissa. Kierrätysteema on huomioitu lajin finaalissa esim. kilpailutehtävissä valmistettavia laitteita ja komponentteja hyödynnetään yhteistyöyritysten tuotannossa.

Taitaja2024-tapahtuma

Taitaja2024-tapahtuman järjestämisestä vastaa Savon ammattiopisto ja yhteistyökumppanit. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, jonka tavoitteena on kasvattaa ammatillisen koulutuksen vetovoimaa ja kiinnostavuutta. Skills Finland myös lähettää Suomen maajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.

Tapahtuman yksi keskeinen teema on kestävä tulevaisuus ja tavoitteena on nostaa ammattiosaamisen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Taitaja2024-tapahtuman tunnisteet ovat:
#taitaja2024, #YlpeästiAmmattilainen
#mästare2024, #StoltProfessionell
#taitaja2024, #ProudlyProfessional

Lisätietoja
Nasrelarab Satu
Opettaja, Taitaja-koordinaattori YSAO
satu.nasrelarab@ysao.fi
p. 040 079 8524


Tiedotteet ja linkit

Taitaja2024-verkkosivut -linkki

Ennätysmäärä opiskelijoita Taitaja-semifinaaleihin -tiedote

YSAOlta lähdetään tavoittelemaan Suomen mestaruuksia -tiedote