Elintarvikealan perustutkinto, leipuri-kondiittori

Leipuri-kondiittori


Leipuri-kondiittori koristelemassa leivoksia.

Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Innostutko herkullisista leivonnaisista? Haluatko oppia valmistamaan erilaisia kahvi- ja ruokaleipiä, täytekakkuja ja leivoksia? Leipuri-kondiittorin opinnoissa sinulla on mahdollisuus hyödyntää luovuuttasi ja kädentaitojasi. Leipuri-kondiittorina osaat näyttävien ja herkullisten leipomo- ja kondiittorituotteiden valmistamisen.

Tulevaisuuden työpaikkasi voi olla esimerkiksi leipomossa, teollisuusleipomossa, elintarvikeliikkeiden paistopisteissä ja kahvila-konditoriassa.

Osaamisala

Leipomoalan osaamisala

Koulutuksen sisältö

Opit valmistamaan, pakkaamaan ja varastoimaan leipomotuotteita, käyttämään eri työvaiheisiin liittyviä koneita ja laitteita sekä noudattamaan elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia. Lisäksi opit suunnittelemaan omaa työtäsi ja tulkitsemaan työssä tarvittavia ohjeita.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

2,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Huomioithan, että ihottumat ja allergiat saattavat aiheuttaa terveydellisiä rajoitteita alalla toimimiseen.

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Mahdollisuus asua opiskelun aikana Peltoniemen opiskelija-asunnossa.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
22.02.2024

Leipomoalan ammattitutkinto, kondiittorikisälli

Kondiittorikisälli


Leipuri koristelee kakkua.

Koulutus on tarkoitettu henkilölle, joilla on elintarvikealan perustutkinto suoritettuna. Toisaalta sinulla voi olla monipuolinen työkokemus kondiittorin työtehtävistä, vaikka sinulla ei perustutkinnon koulutusta olisikaan ja silloin tämä koulutus on sinulle juuri sopiva.

Haluatko konditoria-alan ammattilaiseksi? Syvennä ammatillista osaamistasi leivosten, kakkujen, pikkuleipien ja koristeiden valmistuksessa. Saat uusia ideoita erilaisten konditoriatuotteiden valmistukseen.

Koulutuksen sisältö

Elintarviketurvallisuuden hallinta, täytekakkujen, leivosten, konditoriakoristeiden valmistaminen, pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen, , voileipäkakut ja coctailtuotteet, leipomoalan taitotyö

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

6-9 kk, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Voit tulla päivittämään konditoria-alan tiedot ja taidot niin leivosten, täytekakku ja koristetuotteiden tekemisessäkin.

K: Tarvitseeko minun osata konditoria-alan asioita ennen koulun aloittamista?
V: Kyllä tarvitsee, sinulla tulee olla alan perustutkinto tai konditoria-alan työkokemusta.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Elintarvikealan perustutkinto, Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikkeiden valmistaja


Elintarvikealan perustutkinto, elintarvikkeiden valmistaja pakkaa ruokaa keittiössä.

Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Haluatko oppia valmistamaan erilaisia ruokatuotteita? Opiskele itsellesi makunautintoja tuottava ammatti. Elintarvikealan perustutkinto, Elintarvikkeiden valmistaja / Elintarviketeknologian osaamisala -tutkinnon suoritettuasi saat vahvan osaamisen elintarvikealalta.

Tulevaisuuden työpaikkasi voi olla esimerkiksi leipomoissa, kahviloissa, kaupan paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä tai ravintoloissa. Saat taidon työskennellä pienemmissä yrityksissä, jossa teet työtä pitkälti käsityönä, tai suurissa tuotantolaitoksissa, jolloin koneet ja niiden käyttö ovat suuremmassa roolissa tuotteiden valmistuksessa.

Osaamisala

Elintarviketeknologian osaamisala

Koulutuksen sisältö

Opiskelun aikana perehdyt monipuoliseen elintarvikealaan. Opit valmistamaan, pakkaamaan ja varastoimaan elintarvikkeita, käyttämään eri työvaiheisiin liittyviä koneita ja laitteita sekä noudattamaan elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia. Lisäksi opit suunnittelemaan omaa työtäsi ja tulkitsemaan työssä tarvittavia ohjeita.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

2,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Hyvä fyysinen kunto.

Muut mahdolliset kustannukset

Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Huomioithan, että ihottumat ja allergiat saattavat aiheuttaa terveydellisiä rajoitteita alalla toimimiseen.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
15.05.2024

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

Kokki


Kokki valmistaa ruoka-annosta keittiössä.

Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Tuo työsi välityksellä ihmisille mielihyvää usean eri aistin myötä! Kokkina työsi tulokset näkyvät, tuoksuvat ja maistuvat. Valintasi on siis ravintola- ja catering-alan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala, kokki.

Osaat valmistaa maukkaita lounas-, à la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Osaat huolehtia keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Päivittäiseen työhösi kuuluu erilaisten ruoka-annosten suunnittelu ja valmistus sekä raaka-aineiden käsittely. Luovuus ja hyvä mielikuvitus ovat kokin valtteja siinä missä tarkkuus ja huolellisuuskin. Pääset toteuttamaan itseäsi ja tekemään tiimityötä, sekä toisaalta saat tehdä nopeita ja itsenäisiä päätöksiä.

Tulevaisuuden työpaikkojasi voivat olla erilaiset anniskelu- ja ruokaravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringalan yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset

Osaamisala

Ruokapalvelun osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

2,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Muut mahdolliset kustannukset

Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

K: Pitääkö minun olla alan töissä koulutuksen aikaan?
V: Pitää, mutta työpaikkaa ei tarvitse olla valmiina. Voit lähteä työpaikalle oppimaan koulutuksen aikana. Autamme työpaikan hankkimisessa.

K: Voinko olla työpaikalla oppimassa kotipaikkakunnallani?
V: Kyllä voit.

K: Onko näyttöjä pakko suorittaa?
V: Tähän koulutukseen ei kuulu näyttöjä.

K: Mitä kustannuksia minulle tulee koulutuksesta?
V: Työkengät ja työskentelyyn sopivat vaatteet sekä mahdollisesti matkakustannukset lähipäiville ja työpaikalle.

K: Onko kaikki teoriaopinnot lähiopetusta?
V: Ei, opiskeluun kuuluu verkko-opintoja.

K: Voiko suorittaa oppisopimuksella?
V: Kyllä voi.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
08.05.2024

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, tarjoilija

Tarjoilija


Ravintola- ja cateringalan opiskelija, tarjoilija tuo lautasannosta asiakkaalle ravintola Oppimestarin oppimisympäristössä.

Perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta ko. alasta. Sopii alanvaihtajille, perusosaamista vahvistaville tai ensimmäistä ammatillisista tutkintoa suorittaville. Perustutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet alan työtehtäviin. Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto-opiskelija, tarjoilijan työssä pääset näyttämään kädentaitojasi ja näet työn tulokset heti. Tarjoilijana hallitset erityyppisten ravintoloiden salityöskentelyn, huolehdit ravintolan tekstiileistä, astioista sekä osaat kattaa ja siistiä pöytiä.
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, tarjoilija -koulutuksen suoritettuasi osaat:
– toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
– kunnostaa asiakastiloja
– laittaa esille myytäviä tuotteita
– esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia sekä juomia

Pääset asiakaspalvelualalle tekemään myyntityötä, kassatoimintoja, erilaisia tarjoilutapoja ja olemaan esillä. Voit hyödyntää sosiaalisia- ja yhteistyötaitojasi sekä joustavia ryhmätyötaitoja nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Erilaisten asiakasryhmien kanssa voit hyödyntää mm. kielitaitoasi. Tarjoilijana sinulla on vahva ruoka- ja juomatuntemus, joka on tärkeä osa ammattitaitoasi.

Tarjoilijana työpaikkasi voi olla anniskelu- ja ruokaravintolat, kahvilat, laivaravintolat, yökerhot, henkilöstöravintolat, liikenneasemat, pikaruokalat, juhla- ja pitopalveluyritykset sekä matkailu- ja suurtalousalan toimipaikat.

Osaamisala

Asiakaspalvelun osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1,5-3 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Muut mahdolliset kustannukset

Kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

K: Pitääkö minun olla alan töissä koulutuksen aikaan?
V: Pitää, mutta työpaikkaa ei tarvitse olla valmiina. Autamme työpaikan hankkimisessa.

K: Voinko olla työpaikalla oppimassa kotipaikkakunnallani?
V: Kyllä voit.

K: Onko näyttö pakko suorittaa?
V: Tähän koulutukseen kuuluu näyttöjä.

K: Mitä kustannuksia minulle tulee koulutuksesta?
V: Työkengät ja työskentelyyn sopivat vaatteet sekä mahdollisesti matkakustannukset lähipäiville ja työpaikalle.

K: Voinko opiskella oppisopimuksella?
V: Kyllä voi.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
12.06.2024

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto


Hotelli Golden Domen ruokailutila, jossa siivooja siistii ruokailutilan kalustoa.

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinnon suorittaja toimii esihenkilötehtävissä, jossa on vähintään yksi alainen.

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinnon suorittamalla päivität tietosi nykypäivän työelämän tarpeita vastaaviksi. Sinulla on mahdollisuus osallistua koulutuksen tarjonnan mukaisille asiantuntijaluennoille ja saada opettajilta palautetta työelämälähtöisten harjoitustehtävien palautteessa. Koulutuksen tavoitteena myös sinun kasvamisesi esimiehenä.
Hallitset toimintaympäristösi tuotanto ja / tai palveluprosessit ja seuraat alasi kehitystä. Huomioit ympäristössä tulevat muutokset ja kansainvälisyyden. Teet tulosyksikössä toimintasuunnitelmia, osaat tulkita ja noudattaa alan lainsäädäntöä ja sopimuksia. Osaat opastaa ja ohjata työntekijöitä esimerkilläsi sekä hallita kustannuksia.

Koulutuksen sisältö

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa

– suunnitella, organisoida, ohjata, valvoa ja kehittää päivittäistä toimintaa erilaisten majoitus- ja ravitsemisalan yritysten ja organisaatioiden tulos- ja laatutavoitteiden mukaisesti.
– suunnitella, organisoida ja johtaa päivittäisiä tuotanto- ja asiakaspalveluprosesseja asiakaslähtöisesti pyrkien parhaaseen mahdolliseen asiakastyytyväisyyteen.
– mitoittaa henkilökunnan määrän ja laadun suhteessa toimintaan.
– opastaa, ohjata ja valvoa henkilöstöään muuttuvissa tilanteissa asiakas-, henkilöstö-, työ- ja tuoteturvallisuuden huomioiden
omaa alaansa ja organisaation toimintaa koskevan lainsäädännön, viranomaisohjeet ja määräykset siten, että pystyy johtamaan ja valvomaan työtä.
– johtaa omalla esimerkillään ja ymmärtää viestinnän ja vuorovaikutuksen merkityksen esimiestyössä.
– toimia palveluhenkisesti, vastuullisesti ja yhteistoiminnallisesti organisaation sisäisistä ja ulkoisista asiakkaista huolehtien
hoitaa asiakas-, sidosryhmä- ja verkostosuhteita.
– työskennellä sitoutuneesti, vastuullisesti, oma-aloitteisesti ja luottamuksellisesti.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1,5-2 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B2.1 taito toimia vuorovaikutuksessa
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Huomioithan, että työ on pääsääntöisesti seisomatyötä ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa sekä sosiaalisia vuorovaikutustaitoja

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

.

K: Onko koulutus maksuton?
V: Oppisopimuksella koulutus on maksuton. Muutoin opiskelumaksu on 250€ tai 150€ osatutkinnossa.

K: Miten verkkokoulutuspäivät toteutetaan?
V: Käytämme Teams-ympäristöä.

K: Kuinka usein koulutuspäiviä on?
V: Tutkintokoulutuksen määrä ja tarve suunnitellaan opintojen alussa. Tutkintokoulutusta on tarjolla YSAOlla Iisalmessa lähiopetuksena tai verkko-opintoina.

K: Miten tutkinnon osan näytöt toteutetaan?
V: Näytöt toteutetaan aidoissa työtilanteissa työpaikalla.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto, Dieettikokki

Dieettikokki


Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto -koulutuksessa dieettikokki oppii käyttämään erikoisruokavalioissa myös kuvassa näkyviä marjoja, mustikoita ja vadelmia.

Oletko jo hankkinut työkokemusta ja osaamista suurtalouskokin työstä ja erityisruokavalioiden valmistamisesta? Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto -koulutuksen myötä syvennät ja laajennat osaamistasi.

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto -koulutuksen suoritettuasi ymmärrät ja osaat kehittää kokkina tai dieettikokkina kohderyhmän ravitsemusta laadukkaasti ja asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Lisäksi kykenet itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn.

Kokkina tai dieettikokkina ymmärrät ravitsemuksen ja kohderyhmän erityisruokavalioiden merkityksen lisäksi elintarviketurvallisuuden.

Tämän koulutuksen myötä saat pätevyyden erityisruokavalioista vastaavan kokin tai dieettikokin työtehtäviä ja virkaa varten.

Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Voit suorittaa opinnot verkko-opintoina. Opiskelijana voit itse määritellä opiskelun tahtisi.
Koulutus on itsenäistä ohjattua verkko-opiskelua ja ohjausta tehdään teams-sovelluksen kautta. Näytöt tehdään työpaikalla dieettikokin työtehtävillä.

Koulutuksen sisältö

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa
• työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti toimipaikan toiminta-ajatuksen
ja liikeidean mukaisesti.
• huomioida työskentelyssään asiakasryhmän ravitsemushoidolliset erityistarpeet sekä
toimipaikan taloudelliset ja laadulliset tavoitteet.
• valmistaa asiakkaan erityisruokavalion mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia
ruokalajeja ja aterioita.
• pakata ja laittaa esille valmistamansa ruokalajit ja ateriat sekä huolehtia niihin liittyvistä
pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta.

Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä
on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset
ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1,5-2 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Koulutuskohtaiset valintaperusteet

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnossa vaaditaan työkokemusta kokin työtehtävissä tai ravitsemusalan peruskoulutusta.

Kielitaitovaatimustaso

B2.1
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Huomioithan, että työ on pääsääntöisesti seisomatyötä ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

K: Milloin koulutus alkaa?
V: Koulutuksessa on jatkuva haku. Koulutuksen voit aloittaa joustavasti oman aikataulusi mukaan.

K: Joudunko opiskelemaan täysin itsenäisesti?
V: Et joudu. Sinuun otetaan yhteyttä YSAOlta, kun olet täyttänyt hakulomakkeen. Opintojen alussa käymme kanssasi henkilökohtainen keskustelu ja laaditaan sinulle Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS.
Sinua ohjataan myös verkko-opintojen ja työelämässä oppimisen ja näyttöihin valmistautumisen aikana.

K: Pitääkö minun olla alan töissä?
V: Jos työskentelet koulutuksen aikana esimerkiksi kokin tai dieettikokin tehtävissä ja sinulla on mahdollisuus vastata erityisruokavalioista, sinulle voidaan solmia oppisopimus koulutuksen ajaksi.
Jos et ole töissä, voit mennä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen koulutuksen ajaksi koulutussopimuksella. Työpaikan tulee olla sellainen valmistuskeittiö, että voit siellä aidosti osallistua erityisruokavalioiden valmistukseen. Voit saada opintotukea / aikuiskoulutustukea koulutuksen ajaksi.
Ei välttämättä, koulutukseen voi myös hakea TE-toimistosta omaehtoista tukea. Voit opiskella oman työn ohella (muu kuin alan työ). Näytöt tehdään aina aidoissa työelämän tehtävissä, joten näyttöjen ajaksi sinun pitäisi pystyä järjestämään aikaa työelämässä oppimiselle ja näytöille.

K: Voinko hakea koulutukseen, kun minulla ei ole aikaisempaa koulutusta?
V: Voit, mikäli sinulla vahva kokemus keittiötyöstä ja olet aidosti motivoitunut opiskelemaan suhteellisen itsenäisesti verkko-opintoina sekä ohjatusti työelämässä oppien.

K: Onko näyttö pakko suorittaa?
V: Kyllä, hakijan edellytetään suorittavan myös näyttö. Näytössä opiskelijan tulee suunnitella ja valmistaa työpaikan asiakaskohderyhmille soveltuvia erityisruokavalioita. Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

K: Voiko vain yhden tutkinnon osan suorittaa?
V: Kyllä.

K: Tarvitseeko tulla Iisalmeen?
V: Ei.

K: Onko tämä kokonaan verkkototeutus?
V: Kyllä. Teoriapuolinen tutkintokoulutus on kokonaan verkossa.

K: Miten näyttö tehdään?
V: Näyttö tapahtuu käytännön työtehtävissä työpaikalla, dieettikokin työtehtävissä.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Luontoalan ammattitutkinto/luonnontuoteneuvoja, luonnontuotejalostaja

Luonnontuotejalostaja


Luonnontuoteneuvoja


Villiyrttien poimijakoulutuksessa Opiskelija saa tiedot ja taidot villiyrttien poimintaan ja tunnistamiseen liittyvä kasvi, mesiangervo luonnossa.

Luontoalan ammattitutkinnon suorittanut osaa tuotteistamisprosessin luontoalan palveluun tai tuotteeseen. Hän osaa soveltaa tietoa luonnosta ja toimia luontoympäristössä. Hän osaa toimia yrittäjämäisesti ja asiakaspalvelutilanteissa.
Luonnontuotealan osaamisalan suorittanut luonnontuotejalostaja osaa talteenottaa luonnontuotteita ja jalostaa niistä elintarvikkeita, hyvinvointituotteita tai muita tuotteita.
Luonnontuotealan osaamisalan suorittanut luonnontuoteneuvoja osaa huolehtia luonnontuotteiden talteenotosta ja toteuttaa luonnontuotelana yritys- ja kuluttajaneuvontaa.

Haluaisitko sinä oppia tunnistamaan luonnon kasveja ja sieniä sekä hyödyntämään niitä monipuolisesti yritystoiminnassa? Luontoalan ammattitutkinto on tarkoitettu sinulle, jolla on työkokemusta tai harrastusten kautta saatua osaamista tai opiskelukokemusta luontoalalta.

Luontoalan ammattitutkinnossa opit osaamisalaan kuuluvaa ammattitaitoa aidoissa työelämätilanteissa. Koulutus tarjoaa sinulle uusimman tiedon alalla tapahtuvasta kehityksestä. Opit tekemään hyvinvointi-, käsi- ja koristetuotteita luonnontuotteiden avulla.

Luonnontuotealan ammatillinen osaamisesi monipuolistuu ja laajenee. Pääset koulutuksen avulla verkostoitumaan ja parantamaan markkinointia. Tuotekehittelet/jatkojalostat luonnontuotteita elintarvikkeeksi tai muuksi yrityksesi liikeidean mukaiseksi tuotteeksi. Järjestät tuote-esittelyn yrityksesi liikeidean mukaiselle kohderyhmälle. Opit parantamaan yrityksesi tunnettavuutta ja saat uusia tuotteita markkinoille.

Osaamisala

Luonnontuotealan osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1,5-2 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Huomioithan, että työ on pääsääntöisesti seisomatyötä ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa sekä hyvää hajuaistia.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Milloin koulutus alkaa? Koulutuksessa on jatkuva haku. Koulutuksen voit aloittaa joustavasti oman aikataulusi mukaan.

Joudunko opiskelemaan täysin itsenäisesti? Et joudu. Sinuun otetaan yhteyttä YSAOlta, kun olet täyttänyt hakulomakkeen. Opintojen alussa käymme kanssasi henkilökohtainen keskustelu ja laaditaan sinulle Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Sinua ohjataan myös verkko-opintojen ja työelämässä oppimisen ja näyttöihin valmistautumisen aikana.

Pitääkö minun olla alan töissä? Jos työskentelet koulutuksen aikana yrittäjänä, sinulle voidaan solmia oppisopimus koulutuksen ajaksi. Jos et ole töissä, voit mennä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen koulutuksen ajaksi koulutussopimuksella. Työpaikan tulee olla sellainen, jossa kehitellään luonnontuotteista elintarvikkeita, hyvinvointituotteita, käsi- ja koristetuotteita tai luontoon liittyviä palveluita. Voit perustaa myös luontoalan liittyvän yrityksen.

Voinko saada opintotukea / aikuiskoulutustukea koulutuksen ajaksi?
Et välttämättä, koulutukseen voi myös hakea TE-toimistosta omaehtoista tukea. Voit myös opiskella oman työn ohella (muu kuin alan työ). Näytöt tehdään aina aidoissa työelämän tehtävissä, joten näyttöjen ajaksi sinun pitäisi pystyä järjestämään aikaa työelämässä oppimiselle ja näytöille.

Voinko hakea koulutukseen, kun minulla ei ole aikaisempaa koulutusta?
Voit, mikäli sinulla vahva kokemus luontoon liittyvistä harrastuksista ja olet aidosti motivoitunut opiskelemaan suhteellisen itsenäisesti verkko-opintoina sekä ohjatusti työelämässä oppien.

Onko näyttö pakko suorittaa?
Kyllä, hakijan edellytetään suorittavan myös näyttö. Näytössä opiskelijan tulee suunnitella ja toteuttaa valitsemiaan tutkinnon osia aidosa työtehtävissä. Luontoalan ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta ja kolmesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Voiko vain yhden tutkinnon osan suorittaa? Kyllä.

Tarvitseeko tulla Iisalmeen? Kyllä. Kasvien ja sienten lajintunnistustesteihin.

Onko tämä kokonaan verkkototeutus? Kyllä. Teoriapuolinen tutkintokoulutus on kokonaan verkossa.

Miten näyttö tehdään? Näyttö tapahtuu käytännön työtehtävissä työpaikalla.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
05.04.2024

Ruokapalvelujen ammattitutkinto/suurtalouskokki

Suurtalouskokki


Suurtalouskokit työskentelevät keittiössä.

Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu sinulle, jolla on kokemusta kokin työtehtävistä tai opiskelukokemusta, jolloin on suoritettu esim. ravintola- ja cateringalan perustutkinto. Ruokapalvelujen ammattitutkinto -koulutuksen myötä syvennät ja laajennat osaamistasi kokin työtehtäviin

Ruokapalvelujen ammattitutkinto -koulutuksen suoritettuasi ymmärrät ja osaat kehittää kohderyhmän ravitsemusta laadukkaasti ja asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Lisäksi kykenet itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn.
Suurtalouskokkina ymmärrät ravitsemuksen, kohderyhmän erityisruokavalioiden ja elintarviketurvallisuuden merkityksen omassa työssäsi.
Koulutukseen osallistumalla saat entistä paremmat valmiudet toimia erilaisissa suurtalouskokin työtehtävissä.
Päivität tietosi ja taitosi ammattialalta ja selviydyt kilpailukykyisenä kiristyvillä työmarkkinoilla. Kehittämällä itseäsi tuot sisältöä elämääsi ja parannat työssäjaksamistasi.

Tämän koulutuksen myötä saat pätevyyden suurtalouskokin työtehtäviä ja virkaa varten.

Osaamisala

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1,5-2 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Huomioithan, että työ on pääsääntöisesti seisomatyötä ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Milloin koulutus alkaa?
-Koulutuksessa on jatkuva haku. Koulutuksen voit aloittaa joustavasti oman aikataulusi mukaan.

Joudunko opiskelemaan täysin itsenäisesti?
– Et joudu. Sinuun otetaan yhteyttä YSAOlta, kun olet täyttänyt hakulomakkeen. Opintojen alussa käymme kanssasi henkilökohtainen keskustelu ja laaditaan sinulle Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS.
-Sinua ohjataan myös verkko-opintojen ja työelämässä oppimisen ja näyttöihin valmistautumisen aikana.

Pitääkö minun olla alan töissä?
-Jos työskentelet koulutuksen aikana esimerkiksi kokin tehtävissä ja sinulle voidaan solmia oppisopimus koulutuksen ajaksi.
-Jos et ole töissä, voit mennä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen koulutuksen ajaksi koulutussopimuksella. Työpaikan tulee olla sellainen valmistuskeittiö, että voit siellä aidosti osallistua suurtalouskokin työtehtäviin. Voit saada opintotukea / aikuiskoulutustukea koulutuksen ajaksi.
-Ei välttämättä, koulutukseen voi myös hakea TE-toimistosta omaehtoista tukea.
-Ei välttämättä, voit opiskella oman työn ohella (muu kuin alan työ). Näytöt tehdään aina aidoissa työelämän tehtävissä, joten näyttöjen ajaksi sinun pitäisi pystyä järjestämään aikaa työelämässä oppimiselle ja näytöille.

Voinko hakea koulutukseen, kun minulla ei ole aikaisempaa koulutusta?
– Voit, mikäli sinulla vahva kokemus keittiötyöstä ja olet aidosti motivoitunut opiskelemaan suhteellisen itsenäisesti verkko-opintoina sekä ohjatusti työelämässä oppien.

Onko näyttö pakko suorittaa?
– Kyllä, hakijan edellytetään suorittavan myös näyttö. Näytössä opiskelijan tulee suunnitella ja valmistaa työpaikan asiakaskohderyhmille ruoanvalmistus tehtäviä.
– Ruokapalvelujen ammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Voiko vain yhden tutkinnon osan suorittaa?
– Kyllä.

Tarvitseeko tulla Iisalmeen?
– Ei.

Onko tämä kokonaan verkkototeutus?
– Kyllä. Teoriapuolinen tutkintokoulutus on kokonaan verkossa.

Miten näyttö tehdään?
– Näyttö tapahtuu käytännön työtehtävissä työpaikalla, kokin työtehtävissä.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Ruokapalvelujen ammattitutkinto/ravintolakokki

Ravintolakokki


Kokki valmistaa ruoka-annosta keittiössä.

Ravintolakokin ammattitutkinto sopii sinulle, mikäli sinulla on ravitsemisalan koulutusta tai vahva työkokemus alalta.

Suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon, ravintolakokki -koulutuksen hankit osaamisen ja ammattitaidon toimia ravintolakokin työtehtävissä. Tästä koulutuksesta saat osaamista toimia suunnitelmallisesti ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä sekä toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruokaravintolassa.

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat.

Osaamisala

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

1,5-2 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Huomioithan, että työ on pääsääntöisesti seisomatyötä ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa sekä stressin hallintakykyä.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Milloin koulutus alkaa? Koulutuksessa on jatkuva haku. Koulutuksen voit aloittaa joustavasti oman aikataulusi mukaan.

Joudunko opiskelemaan täysin itsenäisesti? Et joudu. Sinuun otetaan yhteyttä YSAOlta, kun olet täyttänyt hakulomakkeen. Opintojen alussa käymme kanssasi henkilökohtainen keskustelu ja laaditaan sinulle Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Sinua ohjataan myös verkko-opintojen ja työelämässä oppimisen ja näyttöihin valmistautumisen aikana.

Pitääkö minun olla alan töissä? Jos työskentelet koulutuksen aikana esimerkiksi kokin tehtävissä ja sinulle voidaan solmia oppisopimus koulutuksen ajaksi. Jos et ole töissä, voit mennä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen koulutuksen ajaksi koulutussopimuksella. Työpaikan tulee olla sellainen valmistuskeittiö, että voit siellä aidosti osallistua suurtalouskokin työtehtäviin.

Voinko saada opintotukea / aikuiskoulutustukea koulutuksen ajaksi? Et välttämättä, koulutukseen voit myös hakea TE-toimistosta omaehtoista tukea.

Voinko opiskella oman työn ohella (muu kuin alan työ)? Näytöt tehdään aina aidoissa työelämän tehtävissä, joten näyttöjen ajaksi sinun pitäisi pystyä järjestämään aikaa työelämässä oppimiselle ja näytöille.

Voinko hakea koulutukseen, kun minulla ei ole aikaisempaa koulutusta? Voit, mikäli sinulla vahva kokemus keittiötyöstä ja olet aidosti motivoitunut opiskelemaan suhteellisen itsenäisesti verkko-opintoina sekä ohjatusti työelämässä oppien.

Onko näyttö pakko suorittaa? Kyllä, hakijan edellytetään suorittavan myös näyttö. Näytössä opiskelijan tulee suunnitella ja valmistaa työpaikan asiakaskohderyhmille ruoanvalmistus tehtäviä. Ruokapalvelujen ammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Voinko vain yhden tutkinnon osan suorittaa? Kyllä.

Tarvitseeko tulla Iisalmeen? Ei.

Onko tämä kokonaan verkkototeutus? Kyllä. Teoriapuolinen tutkintokoulutus on kokonaan verkossa.

Miten näyttö tehdään? Näyttö tapahtuu käytännön työtehtävissä työpaikalla, kokin työtehtävissä.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
04.04.2024

Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp, Ravintola- ja catering-alan perustutkinto


Katu- ja pikaruokaa esillä.

Katu- ja pikaruokapalvelut -koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelystä erilaisissa katu- ja pikaruokapaikoissa. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta eikä koulutusta katu- ja pikaruokapaikoissa työskentelystä.

Tai työskenteletkö jo alalla ja pidätkö asiakaspalvelusta, vaihtelevasta ja vastuullisesta työstä? Tämä lyhytkoulutus vahvistaa sinun ammatillisia taitoja.

Tässä koulutuksessa saat osaamista ja opit palvelemaan asiakkaita, myymään ja valmistamaan katu- ja pikaruoka yrityksen tuotteita, opit käyttämään kassaa, hyödyntämään kielitaitoasi, opit työelämätaitoja.

Opintoihin kuuluu hygieniapassin suorittaminen ja halutessasi voit suorittaa anniskelupassin.

Tutkinnon osa

Katu- ja pikaruokapalvelut

Koulutuksen sisältö

– Asiakaspalvelu.
– Myynti.
– Katu- ja pikaruoka tuotteiden valmistus.
– Kassan käyttö
– Opintoihin kuuluu hygieniapassin suorittaminen
– Halutessasi voit suorittaa anniskelupassin

Koulutuksen kesto on n. 4,5 kk.
Lähipäivät: 4 päivää.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

3-6 kk, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Katu- ja pikaruokatyöhön soveltuva terveydentila

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Pitääkö minun olla alan töissä koulutuksen aikaan? Ei tarvitse olla työpaikkaa valmiina. Voit lähteä työpaikalle oppimaan koulutuksen aikana. Autamme työpaikan hankkimisessa.

Voinko olla työpaikalla oppimassa kotipaikkakunnallani? Kyllä voit.

Onko näyttö pakko suorittaa? Tähän koulutukseen kuuluu näyttö. Koulutuksen jälkeen voit halutessasi hakeutua opiskelemaan Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa.

Mitä kustannuksia minulle tulee koulutuksesta? Työkengät ja työskentelyyn sopivat vaatteet sekä mahdollisesti matkakustannukset lähipäiville ja työpaikalle.

Onko kaikki teoriaopinnot lähiopetusta? Ei, opiskeluun kuuluu verkko-opintoja.

voiko suorittaa oppisopimuksella? Kyllä voi.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
21.03.2024

Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp, Ravintola- ja catering-alan perustutkinto


Myyjä vähittäiskaupan tiskillä ja kassalla tekee asiakaspalvelua.

Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa koulutusta tai kokemusta vähittäiskaupan palvelutiskillä työskentelystä. Koulutus sopii sinulle, jos olet kiinnostunut myyjän tehtävistä vähittäiskaupan palvelutiskillä.

Tai työskenteletkö alalla tai suunnitteletko alan vaihtoa ja pidätkö asiakaspalvelusta, vaihtelevasta ja vastuullisesta työstä? Tämä lyhyt koulutus vahvistaa sinun ammatillisia taitojasi.

Onko unelmasi työskennellä vähittäiskaupan palvelutiskillä? Tämän koulutuksen avulla hankit osaamista vähittäiskaupan liha- ja/tai kalatiskin tuotteiden esille laittoon ja valmistukseen sekä myymään tuotteita ja opastamaan asiakkaita.

Työelämän tarpeet eivät aina vaadi tutkinnon suorittamista. Tämä koulutus tarjoaa sinulle tarvittavat perustiedot ja -taidot, joita tarvitset työskennellessäsi vähittäiskaupan palvelutiskillä. Hae rohkeasti mukaan tähän lyhytkoulutukseen!

Tutkinnon osa

Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen

Koulutuksen sisältö

Opit vastaanottamaan, varastoimaan ja käsittelemään raaka-aineita.
Opit valmistamaan ja laittamaan esille liha- ja/tai kalapalvelutiskin myytävät tuotteet ja opastamaan asiakkaita.
Opit hinnoittelemaan ja pakkaamaan myytäviä tuotteita.
Opit työelämätaitoja.
Opintoihin kuuluu hygieniapassin suorittaminen.
Halutessasi voit suorittaa anniskelupassin.
Koulutuksen kesto on n. 4,5 kk.
Lähipäivät: 4 päivää.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

3-6 kk, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimimiseen soveltuva terveydentila.

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Pitääkö minun olla alan töissä koulutuksen aikaan? Pitää, mutta työpaikkaa ei tarvitse olla valmiina. Autamme työpaikan hankkimisessa.

Voinko olla työpaikalla oppimassa kotipaikkakunnallani? Kyllä voit.

Onko näyttö pakko suorittaa? Tähän koulutukseen kuuluu näyttö. Koulutuksen jälkeen voit halutessasi hakeutua tutkintotavoitteiseen koulutukseen.

Mitä kustannuksia minulle tulee koulutuksesta? Työkengät ja työskentelyyn sopivat vaatteet sekä mahdollisesti matkakustannukset lähipäiville ja työpaikalle.

Voiko opiskella oppisopimuksella? Kyllä voi.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
20.03.2024

Kahvilapalvelut, 10 osp, Ravintola- ja catering-alan perustutkinto


Esillepano liiketilassa, etualalla leipäkori.

Sinulle joka olet kiinnostunut kahvilassa työskentelystä. Esimerkiksi lukiolaiset, alanvaihtajat ja työttömät.

Tässä koulutuksessa saat osaamista palvella asiakkaita, opit myymään ja valmistamaan kahvilan tuotteita, käyttämään kassaa, hyödyntämään kielitaitoasi sekä työelämätaitoja.

Tutkinnon osa

Kahvilapalvelut

Koulutuksen sisältö

– Asiakaspalvelu ja myynti.
– Kahvilan ruoka- ja juomatuotteiden tarjoilu.
– Kassan käyttö.
– Opintoihisi kuuluu hygieniapassin suorittaminen.
– Halutessasi voit suorittaa anniskelupassin.

Koulutuksen kesto on n. 4,5 kk.
Lähipäivät: 4 päivää

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

3-6 kk, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Kahvilatyöhön soveltuva terveydentila.

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Pitääkö minun olla alan töissä koulutuksen aikaan? Pitää, mutta työpaikkaa ei tarvitse olla valmiina. Autamme työpaikan hankkimisessa.

Voinko olla työpaikalla oppimassa kotipaikkakunnallani? Kyllä voit.

Onko näyttö pakko suorittaa? Tähän koulutukseen kuuluu näyttö. Koulutuksen jälkeen voit halutessasi hakeutua tutkintotavoitteiseen koulutukseen.

Mitä kustannuksia minulle tulee koulutuksesta? Työkengät ja työskentelyyn sopivat vaatteet sekä mahdollisesti matkakustannukset lähipäiville ja työpaikalle.

Voinko opiskella oppisopimuksella? Kyllä voi.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
20.03.2024

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki

Ravintolakokki


YSAO opiskelija catering- ja ravintola-alalta pitää ruokalautasta.

Ravintolakokin ammattitutkinto sopii sinulle, mikäli sinulla on ravitsemisalan koulutusta tai vahva työkokemus alalta.

Suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon, ravintolakokki -koulutuksen hankit osaamisen ja ammattitaidon toimia ravintolakokin työtehtävissä. Tämän koulutuksen pohjalta osaat toimia suunnitelmallisesti ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä sekä toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruokaravintolassa.

Laajennat taitojasi, ja opit valmistamaan erilaisia ravintolaruokia ja ateriakokonaisuuksia sekä käyttämään ammattimaisesti ja tehokkaasti keittiön koneita ja laitteita. Ravintolakokki kykenee toimimaan asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, järjestelmällisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti. Taidon lisäksi saat tietoa, jonka pohjalta osaat jatkokehittää osaamistasi.

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki osaa
– työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti ravintolan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti,
– työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti,
– esikäsitellä raaka-aineita oikein jalostusasteen mukaisesti,
– valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka-annoksia ja ateriakokonaisuuksia,
– viimeistellä ja laittaa ruoka-annokset esille tarkoituksenmukaisella tavalla,
– palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat.

Osaamisala

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

Koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa.

Kielitaitovaatimustaso

B1.1
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

– Onko koulutus maksuton?
Oppisopimuksella koulutus on maksuton. Muutoin opiskelumaksu on 250€ tai 150€ osatutkinnossa.

– Miten verkkokoulutuspäivät toteutetaan?
Käytämme Teams-ympäristöä.

– Kuinka usein koulutuspäiviä on?
Tutkintokoulutuksen määrä ja tarve suunnitellaan opintojen alussa. Tutkintokoulutusta on tarjolla YSAOlla Iisalmessa lähiopetuksena tai verkko-opintoina.

– Miten tutkinnon osan näytöt toteutetaan?
Näytöt toteutetaan aidoissa työtilanteissa työpaikalla.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
22.02.2024

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, suurtalouskokki

Suurtalouskokki


Ruokapalvelujen ammattitutkinto, suurtalouskokki työssään suurtalouskeittiössä.

Onko suurkeittiössä työskentely ja suurien annosmäärien valmistaminen yhdestä ateriasta sinulle tuttua työkokemuksen tai koulutusosaamisen kautta? Olet myös hankkinut monipuolisen ja laaja-alaisen osaamisen erityisruokavalioihin.

Suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinto, suurtalouskokki -koulutuksen hankit pätevyyden ja kelpoisuuden hakea ammattikeittiöiden suurtalouskokin työtehtävää ja virkaa. Tämän koulutuksen pohjalta osaat toimia suunnitelmallisesti ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä sekä toimia suurtalouskokkina ja työryhmän jäsenenä.

Laajennat taitojasi, ja opit valmistamaan erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia sekä käyttämään ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita. Suurtalouskokki kykenee toimimaan asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, taloudellisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Kaiken taidon lisäksi saat tietoa, jonka pohjalta osaat jatkokehittää osaamistasi.

Tutkinnon suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki osaa

– työskennellä suunnitelmallisesti ja vastuullisesti ammattikeittiön erilaisissa ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä
– toimia organisaation toiminta-ajatuksen mukaisesti
– työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
– valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia
– käyttää ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita
– palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki työskentelee ammattikeittiössä kokin työtehtävissä.

Osaamisala

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

Koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa.

Kielitaitovaatimustaso

B1.1
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Suurtalouskokin ammattitutkinto suoritetaan aidoissa työtehtävissä työpaikalla, jolloin tutkinnon suorittajat pystyvät solmimaan jo tiiviitä työelämäsuhteita ja sitä kautta työllistymään.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
22.02.2024

Yhtenä oppimisympäristönämme toimii opiskelijaravintoa Kaisla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto -koulutus, tutustu!

Oppisopimuskoulutus


Mies pitää oppisopimuskoulutus kylttiä käsissään.

Oppisopimus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti, vaihtaa alaa, saada todistus omasta osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta. Oppisopimuksella voivat opiskella kaikki 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Valittavanasi on yli 160 erilaista tutkintoa ja lukemattomia tutkinnon osia.

Hakeminen oppisopimukseen tapahtuu tältä sivulta ”hae koulutuksiin – jatkuva haku nuorille ja aikuisille” -sinisen painikkeen kautta, josta pääset täyttämään hakulomakkeen.

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän – uuden tai jo töissä olevan. Työaika tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa ja palkkaus tessin mukaan.

Kouluttaudut työtä tehden, saat palkkaa ja kerrytät työkokemusta!

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Aloituspaikat

Oppisopimuskoulutus

Koulutuksen suunniteltu kesto

Koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa.

Kielitaitovaatimustaso


Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tutustu eri aloihin sekä tutkintoihin Opintopolku.fi -palvelussa!

Luontoalan ammattitutkinto

Luonnontuotejalostaja


Luonnontuoteneuvoja


Luontoalan ammattikoulutus, luonnontuotejalostaja, luonnontuoteneuvoja -opiskelija on kerännyt talteen erilaisia villiyrttejä jatkojalostusta varten.

Luontoalan ammattitutkinto on suunnattu sinulle, joka toimit luontoalan yrittäjänä tai olet hankkinut luontoalan osaamista harrastusten tai opiskelun kautta, tämä koulutus voisi olla sinulle. Kokemuksesi olet saattanut kartuttaa erilaisista työtehtävistä, kuten matkailu-, maatalous-, opas- tai luontoalan tehtävistä.

Näe luonto ja sen tarjonta uusin silmin. Luontoalan ammattitutkinto, luonnontuotejalostaja, lunnontuoteneuvoja -opinnot suorittaneena opit ymmärtämään luonnon monimuotoisuuden ja hyödyntämään villiyrttejä ja sieniä sekä kehittelemään luontoon liittyviä palveluita, elintarvikkeita, käsi- ja koristetuotteita tai elintarvikkeita.

Koulutuksen myötä luontoalan palvelun tai tuotteen tuotteistamisprosessi tulee sinulle tutuksi. Opit soveltamaan tietoa luonnosta ja toimimaan luontoympäristössä. Hallitset erilaiset asiakaspalvelutilanteet yrittäjämäisesti.

Voit tulla suorittamaan myös yksittäistä tutkinnon osaa, esim. Luonnontuotteiden talteenottaminen, 40 osp. Tämän tutkinnon osan suorittanut osaa luonnontuotteiden talteenottamisen prosessin kokonaisuudessaan. Haku tehdään samasta kuin koko tutkintoon, tavoitteeksi valitaan siellä osatutkinto.

Osaamisala

Luonnontuotealan osaamisala

Koulutuksen sisältö

• Kartoitetaan kerättävät kasvit kysynnän mukaan
• Selvitetään poimijaporukan kokoaminen, kasvikohtaiset ohjeet keruuseen, määrä, lainsäädäntö (esim. hygieniapassi, pakkaaminen, säilytys- ja kuljetuslämpötilat, parasta ennen päiväykset)
• Jokamiehenoikeudet ja paikannusvälineet
• Lajikansio tai lajintunnistustesti (viralliset kauppayrtit, näköislajit ja myrkkykasvit, valokuvia ja videointia)
• Hygieniaosaamistodistus
• Poimijakortit (kasvit ja sienet)
• Omavalvontasuunnitelma sienten osalta
• Turvallisuussuunnitelma
• Luonnontuotteiden osto ja myynti sekä hinnoittelu
• Kuljetukset vastaanottopisteeseen ja asiakkaille sekä palautteet kerääjille ja ostajille sekä aikataulutus

Saat työsi tueksi monipuolisia ideoita ja vinkkejä, joilla pystyt kehittämään olemassa olevaa, luontoalan yritystä tai perustaa alan yrityksen.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

Koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa.

Kielitaitovaatimustaso

B1.1
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Tutkinto suoritetaan aidoissa työtehtävissä työpaikalla, omassa yrityksessä tai luontoalan yrityksessä tutkinnon osien tavoitteiden mukaisesti. Tutkinnon toteutuksen suunnittelussa on mukana työryhmä, joka koostuu työelämän edustajista, jotka tulevat luontoalan yrityksistä. Yhteistyö työelämän kanssa on verkostoitunutta ja saumatonta sekä aitoa vuorovuorovaikutusta.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
22.02.2024

Sinua saattaa kiinnosta myös Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, Elintarvikealan osaamisala -koulutus, tutustu!

Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, Elintarvikealan osaamisala


Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, Elintarvikealan osaamisala -opinnot suorittanut elintarvikevalmistaja nostaa ruokavuuan pois uunista suurkeittiössä.

Haluaisitko oppia elintarvikejalostuksen ja valmistamisen alusta loppuun? Suuntaa elintarvikealalle perusopetuksen, lukion tai toisen ammatillisen perustutkinnon jälkeen.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, elintarvikealan osaamisala -koulutuksella opit koko elintarvikevalmistusprosessin, raaka-aineiden vastaanotosta tuotteen valmistukseen, aistinvaraiseen arviointiin ja valmiin tuotteen laadun arviointiin asti. Opit myös pakkaamaan, myymän tai varastoimaan elintarvikkeita pienimuotoisessa elintarvikkeiden jalostuksessa.

Elintarvikejalostuksen ammattilaisena kykenet selvittämään asiakaslähtöisen tuotekehityksen lähtökohdat sekä kehittämään uuden tuotteen tai parantamaan olemassa olevaa tuotetta. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, elintarvikealan osaamisala -koulutuksen suorittaneena voit toimia työntekijänä tai yrittäjänä pienimuotoisessa elintarvikkeiden jalostuksessa ja valmistaa myyntikelpoisia elintarvikkeita sekä kehittää uusia.

Osaamisala

Elintarvikealan osaamisala

Linkki tutkinnon perusteisiin

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

Koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa.

Kielitaitovaatimustaso

B1.1
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Tämä tuotekortti on tarkastettu
22.02.2024

Sinua saattaa kiinnostaa myös Ruokapalvelujen ammattitutkinto, suurtalouskokki -koulutus, tutustu!