Gör din studietid oförglömlig

Ljudet av dina säkra steg ekar. Du rättar till dina kläder och ser till att dragkedjorna är stängda. Du ser inte de andra än, men längre fram hörs röster som smälter samman. Dunkanden, klingande metall, surr. En förvarning om vad som väntar runt hörnet. Du tar ett djupt andetag och tar tag i ditt verktyg. Doften får dig att le. Nu är stunden inne för dig att agera.

Med en intresserad inställning kommer du i kontakt med olika arbetsuppgifter och helt olika branscher. Det som för dig framåt är rätt kompetens. Det får du hos oss, dessutom på ett sätt som är roligt!

Att studera handlar inte bara om att sitta vid skolbänken eller lyssna på föreläsningar vid datorskärmen. Du lär dig mest av allt genom praktiskt arbete. Då får du genast en uppfattning om arbetsuppgifter, -verktyg och -möjligheter. Ett omfattande nätverk av företag som samarbetar ger dig alternativ på olika inriktningar där du hittar det som är rätt för dig och ditt intresse. Vi har de rätta verktygen och lärarna för dig.

Vad vill du göra utöver studierna?

För att upprätthålla engagemang och ork samt kunna ta till sig nya saker krävs en balans i vardagen. Kladda ner händerna med målarfärg, låt svetten lacka eller producera ljud på olika sätt. Det finns ett varierande utbud av meningsfulla aktiviteter inom motion, konst och kultur. Aktiva klubbar, föreningar och kurser tar entusiastiskt emot nya deltagare.

Istället för att förverkliga dig själv kanske du hellre vill ikläda dig rollen som åskådare? På idrottsplanerna hejar du på fotbollsmatcher, i ishallen tittar du på vassa spelare, på konstutställningar eller konserter försjunker du i känslor eller i berättelsernas värld. Om du känner dig pratsugen hittar du garanterat sällskap på stränderna eller torget. När längtan efter att sitta vid en lägereld slår till, finns otaliga vindskydd och utflyktsmål i området.

Det finns saker att göra oavsett om du vill vara för dig själv eller söker efter andra grupper som är intresserade av samma sak. För de flesta som är lite lagom sociala, passar ett mellanting av dessa två. Kanske går man iväg själv eller så tar man med sig en vän.

Du tar dig obehindrat fram längs gång- och cykelbanorna. Du väljer själv takten, kanske vill du traska långsamt och njuta av landskapet eller så vill du ta i rejält för att få upp flåset. På vintern finns otaliga skidbackar och skidspår för vintermotion, den fartfyllda pulkabacken inte att förglömma.

Idérikedom på YSAO

På YSAO stöds fritidsintressen, välbefinnande och självförverkligande vid sidan av studierna. På hösten och våren kan du testa dina färdigheter inom basket, badminton och fotboll på multiarenan på YSAO:s Sankariniemi gård och året runt i motionshallen. I gymmet svingar boxningssäcken, stålet klingar och rodd- och löpmaskinerna mullrar. Kom själv och se vilken annan utrustning som hjälper dig att hålla igång och förbättra din kondition.

Om du har rytmen i blodet eller om du vill lära dig att spela något instrument, är det bara att grabba tag i trumpinnarna, mikrofonen eller gitarren i skolans bandlokaler. Personalen ber ofta banden att uppträda på olika evenemang så du får snabbt erfarenhet av att uppträda! Sådana evenemang arrangeras året om av exempelvis lärare och hälsoteamet.

Du har ofta även möjlighet att förverkliga konst och kreativitet vid evenemang och olika tävlingar som hålls för de studerande. Eller så kan du infria din konstnärlighet genom skolprojekt. Det är de som studerar till plåtslagare-svetsare som har designat och tillverkat juldekorationerna, verkstadsmekanikerna har gjort ljushållarna och artesanerna instrumenten. För att inte tala om delikatesserna som bagare-konditorerna och kockstuderandena har tillagat eller de vackra frisyrer som frisörstuderandena åstadkommit och färdigheterna som djurtrimmarna uppvisar.

Kreativitet finns inom varje bransch, det är bara att lyfta fram den genom ditt arbete! Vi tar alltid emot idéer. Det utvecklar och varierar även dina studier.

Vägen går än hit, än dit

Om du får en konstig känsla av att du vill ställa in siktet på en större stad, såsom Kuopio, Uleåborg eller Kajana, så ligger de bara en kort resa bort. Du reser smidigt med tåg- eller bussförbindelser från Idensalmi eller med bil. Och viktigast av allt, du tar dig lika snabbt tillbaka till Övre Savolax igen!

Ett område utvecklar vi tillsammans, med ett omfattande samarbete, så även din insats är välkommen. Du kan söka dig till öppna projekt i organisationer, projekt eller städer, eller komma med någon helt ny idé. Vi tar hand om de våra och är så gästfria att man inte vill åka härifrån.