Mikäli sinulla on vahva rutiini ja kokemus kengitystyöstä, toimit päätoimisesti kengittäjänä ja haluat kengittämisen erikoisasiantuntemusta (kengittämisen kolmas taso), Hevostalouden erikoisammattitutkinto, kengitysseppä -tutkinto on juuri sinulle.

Haluatko kengityksen erikoisosaajaksi? Tämän tutkinnon suoritettuasi voit toimia kengityksen asiantuntijana ja hallita laadukkaan peruskengityksen lisäksi hevosten erikois- ja sairaskengityksiä sekä kengitysmateriaalien työstämistä. Koulutus antaa syvällistä osaamista hevosten kengityksestä. Tutkinnon suoritettuasi olet kansainvälisen tason huippuosaaja ja asiantuntija hevosten kengityksessä. Hallitset vaativia kengityksiä ja olet pätevä toimimaan itsenäisenä yrittäjänä. Erikoisammattitutkinnon kanssa samanaikaisesti voit suorittaa myös Effan (The European Federation of Farriers Associations) alaisen CE-F tutkinnon.

Osaamisala

Hevosten kengityksen asiantuntijana toimimisen osaamisala

Koulutuksen sisältö

Suoritettavat tutkinnon osat:
Hevosten kengittäminen ja erikoiskengityksen tekeminen
Kengitysmateriaalien käsitteleminen ja käyttäminen
Sairaskengityksen tekeminen

Linkki tutkinnon perusteisiin

Aloituspaikat

10

Koulutuksen suunniteltu kesto

1-1,5 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa

Koulutuskohtaiset valintaperusteet

Pohjakoulutuksena tarvitset Hevostalouden ammattitutkinnon kengittäjän osaamisalan tai kengityssepän ammattitutkinnon. Sinun tulee olla päätoiminen kengittäjä ja sinulla on oltava laaja asiakaskunta.

Kielitaitovaatimustaso

B1.1 Toimiva peruskielitaito
Lisätietoja kielitaidon arvioinnista

Terveyssuositukset

Kengityssepän työ on fyysisesti vaativaa ja hakijalta edellytetään hyvää fyysistä kuntoa.

Muut mahdolliset kustannukset

Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Muuta huomioitavaa

Koulutuksen aikana sinulla tulee olla riittävä määrä kengitettäviä hevosia. Kenkien taonnan etäharjoittelua varten tarvitset ahjon ja kengäntaontaan tarvittavat työkalut. Osaamista voit hankkia yrittäjänä, joilloin laaditaan yrittäjän oppisopimus tai koulutussopimuksella yrityksessä/ kengityssepän mukana.

K: Kuinka usein on lähijaksoja?
V: Lähijaksoja on 3 pv/kk ja ne toteutetaan arkipäivisin.

K: Mitä etäjaksot pitävät sisällään?
V: Opiskeluun oleellisesti liittyy etäjaksoilla tapahtuva päivittäinen harjoittelu (hevosten kengittäminen), joka vaatii hyvää aikataulun organisointia. Lisäksi taontaa tulee harjoitella viikottain.

K: Pitääkö olla omat kengitystyökalut?
V: Oppilaitoksella on kengitysvälineitä käytössä lähijaksolla, mutta etäjaksolla tulee olla omat välineet. Suositellaan omien välineiden kuljettamista myös lähijaksoille.

K: Minulla ei vielä ole ahjoa. Pitääkö se olla jo hakuvaiheessa?
V: Hakuvaiheessa ei tarvitse olla omaa ahjoa, mutta sen hankinta tulee ajankohtaiseksi jo heti koulutuksen alkuvaiheessa, jolloin pääset harjoittelmaan taontaa etäjaksoilla.

K: Kuinka monta hevosta minun tulee kengittää viikossa tai opiskelun aikana?
V: Tarkkaa kengitettävien määrää ei ole, koska jokainen oppii hieman eri kengitysmäärillä. Kengitystyötä tulee tehdä joko sivu- tai päätoimisesti yrittäjän, jolloin laaditaan yrittäjän oppisopimus. Tai osaamista voit hankkia koulutussopimuksella tai oppisopimuksella kouluttautuneen kengityssepän mukana.

K: Onko Hingunniemessä mahdollisuus ruokailuun lähijaksojen aikana?
V: Oppilaitoksen Ravintola Aisakellossa on tarjolla aamiainen, lounas ja päivällinen. Ruokailu on omakustanteinen. Lisäksi asuntolassa on mahdollisuus valmistaa ruokaa.

Lisätietoja antaa

Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat

Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin