Ravintolakokin ammattitutkinto sopii sinulle, mikäli sinulla on ravitsemisalan koulutusta tai vahva työkokemus alalta.
Suorittamalla ruokapalvelujen ammattitutkinnon, ravintolakokki -koulutuksen hankit osaamisen ja ammattitaidon toimia ravintolakokin työtehtävissä. Tästä koulutuksesta saat osaamista toimia suunnitelmallisesti ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä sekä toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruokaravintolassa.
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee ruokaravintolassa tai itsenäisenä yrittäjänä. Työpaikkoja ovat erityyppiset ruokaravintolat, tilaus- ja juhlapalveluyritykset ja matkustajalaivojen ruokaravintolat.
Osaamisala
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala
Koulutuksen aloitus
Koulutuksen aloitus määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.
Koulutuksen suunniteltu kesto
1,5-2 v, koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa
Kielitaitovaatimustaso
B1.1 Toimiva peruskielitaito
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, lue tästä, miten sinun tulee osoittaa kielitaitosi
Terveyssuositukset
Huomioithan, että työ on pääsääntöisesti seisomatyötä ja vaatii hyvää fyysistä kuntoa sekä stressin hallintakykyä.
Opintojen aikainen toimeentulo
Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Joudunko opiskelemaan täysin itsenäisesti? Et joudu. Sinuun otetaan yhteyttä YSAOlta, kun olet täyttänyt hakulomakkeen. Opintojen alussa käymme kanssasi henkilökohtainen keskustelu ja laaditaan sinulle Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Sinua ohjataan myös verkko-opintojen ja työelämässä oppimisen ja näyttöihin valmistautumisen aikana.
Pitääkö minun olla alan töissä? Jos työskentelet koulutuksen aikana esimerkiksi kokin tehtävissä ja sinulle voidaan solmia oppisopimus koulutuksen ajaksi. Jos et ole töissä, voit mennä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen koulutuksen ajaksi koulutussopimuksella. Työpaikan tulee olla sellainen valmistuskeittiö, että voit siellä aidosti osallistua suurtalouskokin työtehtäviin.
Voinko saada opintotukea / aikuiskoulutustukea koulutuksen ajaksi? Et välttämättä, koulutukseen voit myös hakea TE-toimistosta omaehtoista tukea.
Voinko opiskella oman työn ohella (muu kuin alan työ)? Näytöt tehdään aina aidoissa työelämän tehtävissä, joten näyttöjen ajaksi sinun pitäisi pystyä järjestämään aikaa työelämässä oppimiselle ja näytöille.
Voinko hakea koulutukseen, kun minulla ei ole aikaisempaa koulutusta? Voit, mikäli sinulla vahva kokemus keittiötyöstä ja olet aidosti motivoitunut opiskelemaan suhteellisen itsenäisesti verkko-opintoina sekä ohjatusti työelämässä oppien.
Onko näyttö pakko suorittaa? Kyllä, hakijan edellytetään suorittavan myös näyttö. Näytössä opiskelijan tulee suunnitella ja valmistaa työpaikan asiakaskohderyhmille ruoanvalmistus tehtäviä. Ruokapalvelujen ammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
Voinko vain yhden tutkinnon osan suorittaa? Kyllä.
Tarvitseeko tulla Iisalmeen? Ei.
Onko tämä kokonaan verkkototeutus? Kyllä. Teoriapuolinen tutkintokoulutus on kokonaan verkossa.
Miten näyttö tehdään? Näyttö tapahtuu käytännön työtehtävissä työpaikalla, kokin työtehtävissä.
Lisätietoja antaa
palveluasiantuntija Ikonen Ritva
puh. +358 400 793 126
sähköposti: ritva.ikonen@ysao.fi
Hakijapalveluiden yhteystiedot ja palveluajat
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin