Luonnonvaraosaaminen;Eläintenhoitoala
Eläintenkouluttaja
Eläinten kouluttamisen osaamisala
Koulutuksella saat ne tiedot ja taidot, joita ammattitaitoiselta eläintenkouluttajalta edellytetään. Perehdyt eläinten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Opit kouluttamaan operantein menetelmin erilaisia eläimiä, kuten tuotanto-, harraste- sekä lemmikkieläimiä sekä opit toimimaan eläintenkouluttajana asiakaspalvelutilanteissa.
Valinnaisista tutkinnon osista riippuen laajennat osaamistasi yritystoiminnan perustamiseen tai kehittämiseen, eläinavusteisten hyvinvointipalveluiden tuottamiseen, eläinavusteisten eläinten kouluttamiseen tai koirien ruokinta-asiantuntijana toimimiseen.
Eläintenhoidon ammattitutkinnosta valmistuttuasi saat valmiudet työskennellä eläintenkouluttajana itsenäisenä yrittäjänä tai työntekijänä eläintenkouluttamiseen tai käyttäytymiseen liittyviä palveluja tarjoavassa yrityksessä.
Eläintenkouluttajan työtehtäviä ovat mm. erilaisten kurssien pitäminen, eläinten kouluttaminen erilaisiin työtehtäviin sekä yksilö- tai lajikoulutukset.
Koulutuksen aikana saat osaamista asiakkaiden ohjaamiseen sekä osaat ohjata asiakkaita parantamaan eläinten hyvinvointia esimerkiksi kouluttamisen avulla.
USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET:
K: Kenelle koulutus soveltuu?
V: Ammattitutkinto soveltuu sinulle, mikäli työskentelet eläinalalla, toimit pää- tai sivutoimisesti alan yrittäjänä, suunnittelet aloittavasi alan yritystoimintaa tai sinulla on vahvaa harrastustaustaa ja koulutuskokemusta eläinten kanssa. Koulutus täydentää mm. eläinalan yrittäjän osaamista. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma, HOKS. Mikäli opiskelijalle on jo runsaasti aikaisempaa kokemusta, on tutkinto mahdollista suorittaa lyhyemmässä ajassa.
K: Voinko hakea koulutukseen, kun minulla ei ole aikaisempaa koulutusta?
V: Valintaa tehdessä katsotaan eduksi alan pohjakoulutus, kuten maatalousalan perustutkinto ja/tai alan työkokemus ja/tai erittäin vahva harrastustausta eläintenkouluttamisesta.
K: Milloin opetusta on?
V: Opetus tapahtuu monimuoto-opetuksena. Lähiopetusta on arkisin 2—3 pv kuukaudessa ja näihin osallistumista edellytetään. Lisäksi opintoihin kuuluu luentoja myös Teams-välitteisesti 1—2 kertaa kuukaudessa sekä itsenäisesti suoritettavia kursseja Its Learning-verkko-oppimisympäristössä.
K: Mitä muuta vaaditaan?
V: Lähi- ja verkko-opetuksen lisäksi opiskelijan tulee hankkia osaamista työpaikalla tapahtuvan oppimisen kautta, tästä syystä opiskelijalla tulee olla joko oppisopimuspaikka (esim. hänen nykyinen oma yritys/työpaikka) tai koulutussopimuspaikka. Opiskelija hankkii itse työpaikan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.
K: Tarvitseeko koulutusta varten olla omia eläimiä?
V: Lähiopetusjaksolla tehtävät harjoitukset tehdään opettajien, opiskelijoiden ja oppilaitoksen eläimillä. Lähijaksoilla koulutetaan monipuolisesti eri eläimiä mm. koiria, pieneläimiä kuten jyrsijöitä, kaneja, matelijoita ja lintuja sekä hevosia, nautoja ja kotieläinpihan eläimiä. Työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa ja niissä tehtävissä harjoituksissa sinä tarvitset omia/työpaikan eläimiä.
K: Voiko samaan aikaan käydä töissä ja opiskella?
V: Voi.
K: Mikäli työskentelet eläinalalla, olisiko sinulle mahdollista laatia opiskeluajalle oppisopimus?
V: Mikäli et työskentele eläinalalla, voit opiskella osa-aikaisesti, mutta sinun täytyy pystyä järjestämään opiskeluille aikaa ja resursseja. Lähipäiville on osallistuttava. Teams-luennot voit kuunnella tallenteelta. Huomioi, että verkko-opiskelu vaatii sinulta aikaa. Lisäksi eläintenkouluttajaksi oppii vain kouluttamalla eläimiä, joten sinun täytyy varata itsellesi aikaa myös työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja näyttöjen suunnitteluun sekä suorittamiseen.
K: Onko näyttö pakko suorittaa?
V: Kyllä. Oma osaamisen osoitetaan näytöissä käytännön työtehtävissä. Eläintenkouluttaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen-tutkinnon osan näyttö osoitetaan kahdella eri eläinlajilla.
K: Onko majoitus oppilaitoksella?
V: Mahdollisesti järjestyy oppilaitoksen asuntolassa, mutta emme voi luvata sitä varmasti, koska asuntolapaikkoja on rajoitettu määrä.
Eläintenhoidon ammattitutkinto soveltuu sinulle, mikäli työskentelet eläinalalla, toimit pää- tai sivutoimisesti alan yrittäjänä, suunnittelet aloittavasi alan yritystoimintaa, tai sinulla on vahvaa harrastustaustaa ja/tai koulutuskokemusta eläinten parissa.
Sinulla on motivaatiota kehittää itseäsi eläinalan ammattilaisena.
Koulutuksen toteutus
IisalmiLinkki tutkinnon perusteisiinKoulutuksen sisältö:
Koulutus tarjoaa sinulle osaamisen kehittämistä eläinten oppimiseen ja kouluttamiseen, käyttäytymiseen, terveyteen ja hyvinvointiin sekä asiakaslähtöiseen toimintaan eläintenkouluttajana.
Pakolliset tutkinnon osat:
– Eläinten kouluttaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, 70 osp.
– Asiakaspalvelu eläintenkouluttamisessa, 40 osp.
Lisäksi valitaan kaksi valinnaista tutkinnonosaa, mm.
– Eläinalan yritystoiminta, 20 osp.
– Eläinavusteisessa palveluissa käytettävien eläinten kouluttaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, 40 osp.
– Eläinlajiryhmän hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen, 20 osp.Oppilaitoksesta otetaan sinuun yhteyttä 2 viikon sisällä hakemuksen jättämisestä ja selvitetään opiskelumahdollisuus. Opiskelijavalintaan vaikuttaa hakemukseen täyttämäsi tiedot sekä mahdolliset haastattelut ja/tai soveltuvuuskokeet. Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Eläintenhoidon ammattitutkinto
Oppiminen tapahtuu lähiopintoina, alan työpaikoilla sekä verkko-opintoina eYSAOn kautta
Muita mahdollisia kustannuksia voi olla alakohtaisesti tarvittavat mahdolliset työvälineet, työasut, viranomaismaksut (kortit/luvat), opintomatkat. Kysy tarvittaessa lisätietoja alla olevaan kenttään kirjatulta yhteyshenkilöltä.
Johanna Virtanen, p. 0400798523, johanna.virtanen@ysao.fi
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin