Luonnonvaraosaaminen
Hevostenhoitaja
Sinustako hevostenhoitaja? Viihdytkö hyvin eläinten parissa, ja haluat jatkuvasti ylläpitää ja kehittää hevosten käsittelytaitoasi? Onko sinulla oma-aloitteisuutta ja pidät työstä, jossa tehdään myös fyysisesti raskaita tehtäviä? Hevostenhoitaja, hevostalouden perustutkinto tarjoaa hyvän väylän hevosalalle ja hevosalan ammatteihin.
Hevostenhoitajan työhön mahtuu monenlaista – kengittämisestä aina hevosvarusteiden huoltoon ja valmistamiseen. Hevostenhoitaja huolehtii hevosten päivittäisestä terveydestä ja hyvinvoinnista, ja hevostenoitajana voit erikoistua joko hevosten kasvatus- ja hoitotyöhön tai ravihevosten valmentamiseen ja kilpailuttamiseen tai hevosharrastepalveluiden tuottamiseen.
Arki pitää sisällään monimuotoisia tallitöitä, kuten karsinan ja tallin siivousta, ruokinnasta huolehtimista, lannan käsittelyä, laiduntamisen järjestelyä ja laitumen huoltotöitä sekä liikutuksia niin ajaen kuin ratsaillakin. Pääset osallistumaan myös siitoshevosten ja varsojen hoitoon oriasemalla.
Koulutuksen toteutus
KiuruvesiKoulutuksen aloitus ja kesto määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.Linkki tutkinnon perusteisiinTyöpaikka ja käytössä olevat hevoset: Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena työn ohessa (työpaikka/työssäoppimispaikka hevosalalla välttämätön). Työpaikan/ työssäoppimispaikan hakija hankkii itse (myös oma yritys käy). Työpaikassa tulisi päästä harjoittelemaan mahdollisimman monipuolisesti tutkinnon osien ammattitaitovaatimuksia. Paikan ei tarvitse olla sama koko koulutuksen ajan. Ratsastuksenohjaajaksi aikovilla koulutustyöpaikan täytyisi olla mielellään SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu ja opiskelijan oman ratsastustaidon tulisi kehittyä koulutusaikana tutkinnon osaamistavoitteiden mukaisesti. Työssäoppimispaikka ravisuuntautuneilla tulisi olla aktiivisesti toimiva ravitalli. Lisäksi työpaikkaohjaajalle tulee olla riittävät tiedot ja taidot opiskelijan ohjauksessa.Kielitaitovaatimus A2
Lisäksi ratsastuksenohjaajilla ja hevosharrastepalveluiden tuottamiseen erikoistuvilla tulee olla vähintään helppo B-tasoinen hevonen/ hevosia käytössään. Ratsastuksenohjaajien soveltuvuuskokeessa estekorkeus on n. 80–90 cm, hevosharrastepalveluiden tuottajilla n. 50-60 cm. Lisätietoja ratsastuksen tasokokeesta: terhi.toikka@ysao.fi.
Lähijaksoilla asuminen ja ruokailu maksuton.
Tallipaikka maksullinen.Oppilaitoksesta otetaan sinuun yhteyttä 2 viikon sisällä hakemuksen jättämisestä ja selvitetään opiskelumahdollisuus. Opiskelijavalintaan vaikuttaa hakemukseen täyttämäsi tiedot sekä mahdolliset haastattelut ja/tai soveltuvuuskokeet. Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä
Sinua saattaa kiinnostaa myös Hevostalouden perustutkinto, hevospalveluohjaaja -koulutus, tutustu!