Palveluosaaminen;Ravitsemus- ja elintarvikeala

Dieettikokki

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto

Erityisruokavalioiden ammattiosaajana sinulla on ainutlaatuista tietoa, joka vahvistaa paikkasi alan työssä. Suurtalouskokeille ja erityisruokavalion ammattilaisille on tällä hetkellä suuri tarve, sillä heidän osaaminen varmistaa sekä asiakas- että ruuanturvallisuutta. Ravintola- ja elintarvikealalla kohtaat yhä enemmän erityisruokavalioiden yhdistelmiä sekä moniallergisia asiakkaita. Lisäksi erityiselintarvikkeiden valikoima on lisääntynyt, joten tuoteselosteiden ja pakkausmerkintöjen huolellinen tarkastelu ja ruokalistojen merkinnöillä on entistä tärkeämpi merkitys.

Suorittamalla erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto -koulutuksen saat tärkeää osaamista, jolla voit tarjota laadukasta palvelua alan muuttuneen tarjonnan parissa. Ammattitaidon saatuasi saat vaihtelevuutta työkuvaasi ja työntekosi helpottuu ja tehostuu sekä saat tekemiseesi varmuutta. Jo opiskelun aikana pystyt kehittämään oman työyhteisösi erityisruokavaliota asiakkaiden tarpeet huomioiden. Saat työhösi merkityksellisyyttä ja ymmärrystä asiakkaan erityisruokavalioon. Erityisruokavalioasiakkaasi puolestaan saavat laadukkaampaa ja monipuolisempaa ravintoa. Työsi tulee olemaan vastuullista ja ravitsemuksellinen laatu paranee. Taitojesi ansiosta voit toimia moniosaajana työyhteisösi asiantuntijana.

Koko tutkinnon voit suorittaa verkon kautta, itslearning -verkkoympäristössä sinulle sopivana ajankohtana, vaikka työsi ohessa. Ohjausta saat Teamsin kautta ja näytöt suoritat työpaikalla dieettikokin työtehtävillä.

Oletko jo hankkinut työkokemusta ja osaamista suurtalouskokin työstä ja erityisruokavalioiden valmistamisesta? Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto -koulutuksen myötä syvennät ja laajennat osaamistasi.

Koulutuksen toteutus

Järjestämispaikka

Verkkokoulutus – ohjattu

Opiskelumuoto

Oppiminen tapahtuu kokonaan verkko-opintoina eYSAOn kautta

Koulutuksen aloitus

Koulutuksen aloitus ja kesto määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Koulutuksen suunniteltu kesto

Koulutuksen kesto tarkentuu henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa laatiessa.

Valintaperusteet

YSAOn yhteiset valintaperusteet

Koulutuskohtaiset valintaperusteet

Opetuskieli

suomi

Tutkinnon perusteet

Linkki tutkinnon perusteisiin

Kielitaitovaatimustaso

B2.1

Muuta huomioitavaa

”USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET”

Milloin koulutus alkaa?
-Koulutuksessa on jatkuva haku. Koulutuksen voit aloittaa joustavasti oman aikataulusi mukaan.

Joudunko opiskelemaan täysin itsenäisesti?
– Et joudu. Sinuun otetaan yhteyttä YSAOlta, kun olet täyttänyt hakulomakkeen. Opintojen alussa käymme kanssasi henkilökohtainen keskustelu ja laaditaan sinulle Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS.
-Sinua ohjataan myös verkko-opintojen ja työelämässä oppimisen ja näyttöihin valmistautumisen aikana.

Pitääkö minun olla alan töissä?
-Jos työskentelet koulutuksen aikana esimerkiksi kokin tai dieettikokin tehtävissä ja sinulla on mahdollisuus vastata erityisruokavalioista, sinulle voidaan solmia oppisopimus koulutuksen ajaksi.
-Jos et ole töissä, voit mennä työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen koulutuksen ajaksi koulutussopimuksella. Työpaikan tulee olla sellainen valmistuskeittiö, että voit siellä aidosti osallistua erityisruokavalioiden valmistukseen. Voit saada opintotukea / aikuiskoulutustukea koulutuksen ajaksi.
-Ei välttämättä, koulutukseen voi myös hakea TE-toimistosta omaehtoista tukea.
-Ei välttämättä, voit opiskella oman työn ohella (muu kuin alan työ). Näytöt tehdään aina aidoissa työelämän tehtävissä, joten näyttöjen ajaksi sinun pitäisi pystyä järjestämään aikaa työelämässä oppimiselle ja näytöille.

Voinko hakea koulutukseen, kun minulla ei ole aikaisempaa koulutusta?
– Voit, mikäli sinulla vahva kokemus keittiötyöstä ja olet aidosti motivoitunut opiskelemaan suhteellisen itsenäisesti verkko-opintoina sekä ohjatusti työelämässä oppien.

Onko näyttö pakko suorittaa?
– Kyllä, hakijan edellytetään suorittavan myös näyttö. Näytössä opiskelijan tulee suunnitella ja valmistaa työpaikan asiakaskohderyhmille soveltuvia erityisruokavalioita.
– Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Voiko vain yhden tutkinnon osan suorittaa?
– Kyllä.

Tarvitseeko tulla Iisalmeen?
– Ei.

Onko tämä kokonaan verkkototeutus?
– Kyllä. Teoriapuolinen tutkintokoulutus on kokonaan verkossa.

Miten näyttö tehdään?
– Näyttö tapahtuu käytännön työtehtävissä työpaikalla, dieettikokin työtehtävissä.

Opintojen aikainen toimeentulo

Selvitä omalta kohdaltasi opintojen aikainen toimeentulo tästä linkistä

Opiskelumaksu, jos tavoitteena on suorittaa koko tutkinto
250 €
Opiskelumaksu, jos tavoitteena on suorittaa tutkinnon osa tai osia
150 €
Lisätarkennus opiskelumaksusta
Jos suoritat koulutuksen oppisopimuskoulutuksena, niin opiskelumaksua ei peritä!
Muut mahdolliset kustannukset
Muita mahdollisia kustannuksia voi tulla opiskelumateriaaleista, työvaatteista, työvälineistä ja viranomaismaksuista.
Lisätietoja antaa
Eine Pihavaara, p. 0400792814, eine.pihavaara@ysao.fi
Huom!
Ylä-Savon ammattiopisto pidättää oikeudet koulutusten tietojen muutoksiin

Apply for education - continous application for young and adultsOther services educations