YSAOn Peltoniemen kampuksen oppimisympäristöön avautuva uusi opetusnavetta on varusteltu lypsyrobotilla ja nykyaikaisella teknologialla. Se on suunniteltu niin, miten yrittäjä nykypäivänä yhden robotin navetan tilaisi. Navetta on toteutettu markkinoilla olevalla konseptinavetta -periaatteella. Navetassa on yksi lypsyrobotti, keräävä lantarobotti sekä paljon muuta eläimiä ja ihmisiä hyödyntävää teknologiaa.

– Uuden opetusnavetan teknologiaratkaisuihin on panostettu sekä tuotannon että opetuksen näkökulmista, kertoo koulutusjohtaja Virpi Rautiainen.

Eläinten hyvinvointia on ajateltu monin tavoin. Lehmät ovat navetassa vapaana ja voivat valita milloin haluavat mennä lypsettäväksi robotille. Poikima-alue on suuri ja ja makuuparsien alustana käytetään lannasta separoitua, turpeenomaista, kuvajaetta. Ilmanvaihtoon on kiinnitetty erityistä huomiota käyttämällä verkkoseiniä ja ruokinta hoidetaan rehunsiirtäjän avulla.

Peltoniemen kampus viettää ensi vuonna 150-vuotis juhlavuotta. Peltosalmen maanviljelyskoulu perustettiin 1875 viljelijä Johannes Laguksen maatilalle. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60-vuotta Ylä-Savon ammattiopiston koulutustoiminnan aloittamisesta ja uuden robottinavetan avajaiset on yksi juhlavuotemme tapahtumista.

Peltosalmen uudella opetusnavetalla on urakoitsija Rakennuspalvelu Soininen Oy:n järjestämät kaikille avoimet ovet 10.5.2024 klo 10-14.

Virallisia avajaisia ja kutsuvierastilaisuutta vietetään 13.5.2024 klo 9-12. Tilaisuudessa avajaispuheen pitää maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

YSAOn luonnonvara-ala on saanut 14.4.2023 Opetus-, kasvatus ja koulutusalojen säätiön (OKKA -säätiö) myöntämän kestävän kehityksen sertifikaatin. Säätiö vastaa valtakunnallisesta Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnista.