Leipuri-kondiittori

Etusivu / Suomeksi / Hae opiskelemaan / Ammatilliset perustutkinnot / Leipuri-kondiittori

Tutkinnon nimi ja laajuus

Elintarvikealan perustutkinto, leipomoalan koulutusohjelma,
leipuri-kondiittori, 180 osp

Ammattinimikkeet

Leipuri, kondiittori

Haku yhteishaussa elintarviketeknologian osaamisalalle

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Jo tutkinnon suorittaneille nuorille tai aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Eija Vesterinen
p. 0400 783 461
eija.vesterinen@ysao.fi
 

Oletko keittiössä viihtyvä jauhopeukalo? Pursuavatko pöytälaatikkosi leivontaohjeita? Yllätätkö ystäväsi mieluiten herkkuja loihtimalla?
Leipuri-kondiittorin ammatti voisi olla sinun.

Leipuri-kondiittori työskentelee leipomoissa, pitopalveluissa tai ravintola-alan toimipisteissä erilaisia kahvileipiä sekä leipomoherkkuja valmistaen. Pienemmissä yrityksissä työtä tehdään pitkälti käsityönä, kun taas suurissa tuotantolaitoksissa koneet ja niiden käyttö ovat suuremmassa roolissa tuotteiden valmistuksessa.

Olisiko sinusta tähän herkkusuiden työhön, jossa luovuus, oma-aloitteisuus, huolellisuus ja yhteistyötaidot mitataan desimitan tarkkuudella?

Katso video:

HUOM! Jos hakija haluaa KEVÄÄN 2017 YHTEISHAUSSA leipuri-kondiittoriksi, niin silloin pitää hakea opintopolussa elintarvikkeiden valmistaja, elintarviketeknologian osaamisalalle. Valinta leipuri-kondiittoriksi, maitoteollisuuteen tai juomateollisuuteen tehdään ensimmäisen vuoden aikana.

Älä vaivaa mieltäsi, vaan taikinaa - hae Ylä-Savon ammattiopistoon opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi!

Seuraa leipomoalan lehtorin Outin blogia, niin tiedät mitä leipuri-kondiittorit tekevät käytännön opiskeluissa http://osaavatkadet.blogspot.fi/

Työtehtävät

Leipuri-kondiittori valmistaa leipomoalan yrityksissä leipomo- ja konditoriatuotteita. Työtä tehdään sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa.

Työpaikat

Työpaikka on leipomo, konditoria, paistopiste, suurtalous- tai ravintola-alan toimipiste tai pitopalveluyritys. Palkkaan vaikuttaa koulutus, työkokemus ja suoritetut ammattitutkinnot.

Ammatin vaatimuksetLeipuri-kondiittori_1JS7850.jpg

Oma-aloitteisuus, yhteistyökyky, hygieenisyys ja luovuus ovat valtteja leipuri-kondiittorin työssä. Työn luonne on keskiraskas seisomatyö. Työ edellyttää sopeutumista vaihteleviin työaikoihin ja työtahtiin, osittain yötyötä. Terveydellisiä rajoitteita alalle ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, ihottumat ja epilepsia. Hengitystieallergiat ja astma ovat leipuri-kondiittorin ammatille ehdoton este.

Terveydentilasuositukset

Elintarvikealan koulutuksessa ja elintarviketyössä edellytetään henkilöltä normaalia fyysistä kuntoa, sillä useat työt ovat fyysisesti kuormittavia. Pölytöihin tulevalla ei saisi olla astmaa; hengitystieoireinen atoopikko soveltuu myös huonosti töihin, joissa altistutaan orgaanisille pölyille.

Elintarviketyössä oleva ei saa sairastaa yleisvaarallista tartuntatautia. Käsien terve iho on tarpeen elintarviketyössä, jossa on paljon märkätyötä, käytetään suojakäsineitä sekä altistutaan allergeeneille ja ihoa ärsyttäville raaka-aineille.

Henkilö, jolla on selvästi kuiva, herkästi kutiava iho, pitkäaikainen käsi-ihottuma tai todettu allergia jollekin elintarvikkeelle tai sen sisältämälle aineelle, ei ole sopiva tai on vain rajoituksin sopiva elintarviketyöhön/leipuri-kondiittoriksi.

Työllistyminen ja leipomoalan ammatteja

Leipomoala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija, kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat. Elintarviketeollisuudessa työskentelevistä 32 500 työntekijästä noin 8500 - 9 000 työskentelee leipomoissa.

 

Uutta! Onko sinulla jo elintarvikealan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Leipuri-kondiittori –> elintarvikkeenvalmistaja
• Elintarvikkeenvalmistaja -> leipuri-kondiittori

Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.

 

Päivitetty: 28.3.2017