Kokki

Etusivu / Suomeksi / Hae opiskelemaan / Ammatilliset perustutkinnot / Kokki

Tutkinnon nimi ja laajuus

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokin koulutusohjelma,
kokki, 180 osp

Ammattinimikkeet

Kokki, tarjoilija, vastaanottovirkailija

Haku yhteishaussa

www.opintopolku.fi

Jatkuva haku

Jo tutkinnon suorittaneille nuorille tai aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Kysy lisää koulutuksesta

Koulutusvastaava Eija Vesterinen
puh. 0400 783 461
eija.vesterinen@ysao.fi

 

Onko kokkaus lempipuuhaasi? Tykkäätkö häärätä keittiössä?kokki_IMG_9160.jpg

Haluaisitko loihtia makuelämyksiä, jotka vievät herkkusuiden kielet mennessään?

 
Kokin työssä käden jäljet ja työn tulokset näkyvät heti. Päivittäiseen työhön kuuluu erilaisten ruoka-annosten suunnittelu ja valmistus sekä raaka-aineiden käsittely. Nämä tehtävät kysyvät kokilta erityisen hyvää väri-, maku- ja hajuaistia.

Myös luovuus ja hyvä mielikuvitus ovat kokin valtteja siinä missä tarkkuus ja huolellisuuskin. Kokilta vaaditaan tiimityöhenkeä, mutta työssä on kyettävä myös itsenäisiin, nopeisiin päätöksiin.

Mikäli kokin hattu pysyy päässäsi kiireessäkin, ripeä työtahti ei hirvitä eikä järjestelmällisyys ja organisointi tuota päänvaivaa, kokin ammatti on kuin sinulle leivottu!

Laadi resepti menestykseen, hae kokiksi!

Työtehtävät
Kokki valmistaa maukkaita lounas-, a la carte- ja tilausruokia sekä leivonnaisia. Huolehtii keittiön omavalvonnasta, raaka-aineiden varastoinnista ja puhtaanapidosta. Käyttää erilaisia raaka-aineita monipuolisesti ja taloudellisesti. Osallistuu myös toimipaikan liikeidean mukaiseen asiakaspalveluun ja ruokalistasuunnitteluun sekä ruokaohjeiden muuntamiseen asiakasryhmien tarpeiden mukaisesti

Työpaikat

Kokin työpaikkoja ovat mm. erilaiset anniskelu- ja ruokaravintolat, henkilöstö- ja lounasravintolat, cateringala yritykset, suurkeittiöt, kahvilat ja liikenneasemat, pikaruokaravintolat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset sekä rahti- ja matkustajalaivat.

Ammatin vaatimukset
Kokilta edellytetään myönteistä palveluasennetta, yhteistyökykyä, omatoimisuutta, joustavuutta ja hyvää käytöstä, ryhmätyötaitoja sekä hygieenisia työtapoja. Työ vaatii myös nopeaa muuntautumiskykyä nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Kokin työ vaatii hyvän fyysisen kunnon. Työssä tarvitaan luovuutta, mielikuvitusta ja hyvää makuaistia, joiden avulla luodaan näyttäviä ja maistuvia ruoka-annoksia. Kokin tutkinnon suorittaneena sinulla on myös jatko-opintomahdollisuus ammattikorkeakouluihin ja edelleen yliopistoihin.

Terveydentilasuositukset
Tarjoilija, Kokki, Vastaanottovirkailija Hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa.

Henkilön sopivuutta erilaisiin työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa:
• epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet
• näön tai kuulon heikkous
• tasapainoelimistön toiminnan häiriöt
• tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet
• allergiat
• psyykkiset sairaudet

Jatko-opintomahdollisuudet

Kokki on siis suorittanut hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon.
Tästä voi jatkaa opintojaan joko suorittamalla ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ammatillisissa oppilaitoksissa tai kouluttautumalla keittiömestariksi ammattikorkeakoulussa.
Keittiömestari on ravintolakeittiön esimiehen ammattinimike ja taustalla voi olla esimerkiksi ruoanvalmistukseen suuntautuneen restonomin amk-tutkinto.

Ravintola- ja cateringalan ammattitutkintoja:
Ravintolakokin ammattitutkinto
Suurtalouskokin ammattitutkinto
Ravintola- ja cateringalan erikoisammattitutkintoja:
Dieettikokin erikoisammattitutkinto
Hotelli-, ravintola- ja suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinto
Ruokamestarin erikoisammattitutkinto

 

Uutta! Onko sinulla jo hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto suoritettuna?

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Kokki –> tarjoilija
• Tarjoilija -> kokki

Katso lisätietoja osaamisalaopinnoista alla olevasta liitetiedostosta.

 

oppimestari_IMG_9077.jpg

  

Päivitetty: 28.3.2017