Hevostenhoitaja

Etusivu / Suomeksi / Hae opiskelemaan / Ammatilliset perustutkinnot / Hevostenhoitaja

Tutkinnon nimi ja laajuus

Hevostalouden perustutkinto, hevostenhoitaja, 180 osp, myös yo-paikkoja

Ammattinimikkeet

Hevostenhoitaja

Jatkuva haku

Jo tutkinnon suorittaneille nuorille tai aikuisille.
www.ysao.fi/jatkuva

Haku aikuiskoulutuksen näyttötutkintoon jatkuvassa haussa

Tutkinto tai sen osat suoritetaan näyttötutkintona henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
www.ysao.fi/koulutuskalenteri

Kysy lisää tutkinnosta

Koulutusvastaava Arja Aalto
p. 0400 792 802
arja.aalto(at)ysao.fi

Kaksoistutkintomahdollisuus
MAHIS-opinto-ohjaaja Päivi Vanninen
p. 0400 793 126, paivi.vanninen@ysao.fi

Milla opiskelee kaksoistutkintoa.

Leppävirtalainen 17-vuotias Milla Markkanen aloitti syksyllä 2015 Ylä-Savon ammattiopistossa Hingunniemellä hevostalouden perustutkinnon ja Kiuruveden keskustassa lukion suorittamisen.
Opiskelun mahdollistaa Mahis-yhteistyöverkosto, jossa on mahdollisuus rakentaa henkilökohtainen omien tavoitteiden mukainen opiskeluohjelma vaihtojaksoja eri oppilaitoksissa hyödyntäen. Voit valmistua vaikkapa hevostenhoitajaksi ja ylioppilaaksi yhtä aikaa 3-4 vuodessa.

Kirmaa hevosalalle! Haluaisitko toimia hevoshommissa ihan ammatiksesi?

Hevostenhoitajan työpäivät kuluvat hevosten päivittäisestä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtien. Työssään hevostenhoitaja voi erikoistua joko hevosten kasvatus- ja hoitotyöhön tai ravihevosten valmentamiseen ja kilpailuttamiseen tai hevosharrastepalveluiden tuottamiseen.

Hevostenhoitajan työnkuvaan mahtuu monenlaista – kengittämisestä aina hevosvarusteiden huoltoon ja valmistamiseenkin saakka. Lisäksi arki pitää sisällään monimuotoisia tallitöitä, kuten karsinan ja tallin siivousta, ruokinnasta huolehtimista, lannan käsittelyä, laiduntamisen järjestelyä ja laitumen huoltotöitä sekä liikutuksia niin ajaen kuin ratsaillakin.

Jos sinulla pysyy talikko käsissä, viihdyt eläinten parissa etkä karsasta ruumiillisesti raskasta työtä, varmista tulevaisuutesi paras tallipaikka Ylä-Savon ammattiopistosta! Ammatilliset suuntautumisopinnot hevostenhoitajana voivat olla ravihevosen valmentaminen ja kilpailuttaminen tai hevosten kasvatus ja hoito, hevosharrastepalvelujen tuottaminen ja varusteiden korjaus ja valmistus.

Työtehtävät
Hevostenhoitajan työhön kuuluu hevosten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpito, päivittäiset tallityöt; karsinan siivoukset ja lannan käsittelyt, tallin puhdistukset, ruokinnat, laiduntamisen järjestelyt ja laitumen huoltotyöt, hevosten hoitotyöt ja liikutukset ajaen ja ratsastaen.

Työpaikat
Hevostenhoitajat voivat hakea töihin erilaisille talleille riippuen mm. ammatillisista valinnaisista opinnoista. Ravitalleille, ratsastustalleille ja -kouluille, hevoskasvatustalleille, siittoloihin jne. Osa koulutuksen käyneistä perustaa oman yrityksen tai jatkaa maatilayrittämistä ja hevostalouden kehittämistä omalla tilallaan.

Ammatin vaatimukset
Hevosalan ammatit ovat fyysisesti raskaita ja vaativat hyvää yleiskuntoa. Ammatit edellyttävät itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyä. Muuttuvat olosuhteet, erilaiset asiakasryhmät ja kilpailujen nopeat aikataulut edellyttävät positiivista asennetta, kykyä joustaa ja toimia yhteistyössä valmentajien, kilpailijoiden ja harrastajien kanssa.

Työntekijän on viihdyttävä hyvin eläinten parissa sekä jatkuvasti ylläpidettävä ja kehitettävä hevosten käsittelytaitoaan. Rehulle tai eläinpölylle allergisille hevostenhoitajan työt eivät sovellu.

Terveydentilasuositukset
Hevostalousalalla ja hevostalouden koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden.

Katso videot:

hevostenhoitaja_1JS8108.jpgHenkilön sopivuutta erilaisiin hevosalan työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa:
• allergia
• astma
• epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet
• näön heikkous
• vakava tuki- ja liikuntaelimistön sairaus

 

Tuplaa mahdollisuutesi kaksoistutkinnolla!
MAHIS on oppilaitosten yhteistyöverkosto, jossa on mahdollisuus opiskella sekä ammatillisia että lukio-opintoja. Opiskele hevostenhoitajan tai ratsastuksenohjaajan ammattiin (hevostalouden perustutkinto) Ylä-Savon ammattiopistossa, Hingunniemessä, Kiuruvedellä. Samalla voit suorittaa joustavasti lukio-opintoja ja kirjoittaa myös ylioppilaaksi esim. Kiuruveden lukiosta. Mahiksen kautta Sinulla on mahdollisuus rakentaa henkilökohtainen omien tavoitteittesi mukainen opiskeluohjelma. Lisätietoja osoitteesta www.mahis.fi MAHIS-opinto-ohjaaja Päivi Vanninen p. 0400 793 126, paivi.vanninen@ysao.fi

 hingunniemi_kenka.gif

hevostenhoito_Taitaja_Oulu_IMG_0274.jpg

   

 

 

Päivitetty: 14.2.2017